EMO: 86 milyar dolarlık maceraya geçit verilmemeli

Elektrik Mühendisleri Odası, nükleer santral ihalesinin iptal edilmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Nükleer santral ihalesinin "ardı arkası kesilmeyen skandallar dizisine dönüştüğünü" savunan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO),  "Daha fazla hukuksuzluğa ve şaibeye yol açılmadan ihalenin iptal edildiğinin açıklanmasını" istedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, "AK Parti hükümeti, enerji bürokrasisi ve teklif veren bir şirketin oluşturduğu aktör grubunun zoraki Türkiye'nin sahnesini işgal ettiği, akıl almaz ayak oyunlarına başvurduğu" iddia edilerek, "Nükleer santral ihalesinde artık perde kapatma zamanı gelmiştir" denildi.

Nükleer santral kurma girişimlerine kronolojik olarak bakıldığında skandallar dizisinin ortaya çıktığı öne sürülen açıklamada, nükleer ihale sürecinin skandal gelişmelerin ötesinde açıkça hukuka aykırı uygulamalar içerdiği savunuldu.

Tek katılımcı ile ihalenin zoraki devam ettirilmesinin hukuksuzluğun ilk örneği olduğu görüşüne yer verilen açıklamada, yasa ve yönetmelikte yarışmadan söz edildiği, teklifin değil tekliflerin değerlendirilmesinin hükme bağlandığı, fiyatların karşılaştırılması esasına dayanan bir yöntemden söz edildiğine işaret edildi.

Açıklamada, yönetmeliğin "uygun teklifin belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar" başlıklı maddesinin tek katılımcı olması nedeniyle tamamen rafa kalktığı ve uygulanamaz hale geldiği belirtilerek, şu görüşler savunuldu:

"Firmanın açık olarak sunulması bir yana, kapalı olarak dahi ikinci teklif vermesi yarışma kurallarına göre yasak davranışı oluşturmaktadır. Şartnamedeki yasak davranış ve fiiller kapsamında 'Yarışmada kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek' durumu sayılmaktadır. Firmanın yasak davranışa başvurmasının ötesinde ikinci teklifin dikkate alınmasına yönelik girişimler ise tam bir hukuk skandalı olmuştur. Yasa ve yönetmeliğe göre aynı firmadan ikinci bir teklif alınamayacağı gibi şartnamede de 'alternatif teklifler verilemeyeceği, teklif alma saatinden sonra gelen teklif ve değişikliklerin dikkate alınamayacağı, yapılması istenen açıklamalarda dahi teklifi fiyatını değiştirici bir unsur yaratılamayacağı' ifade edilmektedir."

"Akıl almaz bir tutum"

TETAŞ Yönetim Kurulunun, Yarışma Komisyonunu ve olumsuz görüşünü yok sayarak Enerji Alış Dairesi'ni revize teklifi değerlendirmek üzere görevlendirmesinin hukuken yok hükmünde olduğu belirtilen açıklamada, Enerji Alış Dairesinden görüş alınmasının normal bir süreç olduğunun kabul ettirilmeye çalışılmasının da "akıl almaz bir tutum" olduğu öne sürüldü.

Açıklamada, yönetmeliğe göre teklif açma ve değerlendirme konusunda tek yetkilinin TETAŞ Yarışma Komisyonu olduğu anımsatılarak, TETAŞ Yönetim Kurulunun, Yarışma Komisyonunun kararını değiştirmek, başka bir birime havale etmek gibi yetkisinin bulunmadığı ifade edildi.

"TETAŞ derhal yarışmayı iptal etmek zorunda"

TETAŞ Yönetim Kurulu'nun, Yarışma Komisyonu'nun raporu dışında başka bir rapor oluşturma girişiminde bulunması ve olası böyle bir raporun ihale sürecinde dikkate alınmasının açıkça suç teşkil edeceğinin iddia edildiği EMO Yönetim Kurulu açıklamasında, daha sonra şu görüşlere yer verildi:

"TETAŞ'ın, Enerji Bakanlığının ve Bakanlar Kurulunun, Yarışma Komisyonunun olumsuz görüşünü yok sayarak ihaleyi sonuçlandırmaları, hem yasal olarak hem de kamu yararı açısından mümkün değildir. Daha fazla hukuksuzluğa ve şaibeye yol açılmadan ihalenin iptal edildiği açıklanmalı, kamu zararına yol açacak 86 milyar dolarlık maceraya geçit verilmemelidir. Mevzuata göre Yarışma Komisyonunun olumsuz kararı gereği TETAŞ derhal yarışmayı iptal etmek zorundadır."