”Ekonomide olağanüstü hal ilan edilmeli”
TGSD Başkanı Nakkaş, ekonomi yönetiminin "inisiyatifsizliği" sonucu hazır giyim sektörünün dibe vurduğunu söyledi
İSTANBUL - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, ekonomide olağan üstü hal ilan edilmesi gerektiğini kaydetti.
Nakkaş, yazılı açıklamasında, işsizlik oranının yüzde 12,3'e çıkarken, ekonomi yönetiminin "inisiyatifsizliği" sonucu hazır giyim sektörünün dibe vurduğunu öne sürdü.
Krizden etkilenen ülkelerin çeşitli önlemlerle sektörlerini ayakta tutmak için büyük çaba harcadığını ifade eden Nakkaş, "Ekonomi yönetiminin inisiyatifsizliği sonucu tekstil ve hazır giyim sektörü dibe vurdu. Ocak ayındaki yüzde 20,2'lik tarihi ihracat düşüşü ve bugün açıklanan yüzde 12,3'lük işsizlik oranı bu gerçeği net bir şekilde ortaya koydu. Kriz yaralarının daha da derinleşmemesi için ekonomide olağan üstü hal ilan edilmeli" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin yaşanan zorlu sürece seyirci kaldığını, bugün pek çok noktada anlamını yitirmeye başlayan Tekstil ve Hazır Giyim Strateji Eylem Planının, revize edilerek bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Nakkaş, paketin anti-teşvik paketi haline dönüştürüldüğü endişesi taşıdıklarını ifade etti.
DTÖ'nun uluslararası ticaret için koyduğu normların yerini, ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda belirlediği korumacı önlemlere bıraktığını belirten Nakkaş, şunları kaydetti:
"Ülkeler, ekonomilerine katma değer üreten, istihdam sağlayan reel sektörlerine sahip çıkarken, Türkiye;de en yüksek katma değeri yaratan sektör olarak anılan hazır giyim, göz göre göre yok ediliyor. Otomotiv, demir çelik, kimya gibi son dönemin yıldızı parlayan sektörleri başta olmak üzere tüm ihracatta büyük ölçekli düşüşler yaşandı. Bu ortamda hazır giyim sektörü yüzde 20,2;lik tarihi ihracat düşüşüne rağmen yeniden lider oldu.
Hükümetin, daha fazla reel sektöre sahip çıkması ve ulusal kalkınma programlarını yaşama geçirmesi gerekirken, belirsizlik ve güvensizlik eğilimleri devam ediyor. Bu yapı her geçen gün şiddet derecesini daha da artırıyor. İnatla fazla bir etkisi yokmuş şeklindeki yaklaşımlar yaranın daha da derinleşmesine sebep oluyor. Kapasite kullanım oranlarının düşmesi, sanayi üretiminin 17,6 oranında gerilemesi, Kasım ayı işsizlik oranının yüzde 12,3;e yükselmesi yaklaşan tehlikenin düşünülenden çok daha büyük olduğunu gösteriyor."
"Borç borçla ödenmez"
Ekonomide olağan üstü hal ilan edilmediği taktirde çözüm üretilemeyeceğini savunan Nakkaş, şunları kaydetti:
"İki yıllık, 2010 yılı sonuna kadar sürecek, her sektöre özel ve ayrı, açık, anlaşılır, kolay ve hemen uygulanabilir, geçici kriz önlem ve destekleri alınmalı ve uygulanmalı. Bu gerçekleşmezse istihdam sorunu yılın ikinci yarısında ikiye katlanacak.
Borcu borçla ödeme desteği yerine istihdam kayıplarının da durdurulabilmesi için kamuya dönük borçları uzun vadelerde yapılandırarak girdi maliyetleri üzerindeki kamu yüklerini 2 yıllığına yarı yarıya hafifleten çalışmalarda bulunulmalı ve bunlar hayata geçirilmeli. Bunun için kamu yükleri ilk yıl yüzde 50, ikinci yıl ise yüzde 25 oranında hafifletilmeli."