Elektrik faturaları hafifleyecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kayıp kaçak maliyeti ve TRT kesintileri gibi elektrik faturalarına yansıtılan fon/vergi gibi kalemlerin tamamen kaldırılmasını hedeflediklerini bildirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Meltem GÜNDÜZ
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ilgili yönetmelik dışında elektrik faturalarına yansıtılan fon/vergi gibi kalemlerin tamamen kaldırılmasını hedeflediklerini bildirdi. Yıldız, hedeflenen kayıp kaçak oranlarına ulaşılamamaktan
kaynaklanan ek maliyetlerin tüketicilere yansıtılmayacağını, bölgedeki şirketler tarafından üstlenileceğini kaydetti.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, sıra dağıtım bedeli, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmet bedeli, perakende hizmet satış bedeli, kayıp kaçak bedeli, Enerji Fonu kesintisi, TRT payı, Elektrik Tüketim Vergisi ve KDV gibi masrafların elektrik faturalarını yükselttiğini belirterek, konuyla ilişkin çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Önergeyi yanıtlayan Yıldız, "Elektrik faturalarındaki parametreler, Elektrik Piyasası Müşteri HizmetleriYönetmeliği'nde belirtilmekte.
Söz konusu yönetmelikte belirtilenler dışında faturalara yansıtılan fon/vergi gibi kalemlerin azaltılması veya tamamen kaldırılması bakanlığımız hedefleri arasında" dedi. Yıldız, düşük performanstan dolayı gerçekleşen yüksek kayıp-kaçağın yol açtığı ek maliyetin, 2007-2010 döneminde sorumlu şirketlerce karşılandığını ifade etti. Yıldız, "2011- 2015 döneminde de düşük performans düzeyiyle faaliyet gösteren şirketler hedef kayıp-kaçak oranlarına ulaşamamaktan dolayı oluşacak ek maliyetleri üstleneceklerdir. Bu ek maliyetler hiçbir şekilde tüketicilere yansıtılmamaktadır" görüşünü dile getirdi.
Bakanı Yıldız, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada da Türkiye'deki kuyu sayısının Suudi Arabistan'daki kadar olduğunu belirtirken, "Ancak o 10 milyon varil çıkartıyor. Biz 50 bin varil çıkarabiliyoruz verim az" dedi. Sultan Abdülhamit'in 100 yıl önce yaptırdığı "petrol haritası" çalışmasına da dikkati çeken Yıldız, "Bu harita gerçek olabilir, çünkü bugünkü bilimsel çalışmalar örtüşüyor. İlginç olan bu" diye konuştu.
Betonlanan 6 kuyu üretimde
Bakan Yıldız, dün Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi'nin Bakanlık Konferans Salonu'ndaki "Türkiye 2012 Raporu"nun sunum toplantısına katıldı. Yıldız, burada yaptığı konuşmada da Türkiye'nin geçen yıl Slovakya kadar büyüdüğünü ve elektrik kurulu gücünün 2012'de 4 bin 100 MW arttığını dile getirdi. Taner Yıldız, ithal edilen ham petrol ve doğalgazın yerli kaynaklar olması için çalıştıklarını belirterek, 10 yılda arama faaliyetlerine ayrılan kaynağın 13 katına çıkartıldığını bildirdi. Yıldız, "Varsa
petrolü bulacağız, yoksa bulamayacağız" ifadesini kullandı. Geçmiş dönemde, bazı petrol kuyularının maliyeti karşılamaması nedeniyle betonla kapatıldığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: "1980'li yıllarda ham petrolün varil fiyatı 20 dolar seviyesindeyken, 20 dolar ciro yaparsanız tabii ki o kuyu açmamak, çalıştırmamak daha uygun olur. Biz şu anda özellikle Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa gibi yerlerde, 6 tane betonlanan sahadan tekrar petrol üretiyoruz. Kapasiteleri çok sınırlı olsa da kiminde 100 varil kiminde 500 varil olsa da şu an ki fiyatlar masraflarımızı karşılıyor. Kapalı diğer bazı kuyuları da açacağız."
Nükleer için yeni teklifler geldi
Sinop'ta yapılması planlanan ikinci nükleer santral konusunda rekabetin daha da arttığını belirten Bakan Yıldız, ülkeler ve şirketlerin daha istekli davranarak yeni tekliflerle kendilerine geldiğini ifade etti. Bunun Türkiye'nin istikrarına, enerji sektörünün serbestleşmesine duyulan güven açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Taner Yıldız, ikinci nükleer santral için de Hazine garantisi vermeyi düşünmediklerini bildirdi.