”Enerji piyasasında serbest pazar ekonomisi sağlanmalı”

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Aksoy, devletin bugün ne bir santral ne de bir baraj yapacak durumunun olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, enerji piyasasında serbest pazar ekonomisini sağlamak zorunda olduklarını belirtti.

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) düzenlediği "Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimine Yönelik Ekipmanların Yerli Kaynaklar Kullanılarak Üretimi ve Diğer Güneş Uygulamaları" panelinde konuşan Aksoy, 1930 yılından beri uygulanan devletçi politikaların bir sonucu olarak enerji sektörüne şimdiye kadar özel sektörün girmesinin engellendiğini savundu.

"Türkiye'de her kurum özelleşebilir ama enerji, özel sektöre bırakılmayacak kadar stratejik bir kurumdur" anlayışı ile özel sektörün bu alana adım atmasının geciktiğini belirten Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu, 1930'lardan beri genelde uygulanmakta olan devletçi veya karma dediğimiz, ama sonuç vermeyen politikaların sonucudur. Buradaki sonuçlar enerji sektöründe daha büyük yığılmalara sebep olmuştur. Son gelişmelerle Türkiye'de serbest piyasa ekonomisinin daha verimli olduğu herkes tarafından bilinir olmuştur. Bunun sonucunda özel sektör yavaş yavaş enerji sektörüne girmiştir. Yani artık devletin enerji sektöründe yatırım yapmasının doğru olmadığı, bu alana özel sektörün girmesinin lazım geldiği herkes tarafından kabul görmüştür. Devletin bugün ne bir santral ne de bir baraj yapacak hali vardır. Bunları yapması da uygun değildir. Yaptığı takdirde de eskiden olduğu gibi hem maliyet hem de zaman itibariyle büyük kayıpları olacaktır. Ekonomiye katkısı da uzun vadeli olacaktır, belki de hiç olmayacak, negatif katkıları olacaktır. Bütün bunları ortadan kaldırmanın tek yolu, rekabet ve serbest pazar dediğimiz imkanın açılması ve vatandaşların bu istikamette çalışmalarının sağlanmasıdır. Enerji sektöründe de, diğer sektörlerde olduğu gibi pazar ekonomisini ve rekabet koşullarını sağlamak zorundayız."

Uygulanan serbest pazar ekonomisinin enerji sektörü ile entegre olması gerektiğini vurgulayan Aksoy, "Devlet olarak elektriğin yüzde 50'sini üretmemeli, doğal gazı sadece BOTAŞ olarak ithal etmemeliyiz. Ne olmalı buralarda? Özel sektör ağırlıklı olmalı. Bu şekilde enerji piyasasında serbest piyasa ekonomisini hakim kılmalıyız" şeklinde konuştu.

"Devletin denetleyici olarak bulunması gerekiyor"

Soner Aksoy, devletin, enerji piyasasında denetleyici olarak bulunması, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile denetlemelerini yapması, serbest rekabetin en iyi şekilde oluşması için de Rekabet Kurumu vasıtasıyla piyasayı denetlemesi ve suistimalleri önleyecek dirayetli bir denetlemenin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Enerji sektöründe borsaların oluşmasının önem taşıdığını kaydeden Aksoy, sektörde borsa mekanizmasının oluşturulması için siyasetçisinden sanayicisine herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

Aksoy, enerji piyasasında serbest pazar ekonomisini bozan unsurların ortadan kaldırılması, serbest pazar ekonomisini sağlamak zorunda olduklarını belirtti.