Enerji Bakanı: Rus gazında bir indirim alacağız

Enerji Bakanı Alaboyun Rusya'dan alınan gazın fiyatına ilişkin olarak "Türkiye bir indirim alacak, bu indirim yüzde 10.25 mi olacak bunun üzerinde mi olacak; biz yüzde 10.25'in üzerinde istiyoruz " dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji Bakanı Ali Rıza  Alaboyun, Rusya'dan doğalgaz fiyatı indiriminde taban oranın yüzde 10.25 olduğunu, tahkimde bundan fazlasını talep ettiklerini söyledi.

Bakan  Alaboyun, Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatında üzerinde mutabakat sağlanan yüzde 10.25'lik indirimi yansıtmamasının ardından uluslararası tahkime gidildiğini ve Türkiye'nin tahkimdeki indirim talebinin bu orandan daha yüksek olduğunu söyledi. 

"Yüzde 10,25'in üzerinde indirim istiyoruz"

Alaboyun Reuters ile yaptığı söyleşide, "Türkiye bir indirim alacak, bu indirim yüzde 10.25 mi olacak bunun üzerinde mi olacak; biz yüzde 10.25'in üzerinde istiyoruz, bizim elimizde bilgi ve veriler bunun üzerinde ve tahkimde bunun üzerinde bir indirim talep edeceğiz ama taban sınırımız yüzde 10.25 çünkü bunda mutabakata varılmıştı. Eğer Rusya yüzde 10.25'lik indirim kabul ederse sorun tahkime gitmeden çözülecek." 

Türkiye ekimde tahkime gitti

Rusya ile fiyat indirimi konusunda altı aylık görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine Türkiye, ekim sonunda uluslararası tahkim mahkemesine başvurmuş ve BOTAŞ seçtiği hakemi Gazprom'a bildirmişti. Buna karşılık Rusya'nın kendi hakemini bildirmesi ve mahkemenin kararını vermesi gerekiyor. 

Türkiye'nin tahkime gitmesinin ardından Gazprom yetkilileri, sorunun mahkemeye gidilmeden çözülmesini umduklarını açıklamışlardı. Rusya'nın Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz taşımayı hedeflediği Türk Akımı projesinde teknik görüşmelerin devamı için Gazprom'a davet göndereceklerini söyleyen Alaboyun, "Temas devam ediyor. Teknik heyetler gelecek" dedi. 

Rusya geçen yıl sonunda dört hattan toplam kapasitesinin 63 milyar metreküp olacağını açıkladığı Türk Akımı projesinde daha sonra hat sayısını ikiye, kapasiteyi de 31.5 milyar metreküpe düşürdüğünü açıkladı. Türk Akımı'nda iki hattan birisinin 2021 yılı itibariyle Batı hattını ikame edebileceğini söyleyen Alaboyun, diğer hattan Avrupa gönderilecek gazın da öncelikle Türkiye'nin iletim sistemine girmesi ve Türkiye'nin re-export hakkının olması gerektiğini söyledi. Doğalgaz kontratına bağlı olarak Türkiye ile Rusya arasında sürdürülen görüşmelerde, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde mutabakata varılan yüzde 10.25'lik indirime dair imzayı Rusya'nın atmaması ve bunun için Türk Akımı projesinde tüm hatlar için inşaat izni koşulunu ileri sürmesi üzerine görüşmeler fiilen askıya alınmıştı. Alaboyun, proje için henüz inşaat izni verilmediğini ve bunun uzun süre alabileceğini; bu proje ile Rusya'dan talep edilen fiyat indiriminin ilişkili olmadığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir