Elektrik zammına iptal davası açıldı
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar, Asgari ücretli bir kişinin maaşının yüzde 10,7'sini elektriğe harcadığını belirtti
ANKARA - Tüketici Hakları Derneği (şD), Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası ile Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren elektrik zammının iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.
şD Genel Başkanı Turhan Çakar, Danıştay binasının önünde yaptığı açıklamada, 1 Temmuz'da elektriğe konutlarda yüzde 21, sanayide yüzde 21,6, ticareşanelerde yüzde 21,8 dolayında zam yapıldığını anımsatarak, Ocak ayı zammı da dikkate alındığında elektrik fiyatlarının 6 ay içinde toplam yüzde 45 artırıldığını söyledi.
Çakar, tüketicilerin tüm vergi ve fonlarla birlikte 1 kilovatsaat elektriğe 2007 yılında 15,81 YKr ödediğini, tutarın bugün 22,9 YKr'ye yükseldiğini belirtti. Çakar, 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için geçerli olan 230 kilovatsaatlik elektrik tüketimi baz alındığında, aylık elektrik faturasının 2007 yılında 36,4 YTL olduğunu, son zamla birlikte bunun 52,6 YTL'ye çıktığını kaydetti.
"Dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz"
Asgari ücretin 492,41 YTL olduğuna dikkati çeken Çakar, "Asgari ücretli bir kişinin maaşının yüzde 10,7'si yalnızca elektriğe gitmektedir. Bu, dünya standartlarının üzerindedir. Yani, Milli Gelir de dikkate alındığında şu anda dünyanın en pahalı elektriği Türkiye'de kullanılmaktadır. Elektriğe en yüksek bedeli Türkiye'de yaşayan yoksul tüketiciler ödemektedir" dedi.
Çakar, elektriğe yüksek oranlarda zam yapılmasının nedeninin "yanlış politikalar" olduğunu belirterek, hatalı bulduğu noktaları özetle şöyle sıraladı:
"- Elektrik üretiminde, işal ve pahalı doğal gaza bağımlı olunması. Yap-işlet-devret, yap-işlet, işletme hakkı devri gibi imtiyaz verilerek gerçekleştirilen özelleştirmelerle kamunun, maliyetinin 2-3 katına özel elektrik firmalarından elektrik alması.
- TEK'in 30 genel müdürlüğe bölünmüş olmasının elektrik maliyetlerini artırması.
- Elektrikte yıllık 1,2 milyar YTL'yi bulan kayıp-kaçak maliyetinin elektrik fiyatlarına yansıması.
- Dengeleme ve Uzlaştırma Sistemi ile elektrikte borsa sistemi oluşturularak, özel elektrik firmaları tarafından fiyatların istenildiği şekilde artırılması.
- Kamunun elindeki elektrik santrallerine gerektiği gibi yatırım yapılmaması ve santrallerin yenilenmemesi."
"Elektrik kamu hizmetidir"
"Tüketiciler ve ülkemiz yanlış ve dışa bağımlı enerji politikalarının kurbanı yapılamaz" diyen Çakar, elektrik hizmetinin bir "kamu hizmeti" olduğunu ve kamu yararına uygun tüketiciye sunulması gerektiğini belirtti. Çakar, yapılan zamların Anayasaya aykırı olduğunu savunarak, Tüketici Hakları Derneği, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası ile Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı adına zammın yürütmesinin durdurulması ve iptali için bugün Danıştay'da dava açtıklarını bildirdi.
Çakar, doğal gaz zammına yönelik soru üzerine de, doğal gaza 6 ay içinde 2 kez zam yapıldığını belirtti ve bu zammın iptali için de Danıştay'da dava açacaklarını bildirdi. Zamları "kabul edilemez" bulduklarını kaydeden Çakar, bunların bir an önce geri çekilmesini ve enerjide ulusal potansiyeli ortaya koyacak politikalara yönelinmesini istedi.