Ekonomik canlılık mayısta da sürdü

SAMEKS Bileşik Endeksi, mayıs ayında 2 puan artış göstererek 55,2 oldu. Referans değerin 5,2 puan üzerindeki endeks mayıs ayında ekonomik canlılığın sürdüğüne işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mayıs ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verileri İstanbul’da açıklandı. SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2 puan artarak 55,2 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki hareketliliğin mayıs ayında da sürdüğüne işaret etti. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektöründe girdi alımlarının artış kaydetmesinin, endeksteki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de süreceği sinyali verdiğinini belirtti.

Endekste gözlenen artışta hizmet endeksinin 1,4 puan artarak 56 puana yükselmesi etkili olurken, sanayi endeksi de 0,3 puan artışla 55,5 puana yükseldi.

Olpak: Pozitif büyüme süreci devam ediyor

Nisan ayında 53,2 seviyesinde gerçekleşerek reel sektördeki canlılığın sürdüğüne işaret eden SAMEKS Bileşik Endeksi, Mayıs 2017 döneminde 2,0 puan artarak 2017 yılının ikinci çeyreğine ilişkin olumlu bir görünüm sundu.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, mayıs ayı içerisinde açıklanan resmi verilerin de Türkiye ekonomisinde pozitif büyüme sürecinin devam ettiğini gösterdiğini ifade etti. Olpak, TÜİK tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi’nin mayıs ayında önceki aya göre 1,1 puan artarak 100,5 değerine yükselmesi ve TCMB tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranının yüzde 78,9 ile Ağustos 2008 döneminden sonra en yüksek seviyesine ulaşmasının, SAMEKS’in mayıs ayındaki pozitif görünümünü teyit ettiğini söyledi.

'İstihdam seferberliğini etkisi hissediliyor'

Olpak ayrıca, SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektöründe girdi alımlarının artış kaydetmesinin, endeksteki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ettiğini belirterek, “Her iki sektöre ilişkin istihdam alt endeksinin 50 referans değeri üzerindeki seyrini sürdürmesi, şubat ayında başlatılan “İstihdam Seferberliği” kampanyasının etkilerinin reel sektörde hissedilmeye devam edildiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Sanayi Endeksi 5 aydır yükselişte

SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı mayıs ayında, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 55,5 seviyesine yükseldi. Endeks böylece, Ocak 2017 döneminde başlayan olumlu görünümünü Mayıs ayında da sürdürdü ve 55,5 puanlık değeriyle sektördeki canlılığa işaret etti.

Hizmet endeksinde olumlu görünüm sürüyor

SAMEKS Hizmet Endeksi; mayısta bir önceki aya göre 1,4 puan artarak 56 değerine yükseldi. Sektöre ilişkin istihdam ise iş hacmindeki ivmelenmeden olumlu etkilenerek artışa geçti. Endeks böylece, sektöre yönelik olumlu görünümün sürdüğüne işaret ediyor.