”Ekonomik program vadesini tamamladı”

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş, Türkiye'nin en kısa zamanda büyüme odaklı yeni bir ekonomik program hazırlaması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, artık ekonomik programın vadesini tamamladığını belirterek, "Bugün Türkiye'nin en kısa zamanda büyüme odaklı yeni bir ekonomik program hazırlaması lazım" dedi.

İTO Ağustos Ayı Meclis Toplantısında konuşan Yalçıntaş, kriz başlayalı 10 ay olduğunu, son 2 ayda dünya ve Türk borsalarında belli bir toparlanma süreci başladığını söyledi.

Nisan ayı itibariyle işsizliğin yüzde 15'lerin altına geldiğini, bunun şubat ayına göre iyi olduğunu ifade eden Yalçıntaş, ancak bu rakamın kabul edilebilir olmadığını, istihdam rakamında Türkiye olarak daha yapılması gereken çok şey bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin hala küçüldüğünü, ancak küçülmenin hızında belli bir düzelme olduğunu dile getiren Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"İTO'nun Ekonomik Danışma Kurulu'ndaki ekonomistlerin ortalama düşünceleri şu; bu rakamlar gerçekleşirse, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi yaklaşık yüzde 11 daralmış olacak. İkinci yarıda yüzde 4,6'lık bir daralma bekleniyor. Dolayısıyla da seneyi yüzde 6-7'lik bir daralmayla kapatacağız. Bu rakamlar hiç hoş rakamlar değil. Tüm dünya kriz yaşadı, fakat biz kriz yaşamadık, biz sadece daralma yaşadık. Finans sektörü daralma yaşamadı, hatta tam tersine düşen faizler nedeniyle bizim ülkemizde finans sektörü çok karlı bir dönem geçirdi. Ama reel sektördeki daralmaya, bizlerin yaşadığı daralmaya baktığımız zaman dünyada en fazla daralan üç veya dört ülkeden biriyiz. Bu hoş bir durum değil. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor, bizim kronik sorunlarımız vardı ve biz bu kronik sorunlarımızı aşamadık. Üzerine bir de böylesine bir kriz geldiğinden dolayı dünyada en fazla küçülen ülkelerden bir tanesi olduk."

"Ağustos ortasındayız, hala ortada hiçbir şey yok"

Dış talebi artırmak için ellerinde alet, edevat bulunmadığını, ne yapıp edip Türkiye'nin iç talepteki belirsizliği ortadan kaldırması, iç talebi canlandırması gerektiğini ifade eden Yalçıntaş, ÖTV ve KDV indirimlerinin piyasadan belli bir cevap bulduğunu söyledi.

Murat Yalçıntaş, "Bakıyorsunuz son derece olumlu kararlar var ama uygulamasına baktığınızda bunların uygulanmadığını görüyorsunuz. Bunlardan bir tanesi Kredi Garanti Fonu. Kredi Garanti Fonu ile ilgili kanun 17 Haziran'da çıktı. Bakanlar Kurulu Kararı 15 Temmuz'da çıktı. Bugün Ağustos'un ortasındayız, hala ortada hiçbir şey yok" dedi.

2009 haziranında hükümetin istihdamın artırılması ile alakalı muazzam bir tedbir paketi açıkladığını, bunun 120 bin işsize doğrudan doğruya istihdam sağlayacak bir plan olduğunu söyleyen Yalçıntaş, "Bugün Ağustos'un ortasındayız gene hiçbir şey yok" şeklinde konuştu.

Yalçıntaş, eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Ekren'in hazırladığı ve kabul edilmiş olan başka bir plan olan Orta Vadeli İstikrar Planının da kabul edilmesine ve Başbakan tarafından açıklanmasına karşın, bugün uygulanmadığını ifade ederek, "Bu hakikaten sıkıntılı bir mevzu. Bu doğru şekilde hazırlanmış olan planların, açıklanmış olan, kamuoyu ile paylaşılmış olan ve Türk ekonomi aleminden son derece takdir görmüş olan planların da bir an evvel hayata geçirilmesi lazım. Bu acil yapılması gereken bir şey" diye konuştu.

"Bugün bu program bitmiştir"

Orta ve uzun vadeli yapılması gerekenlere ilişkin olarak da Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye olarak hep bütçe açıklarını kontrol ettik, enflasyonla mücadele ettik ve son 6-7 yılda bir ekonomik program uyguladık. O zaman doğruydu bu program. Ciddi bütçe açıklarımız, ciddi enflasyonumuz vardı. Ama artık bugün bu program vadesini tamamlamıştır ve bitmiştir. Bugün Türkiye en kısa zamanda büyüme odaklı yeni bir ekonomik program hazırlaması lazım. Çünkü büyümenin motoru özel sektördür. Eğer Türkiye ileriye gidecekse mutlaka büyümeye odaklı olan, özel sektörün yatırımlarını da teşvik edecek Türkiye'nin yeni bir programa ihtiyacı var. Özel sektörün önündeki engelleri kaldıracak, özel sektörü yatırıma teşvik edecek bu programın belli dönemlerle sınırlı olmaması her zaman geçerli bir program olması lazım. En son çıkmış olan teşvik paketi 2011'e kadar geçerli. Peki 2011 yılından sonra ne olacak? Ağustos'un sonuna geldik, hala bu açıkladığımız tedbir paketleri uygulamaya girmedi. Dolayısıyla ekonomi kurmaylarının bir an evvel üretim, büyüme odaklı yeni bir program hazırlaması, bu programın da her zaman geçerli bir program olması lazım."

Bunun temel yürütücü ayağının da finans sektörü olması gerektiğini belirten Yalçıntaş, ne olursa olsun yeni yapılacak ekonomik programda finans sektörünün fonlarının devlet yerine özel sektöre aktarılmasının mutlaka yolunun açılması ve garantiye alınmasını istedi.

"Şirketlerin iflasına yol açmamak lazım"

Murat Yalçıntaş, 2009 yılında Türkiye'nin toplam bütçe açığının 60 milyar liraya ulaşacağına dikkati çekerek, "Bundan çok fazla telaşa kapılmamak lazım. Eğer biz bu 60 milyar liralık bütçe açığından telaşa kapılır da bütçe açığını daha da küçültmek için piyasayı daha da sıkarsak, ekonomiyi daha fazla sıkılaştırırsak, şirketler üzerine daha fazla gider, daha fazla dolaylı vergi toplamaya gidersek, biz Türkiye'deki şirketleri iyice zor duruma sokarız. Birçok küçük ve orta boy işletmeyi, Allah saklasın batırırız. Bütçeyi disipline edeceğiz diye şirketlerimizin iflasına yol açmamak lazım" dedi.

Yalçıntaş, KOBİ'lere verilecek desteklerin kesilmemesi gerektiğine inandığını, bunun kesilmesi durumunda 2009 yılında belki birkaç 10 milyar dolar tasarruf sağlanacağını, ancak dünya düzelmeye başladığında Türkiye'de üretecek, vergi verecek şirket bulamayacaklarını kaydetti.