”Enflasyon yüzde 6'nın altına düşebilir”

Merrill Lynch EMEA Sabit Gelir Stratejisi Uzmanı Hamzaoğlu, Enflasyonda hızlı bir düşüş olacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Merrill Lynch Avrupa Orta Doğu ve Afrika Bölgesi (EMEA) Sabit Gelir Stratejisi Uzmanı Türker Hamzaoğlu, Türkiye'deki enflasyona ilişkin olarak "2009 senesinde küçülecek. Enflasyonda hızlı bir düşüş olacak. Yaz aylarında yüzde 6'nın altına düşebilir. Enflasyon açısından temel belirtecin yurt içi talep olacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Merrill Lynch Global Varlık Yönetimi'nin 2009 yılı Projeksiyonu raporunun açıklandığı basın toplantısında konuşan Hamzaoğlu, büyümede negatife düşmeyen bir yumuşak iniş senaryosunu makul görmediklerini belirtti.

Hamzaoğlu, 2008 yılında yüzde 1,1 büyüme gerçekleştiğini hatırlatarak, 2009'da yüzde 1,2'lik bir küçülme, 2010'da ise yüzde 2'lik bir büyüme olabileceğini, ancak bu öngörülerin büyük bir kısmının yurt dışı piyasalara bağlı olduğunu dile getirdi.

Potansiyelinin çok altında büyüyen Türkiye ekonomisini baz aldıklarını belirten Hamzaoğlu, enflasyon, cari açık ve reel faizlerin düşeceğini, Hükümet ile Merkez Bankası arasında, ekonomiye gelecek para desteğinin maliyet politikası değil para politikası ile gerçekleşebileceğini ifade etti.

Hamzaoğlu, 2009 için temel kısıtın yurt dışı finansmanı olacağını bildirerek, ''Türkiye için politika anlamında temel bulmaca, temel soru, dış piyasaya bağlı büyüme stratejisinin ne şekilde biçimlendirileceği ve yurt içi kaynaklarla nasıl ikame edileceğidir'' dedi.

Türkiye için, ''birçok gelişmekte olan ekonomiye nazaran çok daha iyi koşullarda olduğunu'' düşündüklerini belirten Hamzaoğlu, 2006'dan beri ekonomide bir yavaşlama gerçekleştiğini söyledi. Hamzaoğlu, 2008'in son çeyreğinde ise yüzde 4,5'luk bir küçülme olduğunu dile getirerek, 2009'a bu rakamın yüzde 5 olarak yansıyacağını düşündüklerini, 2010 senesi için ise çok hızlı bir toparlanma beklemediklerini dile getirdi.

Hamzaoğlu, son 10 yılda özel sektör yatırımlarında büyük artış sağlandığına işaret ederek, özel tüketimin, toplam GSYH'nin yüzde 70'lik kısmını oluşturduğunu bildirdi.

İhracatın da son yıllarda arttığının altını çizen Hamzaoğlu ''Ama bu sefer olmayacak, çünkü ana ihracat kolu olan Avrupa çok ciddi bir sıkıntı içinde. Sanayi kesimi ihracata yönelik işliyor. Yılın son üç ayında sanayideki gerileme ihracatın düşmesiyle gerçekleşti'' diye konuştu.

"Enflasyon yaz aylarında yüzde 6'nın altına düşebilir"

Hamzaoğlu, aralık ayında kapasite kullanımının yüzde 60'a kadar indiğini ve bunun ihracat pazarlarındaki ciddi stoklardan kaynaklandığını belirterek, ''Tarım dışı işsizlik oranında yüzde 16 oranında artış yaşanması kaçınılmaz gözüküyor'' dedi.

Türkiye, Avrupa veya ABD için herhangi bir toparlanma emaresi göremediklerini vurgulayan Hamzaoğlu, Türkiye'deki enflasyona ilişkin şunları kaydetti:

''Ekonomi yüzde 8'ler civarında büyürken kademeli olarak yavaşladı. 2009 senesinde küçülecek. Enflasyonda hızlı bir düşüş olacak. Yaz aylarında yüzde 6'nın altına düşebilir. Enflasyon açısından temel belirtecin yurt içi talep olacağını düşünüyoruz. Zayıf ekonomik aktivite olacağını düşünüyoruz. Aynı şey dış denge için de geçerli.''

Hamzaoğlu, petrol fiyatlarının hızla gerilemesiyle beraber cari açığın da 2009'da yarıya ineceğini, 42 milyar dolardan 21 milyar dolara gerileyeceğini düşündüklerini dile getirdi.

"Merkez Bankası, beklentilerin ötesinde faiz indirmesi yapabilir"

Faiz indirimlerinin gerçekleşeceğini belirten Hamzaoğlu,'' Merkez Bankası, enflasyonun düşmesi, cari açığın düşmesi ile beraber faiz indirimi yapacak. Önümüzdeki 3 ay içinde Merkez Bankası, beklentilerin ötesinde faiz indirmesi yapabilir. 2010 senesi için faiz oranlarının ortalama yüzde 12,5 olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Hamzaoğlu, 2009 senesi için bütçe açığının yüzde 2,6'ya yükseleceğini düşündüklerini ifade ederek, temel kısıtın finansman sorunu olacağını söyledi. Yerel seçimlerden önce IMF kredisinin ilk diliminin geleceğini düşündüklerini anlatan Hamzaoğlu, gazetecilerin soruları üzerine şu yanıtı verdi:

''IMF parası geldikten sonra biraz daha oyun alanı açılacak diye düşünüyorum. Çünkü en azından Merkez Bankasının bu kaynağı aktarmak için yapabilecekleri söz konusu olacak. Bunlardan birkaçı, döviz üzerindeki rezerv oranlarını indirebilir. Döviz likiditesini sağlamak amacıyla Hazine ile beraber işbirliği yaparak tahvillerin itfası olabilir. Yine kurun sayesinde piyasalara bağlı olmasıyla birlikte döviz satım ihaleleri yapılabilir. TL tarafında zaten oldukça fazla şeyler yapıldı. Merkez Bankası fonlama maliyetlerinin artmayacağının, TL tarafından pozitifliğin sağlanacağının garantisini verdi. 'Çok büyük dalgalanma olursa repo-faiz oranlarını politika faiz oranı haline getiririm, piyasayı hiçbir zaman sıkıştırmam' gibi bir para politikasını da zaten açıkladı.''

Çok uzun zamandır tüm dünyada özellikle resesyon söylemleriyle beraber Türk tahvilleri için olumlu bir süreç yaşandığını belirten Hamzaoğlu, Merkez Bankası'nın faiz indiriminin buna katkı sağladığını, Hazine tahvillerinde yaklaşık 5-10 puanlık bir düşüş olduğunu, yılın ilk yarısında tahvillerin ve borçlanma faizlerinin çok daha aşağıya ineceğini bildirdi.