Endeks, daralan hacimle satıcılı

ABD'den TSİ 15:30'da TÜFE ve konut başlangıç verileri gelecek; içerde MB'nin faiz toplantısı izleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL – Borsa, günün ilk seansında daralan işlem hacmiyle satıcılı seyir izledi. Bileşik Endeks, kapanışını 446 puan eksiyle 23.048 puandan gerçekleştirdi. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.9 değer kaybederken, günün ilk yarısında 358 milyon YTL'lik işlem hacmi oluştu.

Piyasalarda reel sektöre yönelik kaygılar devam ediyor. Krizin boyutu kestirilmeye çalışılırken, şirket haberleri yakından izleniyor. Belirsizlikler nedeniyle ise piyasalarda satış baskısı devam ediyor. Bugün yurtdışında düşüşler yüzde 1'in üzerindeyken, İMKB-100 22.895 puana kadar indi. Göreceli düşüş gösteren işlem hacmiyle birlikte kapanış 23.000'in üzerinde yapıldı.

ABD'de otomotiv sektörü temsilcileri dün Senato'ya mevcut durum ve beklentileriyle ilgili sunum yaptı. Üç büyük otomotiv şirketi General Motors (GM), Ford ve Chrysler'ın yöneticileri, ABD yönetiminden 25 milyar dolar istedi. Ancak, ABD Kongresi'nde otomotiv şirketlerinin kurtarılması konusunda gerekli kaynağın nereden sağlanacağına ilişkin Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında görüş ayrılığı devam ediyor.

Diğer yandan dün Fed Başkanı Bernanke ve ABD Hazine Bakanı Paulson Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuştu. Bernanke, kredi piyasalarında iyileşmeye dair işaretler alındığını kaydederken, Paulson ekonomide iyileşmenin çok hızlı olmayacağını, ancak kurtarma paketlerinin katkı yapacağını söyledi.

Yurtdışında bugün ABD'den TSİ 15:30'da TÜFE ve konut verileri gelecek. Dün açıklanan ABD ekim ayında ÜFE'si yüzde 2.8 düşüş göstermişti.

Yurtiçinde ise bugün toplanacak TCMB’nin PPK Toplantısı'ndan çıkacak faiz kararı ve piyasaya verilecek mesajlar takip edilecek. Faizde bir değişiklik beklenmiyor.

Dolar 1.68 YTL'den döndü

Merkez Bankası faiz toplantısının takip edildiği para piyasasında; dolar ve euro dünün üzerinde işlem gördü. Bir ara 1.68 YTL'nin üzerine çıkan dolar tekrar 1.67 YTL'ye çekildi. Kapalıçarşıda dolar şu sıra 1.6690 YTL'den euro 2.1030 YTL'den el değiştiriyor. Bankalararası piyasada ise kotasyonlar 1.6635 - 1.6750 YTL arasında değişiyor. Uluslararası piyasada euro/dolar 1.2625, dolar/yen 96.85 düzeyinde.

Tahvil-bonoda ise düşük katılımlı sıkışık seyir korunuyor. 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 22.73 seviyesinde yer alırken, 14 Nisan 2010 vadeli en aktif tahvilde faiz ise yüzde 23.49 seviyesinde.