El oymacılığı makineye taşındı

Mobilya sektörüne yönelik üretim gerçekleştiren AES Makine, ahşap el oymacılığını Master 5x makineyle seri üretime taşıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

BURSA - Osmanlı Dönemi'nde 'padişah mesleği' olarak kabul edilen ve günümüzde ustaların da azalmasıyla unutulmaya yüz tutan oymacılık sanatı, artık makineler tarafından seri üretimle yapılacak.

Yaklaşık 1 yıl sürdürülen Ar-Ge çalışması sonucu ahşap oymacılığı üzerine 5 eksenli CNC makine üretimine başlayan AES Makine, ahşap mobilya ve dekoratif eşyalara ayrı bir değer katan ahşap oymasını seri üretime hazırlıyor. AES Makine, Master 5x makinesi ile mobilya imalatçılarına özel olarak tasarlanmış, yüksek maliyetli, fazla uğraşı ve sabır gerektiren niş ürünlerini daha seri üretme imkanı sunuyor.

Endüstriyel elektronik ve otomasyon alanındaki başarılı çalışmalarıyla birlikte mobilya sektörüne yönelerek CNC ahşap işleme merkezleri üretimi gerçekleştiren AES Elektronik ve Makine Sanayi, mobilya sektörüne yönelik Raptor, Vega ve Cabinet Vision makinelerinin ardındanMaster 5x adını verdiği ahşap oyma sanatını yeniden canlandıracak makinesini geçen yılın son çeyreğinde piyasaya sürdü. Firma, Türkiye'de muadili bulunmayan bu makineyi önümüzdeki yıllarda ihraç etmeyi hedefliyor.

Master 5x'in özellikle ahşap ve mobilya sektörlerinde butik üretim yapan firmalar tarafından tercih edildiğini belirten AES Makine Satış Müdürü Volkan Kibar,  şu bilgileri verdi:

"Bu makine, ahşap merdiven imalatı gibi el oymacılığının yoğun kullanıldığı alanlarda tercih ediliyor. Daha çok klasik tarzda dizayn edilen özel tip ev ve ofisler için yapılmak istenen el oyma ürünlerin kopyalama işlemini görüyor. Butik tarzda ahşap mobilya imalatı yapan firmalara, uzun zaman alan ve büyük uğraşı isteyen oyma işçiliğini daha hızlı ve çok sayıda üretme imkanı sağlıyor. Böylece hem zamandan hem de maliyetten tasarruf imkanı veriyor" dedi.

Kibar, Master 5x ile uzun zaman alan zor modellerin seri üretiminin yapılacağını ve Türkiye'de sektörde önemli bir açığı kapattıklarını ifade ederek, "Fiyatı bakımından ideal, kullanımı kolay, İtalyan ve Alman muadillerinden donanım olarak daha üstün özelliklere sahip ahşap oyma makinesini benzerlerinde gözlemlenen sorun ve eksiklikleri gidererek oluşturduk. Kendi çevresi etrafında 360 derece dönebilen oynar başlığıyla ahşabı işliyor. İlk etapta butik firmaların kullandığı bu ürün, yakın zamanda seri üretim için de tercih edilebilecek."

Müşterilere yüzde 100 çözüm sunan tek yerli firma

Bu konuda müşterilerine yüzde 100 çözüm sunan Türkiye'deki tek yerli firma olduklarını ifade eden Kibar, 3 farklı üretim yerinde toplam 10 bin metrekare üretim alanına sahip olduklarını kaydetti. Yeni modellerle özellikle mobilya sektöründe daha önce yapılmamış makine üretimlerini gerçekleştirerek açıkları kapattıklarını ifade eden Kibar,  farklı projelerin Ar-Ge çalışmalarını yürüttüklerini bildirdi.

Matadoor'u ihracata açıyor

Geçen yıl kapı üreticilerine yönelik geliştirdikleri Matadoor ürünüyle yılı beklentilerinin üzerinde kapattıklarını dile getiren Volkan Kibar, "İki makineyle yapılan işlemi bir makineyle hem de 2,5 dakikada yapabilme imkanı sunduk. Kapıda hem seri üretime geçisin öncüsü oldu, hem de firmaların üretim maliyetlerinde ciddi düşüş sağladı. Marka patent başvurularını gerçekleştirdiğimiz Matadoor'u bu yıl ihracat yaptığımız ürün gamına eklemeyi hedefliyoruz" dedi.

Bu yıl için 150 makine satışı hedefliyor

Ar-Ge'ye büyük önem verdiklerini, sürekli yeni projeler üreterek artan ürün çeşitliliğiyle ihracata ağırlık vermeyi planladıklarını vurgulayan Kibar, üretimin yüzde 20'sini ihracata kanalize ettiklerini, 3 yıl içinde bunu yüzde 50'ye çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Kibar,  başlıca hiracat pazarlarının da Ortadoğu, Almanya, Belçika, Avusturya ve Avustralya olduğunu söyledi. Geçen yıl 1,4 milyon euroluk makine ve destek destek yatırımı yaptıklarını ve yüzde 40 büyüdüklerini belirten Kibar, bu yıl da yeni teşviklerle  farklı projelerinin bulunduğunu ve yıl sonuna kadar yaklaşık 2 milyon euroluk yatırım planladıklarını bildirdi. Geçen yıl toplam 120 makine satışı gerçekleştirdiklerini ifade eden Kibar, bu yıl ise 150 makine satışı hedeflediklerini kaydetti.

NİLTİM'de inşaata başlıyor

Nilüfer Ticaret Merkezi'nde (NİLTİM) yeni bir inşaat yatırımına başladıklarını ve kiralanabilir veya satılabilir yaklaşık 15 dükkanlık bir proje oluşturduklarını ifade eden Kibar, Toplamda 2 bin metrekarelik bir alanda konumlandırılacak projenin daha çok orta ölçekli firmaların ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde bir yatırım olacağını ve yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını bildirdi.