Elektrikli otomobili teşvik edeceğiz

Şimşek, elektrikli otomobilin, normal otomobillerde olduğu gibi 3 ayrı kategoride vergilendirileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Şimşek, hükümet olarak Türkiye'de elektrikli otomobil üretimini teşvik edeceklerini de belirtti.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu uyarınca Bakanlar Kurulu'nun ÖTV oranlarını sıfıra kadar indirme yetkisi bulunduğuna işaret eden Şimşek, şunları söyledi:

"Bakanlar Kurulu, elektrikli binek otomobilleri, normal otomobillerde olduğu gibi 3 ayrı kategoride vergilendirecek. Motor gücü 85 kilovata kadar olan otomobiller, motor gücü 85-120 kilovat arası olan otomobiller ve motor gücü 120 kilovatın üstü otomobiller... Bilindiği gibi normal otomobillerde de motor silindir hacmi 1600 cm3'e kadar olan otomobiller, 1600-2000 cm3 arası otomobiller ve 2000 cm3'ün üstü otomobiller olarak 3 sınıf bulunuyor. Bunlar da sırasıyla yüzde 37, yüzde 60 ve yüzde 84 ÖTV'ye tabi tutuluyor.

Elektrikli otomobilde de Bakanlar Kurulunun Kanunda yazan bu oranları sıfırlama yetkisi var. Zaten Türkiye'de 85 kilovatın üstünde otomobil üretilmiyor. Dünyada da bu motor gücünün üstünde 1-2 model var. Bu durumda motor gücü 85 kilovatın altındaki elektrikli otomobiller önemli. Şimdi Bakanlar Kurulu, elektrikli otomobillerde 3 kategoride yeni ÖTV oranlarını belirleyecek. Bu da kısa süre içinde tamamlanacak."

Bakan Şimşek, elektrikli otomobillerde Motorlu Taşıtlar Vergisi uygulaması konusunda ise henüz verilmiş bir karar olmadığını belirtti.

Standda broşür dağıtacak

Öte yandan kamu alacaklarının yeniden yapılandırması konusuna mesaisinin önemli bir kısmını ayıran Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeniden yapılandırmanın vatandaşa anlatılması için şimdi de sahaya iniyor.

Yeniden yapılandırmanın vatandaşa anlatılması için başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere büyük şehirlerdeki alışveriş merkezlerinde "Maliye Bilgilendirme Standları" açacaklarını bildiren Şimşek, "Ben de stantlara gidip oturacağım. Vatandaşın sorularına cevap vereceğim, broşür dağıtacağım" dedi.

Tanıtımı kampanyaya dönüştüreceklerini ifade eden Şimşek, idare olarak mutlaka vatandaşa, mükellefe ulaşmaları gerektiğine dikkati çekerek, bu amaçla esnaf, iş adamları, sivil toplum kuruluşları ve muhasebeci, mali müşavirlerle toplantılar yapacaklarını kaydetti.

Borçlu mükelleflere "Bu fırsatı mutlaka değerlendirin" çağrısı yapan Şimşek, "Tabii ki mükellef kararını kendisi verecek. Biz, onu bilgilendireceğiz, yeniden yapılandırmanın neler getirdiğini anlatacağız. Ama son kararı o verecek" diye konuştu.

Yeni döneme, gerek kayıt dışılıkla mücadele, gerek vergi denetiminin etkinliği, gerekse vergi kayıp ve kaçağını takip bakımından çok daha güçlü gireceklerini kaydeden Maliye Bakanı, şöyle devam etti:

"Yeniden yapılandırma mükellef için 'kazan-kazan', yani 'win-win' demek. Gerçekten çok büyük bir olanak. Mükellef için olduğu gibi bizim için de 'kazan kazan' demek. Yeniden yapılandırmaya bu anlayışla bakılmalı. Vatandaş da kazanacak, devlet de kazanacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir