Emniyet Genel Müdürlüğü ATAK helikopteri istiyor

Polis havacılık envanterine girecek helikopterlerden 9 adet alım planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine TAI tarafından geliştirilen T-129 ATAK taarruz helikopteri alımı için düğmeye basıldı. Son yıllarda olduğu gibi bu alım için Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) devrede. Polis havacılık envanterine girecek helikopterlerden 9 adet alım planlanıyor.
Savunma ve Havacılık Dergisi’nin 176’ıncı sayısındaki habere göre, bu konudaki görüşmeler SSM ve TAI arasında sürdürülüyor. Eğer alım gerçekleşirse, sözleşmenin önümüzdeki aylar içinde imzalanacağı ve helikopterlerin en kısa sürede imalat hattına girmesi için çalışma yapılacağına dikkat çekiliyor.

İtalyan AgustaWestand şirketinin tasarımı olan A-129 Mangusta helikopteri yeni motor, avionik ve sistemlerle TAI-Aselsan ortaklığında geliştirilerek T-129 platformu ortaya çıkmıştı. TAI önce Kara Kuvvetleri’nin acil ihtiyacı için 9 adet helikopteri daha basit konfigrasonlu EDH (Erken Duhul Helikopteri) modelinde geliştirmiş, daha sonra da T-129B olarak adlandırılan gelişmiş ikincil modele geçmişti.
Polis için imal edilecek T-129’un askeri sistemleri olmayan, daha basit füze sistemleri kullanabilen bir modeli olması bekleniyor. Böylelikle Emniyet Genel Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri’nden sonra helikopterin ikinci kullanıcısı olacak.

Dünyada devlet kuruluşları arasında helikopteri en yoğun kullanan birimlerin başında emniyet birimleri geliyor. Farklı genel maksat modelleri operasyonlarda kullanılıyor. Ancak doğrudan taarruz helikopterine sahip polis teşkilatı bulunmuyor. TAI ve SSM’nin Polise T-129 alımında izinler konusunda ise nasıl bir yol izleneceği merakla bekleniyor.