Enerji sektörünün gözü Ukrayna'da

Enerji sektöründe gözler siyasi karmaşa içinde olan Ukrayna'da Enerji Bakanı Yıldız ise Ukrayna'dan geçen boru hatları ile ilgili bir sıkıntı yaşamayacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji sektöründe gözler, yaşanan siyasi karmaşa ve bunun sektöre olası yansımaları nedeniyle Ukrayna'ya çevrildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Ukrayna'dan geçen ve Rusya'dan Türkiye'ye ulaşan doğal gaz boru hatlarıyla alakalı herhangi bir sıkıntı veya endişeye mahal görmüyorum" açıklamasında bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ukrayna ile geliştirdiği bazı projeler ve anlaşmalar olduğunu anımsattı. 

Ukrayna'daki süreci dikkatli bir şekilde izlediklerini dile getiren Yıldız, buna göre ortaya çıkacak sonuçları kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti. 

Yıldız, "Doğal gazın akışıyla ilgili herhangi bir endişe duymuyoruz. Çünkü bu uluslararası bir mesele, yalnızca Ukrayna ile Rusya arasındaki bir mesele değil. O yüzden Ukrayna'dan geçen ve Rusya'dan Türkiye'ye ulaşan doğal gaz boru hatlarıyla alakalı herhangi bir sıkıntı veya endişeye mahal görmüyorum" diye konuştu.  

Enerji ve Altyapı Yatırım Uzmanı Cengiz Güneş de konuya ilişkin değerlendirmesinde, Ukrayna'nın Türkiye-Rusya Batı Hattı'nda geçiş ülkesi olduğunu hatırlattı. 

Gaz akışı açısından uluslararası anlaşmalarla imza altına alınmış yükümlülükler bulunduğunu vurgulayan Güneş, "Rusya'nın Ukrayna'ya herhangi bir müdahalesinden gaz akışı etkilenmez, kısa süreli kesilmeler olsa bile bu kesintiler tolere edilebilir. Gaz fiyatı uluslararası anlaşmalarla belirlenir, bu yüzden anlaşmalar dışında bu olaylar nedeniyle gaz fiyatında bir değişiklik beklenemez" diye konuştu. 

Rus gazına alternatif olarak görülen Güney Gaz Koridoru'nun uzun vadeli bir proje olduğunu ifade eden Güneş, halen Türkiye karasularındaki bölüm için ÇED sürecinin devam ettiğini, projenin normal seyrinde devam edeceğini ve deniz geçişi olduğu için bu işlemlerin belli bir sürece yayıldığını anlattı. 

Ukrayna'nın yeni yönetimi ile AB üyeliği söz konusu olursa AB-ABD arasında imzalanacak Trans Atlantik Serbest Ticaret Anlaşması gereği bu anlaşmaya Ukrayna'nın da taraf olacağını ifade eden Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu durumda AB ve ABD mali yardımları Ukrayna'ya verilebilecek. Ancak Rusya açık olarak Ukrayna'nın kendi nüfuz alanında olduğunu belirtmişti. Bu açıklama doğrudan müdahalede dahil olmak üzere çok geniş bir anlam ifade ediyor. Rusya kendi gazının satışını garanti altına alma yönünde hareket edecek. Sonuç olarak Türkiye yönünden kısa dönemli kesinti riski dışında bir risk görülmüyor." 

"Rusya, fırsata çevirecek" 

Hazar Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (HASEN) Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi Uzmanı Cemil Ertem de Rusya'nın Ukrayna'ya olası bir müdahalesinin, doğal gaz fiyatlarını artıracağını söyledi. Rusya'nın askeri müdahalede bulunması halinde gaz akışının kesilmeyeceğini belirten Ertem, "Rusya'nın müdahalesi diplomatik mi askeri mi olacak bilinmiyor. Ancak bunun sonunda kısa vadede Rusya bunu fırsata çevirip, gaz fiyatlarında artışa gidecek gibi görünüyor" diye konuştu. 

Cemil Ertem, "Türkiye önümüzdeki 6 ay doğal gazda sadece fiyat açısından değil, arz açısından da zorlanacağı bir döneme girecek. Bu yıl, enerji tedariki açısından kolay geçecek görünmüyor. Türkiye, uzun vadede TANAP ile doğal gazda fiyat avantajını yakalayacak, hem de arz sorununu çözecek. Enerji Borsası'nın kurulması da arz tarafını güçlendirecek ve uzun vadede fiyatları aşağı çekecek" değerlendirmesinde bulundu. 

Son aylarda kurdaki yükselişin enerjide fiyatları yukarı yönlü hareket ettirdiğini de belirten Ertem, "Türkiye'nin doğal gaz fiyatlarında kurdaki artışın yarattığı dezavantaja eklenecek Rusya faktörünü de stabil tutması gerekecek" dedi.