Endeks %1 daha yükseldi, dolar 1.57'ye geldi

Piyasalar Fed'in 'kredilere erişilebilirliğin arttırılacağı' açıklamasıyla moralini yükseltti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Haftaya yükselişle başlayan ve yukarı yönlü hareketine bugün de devam eden Ulusal-100 Endeksi, günü 287 puan artışla 24.424 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.19 değer kazanırken, gün sonunda 1 milyar 865 milyon YTL'lik işlem hacmi kaydedildi.

Dün yaşanan sert yükselişlerin ardından yeni gün daha temkinli başladı. Günün ilk yarısında yurtdışında kar satışları etkili olurken, yurtiçinde yeni ekonomik paket beklentisiyle artıda kalma çabası verildi. Öğleden sonra ise endeksler Fed'in 'kredilere erişilebilirliğin arttırılacağı' açıklamasıyla yukarı yönlü hareketini hızlandırdı. ABD Merkez Bankası, devlet kurumlarında bulunan mortgage varlıklarını satın alacağını ve 200 milyar dolar da kredi piyasasındaki hareketi hızlandırmak için kullanacağını açıkladı. Açıklamalarında ardından dış piyasalarda yüzde 2 civarında çıkış gözlendi. Yurtiçinde ise Bileşik Endeks, 24.676 puana kadar yükseldi. Ancak kar satışları hem dışarıda hem içerde yükselişin hız kesmesine neden oldu. İMKB, günü 24.400 bölgesinden tamamladı. ABD Hazine Bakanı Paulson'ın konuşmasını dinleyen ABD ve Avrupa'da şu sıra yüzde 2 civarında artı seyir var.

Dolar ve faiz düştü

Para piyasasında ise gözler bugün Hazine ihalelerindeydi. Hazine 19 aylık ve 5 yıllık tahville ROT dahil 10.9 milyar YTL satış yaptı. Dünkü ihaleyle birlikte toplam borçlanma tutarı 14 milyar YTL oldu. Hazine yarın 16 milyar 559 milyon YTL iç borç ödeyecek. Gösterge tahvil ihalesinde ortalama bileşik faiz yüzde 21.60 olurken, gösterge faiz valörlü işlemlerde yüzde 21.48'e geriledi.

Dolarda ise aşağı yönlü eğilimi bugün de sürdü. Sabah 1.58 YTL'de dengelenen dolar, öğleden sonra 1.57 YTL'ye geriledi. Dolar kapalıçarşıda şu sıra 1.5730 YTL'den euro 2.0430 YTL'den el değiştiriyor.