Endüstri 4.0 KOBİ'lere ciddi katkı sağlayacak

KOBİ'lerin Endüstri 4.0'a ayak uydurması gerektiğini ifade eden TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Boz, "Endüstri 4.0'a entegrasyon KOBİ'lere rekabet ve verimlilikte, şirketin büyümesinde, fon yaratmasında çok ciddi katkı sağlayacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, Endüstri 4.0'a entegrasyonun KOBİ'lere rekabet ve verimlilikte, şirketin büyümesinde, fon yaratmasında çok ciddi katkı sağlayacağını bildirdi.

Turgut Boz yaptığı açıklamada, TEB olarak, "danışman banka" anlayışıyla 10 yılı aşkın süredir KOBİ'lerin gelişimine ve rekabette güçlenmelerine destek verdiklerini, şimdi de KOBİ'lerin küresel anlamda rekabet edebilmeleri ve "Endüstri 4.0" kavramına adapte olabilmeleri amacıyla bilgilendirme buluşmaları düzenlediklerini kaydetti.

TEB KOBİ Akademi çatısı altında Anadolu'nun çeşitli illerini dolaştıklarını ve çeşitli organizasyonlar yaptıklarını anlatan Boz, şunları kaydetti:

"Çünkü bilginin çok önemli olduğunu biliyoruz. Gündemde ne varsa onları iş insanlarımıza anlatıyoruz. Şimdi gündemimizde Endüstri 4.0 var, onu anlatıyoruz. KOBİ'ler daha çok 'Bu büyük firmalar için geçerli, bizim kullanmamıza gerek' yok diye düşünebilirler. Ama aslında olay öyle değil. Bu yüzden önce KOBİ'lere 'Endüstri 4.0 ne demek' onu anlatıyoruz. Sonrasında, pratikte bunu örneklerle anlatıp, onlar için ne işe yarayacağı konusunda bilgilendirmede bulunuyoruz. Endüstri 4.0'la dünya nasıl değişiyor, bunun öneminin neden artmaya başladığını anlatıyoruz. Bilişim toplumunun gelişmesi ile çıkan değerlerin alınıp sanayiye nasıl uygulanacağını bilmek çok önemli."

'Müşterinin ihtiyacı çok hızlı değişiyor'

Turgut Boz, KOBİ'lerin değişen dünyayı anlaması ve buna entegre olmak için neler yapılması gerektiğini bilmesinin önem taşıdığını, bulut teknolojisi, nesnelerin interneti, data, 3 boyutlu printer gibi teknolojik gelişmelerin yeni dünyada her geçen gün daha fazla yer aldığını, bu teknolojilere entegrasyonun çok önemli olduğunu vurguladı.

Endüstri 4.0'a uyumun önemine işaret eden Boz, şöyle devam etti:

"Endüstri 4.0'a entegrasyon KOBİ'lere rekabet ve verimlilikte, şirketin büyümesinde, fon yaratmasında çok ciddi katkı sağlayacak. Artık müşterinin ihtiyacı çok hızlı değişiyor. Bazen trendi tüketici belirliyor, bazen de sizin çıkardığınız ürün ihtiyacı doğuruyor. Ama genel itibarıyla tüketicinin isteklerini anlayıp ona uygun ürün sunmak önemli. Ticaret kişiselleştikçe talep değişiyor. Talebe yanıt vermek için de herkes gibi KOBİ'lerin de buna entegre olması önemli."

'Startup gibi çalışmalıyız'

2005 yılından beri dünyayı yakından takip ettiklerini, değişimleri hem kendi içlerinde uyguladıklarını hem de KOBİ'lere çok yönlü kanallardan aktardıklarını ifade eden Boz, TEB Girişim Evi'nde 300 tane teknogirişimci bulunduğunu ve her birinin ayrı projesi olduğunu anlattı.

Boz, "Biz de startup gibi çalışmalıyız ve bunu yapıyoruz. Çünkü dünya oraya gidiyor. Artık rekabette, tüketici tercihlerinin çok hızlı değişiyor olmasından dolayı KOBİ'ler ve startup'ların çok ciddi avantajı var. Artık sermaye değil, iş fikri ve ne yaptığın, ne yenilik getirdiğin, ne kadar hızlı çalıştığın önemli." ifadelerini kullandı.