Erdoğan'dan TOBB'a yerli otomobil çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan TOBB Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, "Gelin şu yüzde 100 yerli üretim olan otomobilimizi TOBB camiası içerisinden çıkartalım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA - Handan Sema CEYLAN

ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, yerli otomobil üretimini tekrar gündeme getirdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da camia olarak yerli ve milli bir otomobil üretimini gerçekleştirecekleri sözünü verdi.

TOBB’un 73. Genel Kurulu tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek konuk konuşmacı olduğu genel kurulda, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yapılan ekonomik düzenlemelere teşekkür etti ve yeni taleplerini sıraladı.

Yerli otomobil istedi, TOBB başkanı söz verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, TOBB üyelerine “yerli otomobil” isteğini bir kez daha tekrarladı. “Bir teklifimi var. Bunu heryerde yapıyorum malum. Buna hasretim. Bu milletin evladı olarak hasretim. Gelin şu yerli yüzde 100 üretimi olan otomobilimizi Made in Turkey olarak TOBB camiası içinden çıkartalım” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın bu sözü üzerine TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da yerinden kalkarak, “Siz bunu istedikten sonra Türk iş dünyası bunu çok rahatlıkla yapar. Siz yeter ki bizim yanımızda olun. Biz bunu yaparız” dedi.

Erdoğan, da destek sözü vererek, “Ekranları başında tüm Türkiye izliyor. Her an her daim böyle konuda bilesiniz ki yanınızdayız. Sizle beraber olacağız ve dünyaya Türkiye markasını göstereceğiz.

Kendi otomobilimizi üretelim. Ne yapıyor montaj montaj montaj. Montajcılık bu millete yakışmıyor. Bu millete bu yakışmıyor. Bu millet bunu üretecek beyne de ürüne de sahip. Bunu yapabilir miyiz yapabiliriz. Niye yapmıyoruz. Çünkü öbüründen daha fazla kazanıyor. Artık sözü aldık. 80 milyon da şahit. İnşallah TOBB çatısı altında bunu başaracağız. Biz de üzerimize düşeni yapacağız.

İş insanlarına birlikte çalışma sözü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, gelecek vizyonu oluşturma yönünde mesajlar verdi. Erdoğan, iş ve işlemlerin hızlandırılmasında “bürokratik oligarşi” ile mücadelenin, siyasetçi ve iş dünyası ile birlikte yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Bakanın, diğer yöneticilerin haberi olmayabilir. Sizler daima takip edip bilgi vereceksiniz. Böylece birlikte bürokrasiyi yenebiliriz. Bürokratik oligarşiyi sonlandırabiliriz” dedi.

Faizi sömürü olarak görüyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun da eleştirdiği yüksek faiz oranlarına yönelik olarak da konuşmasında, “Yüksek faizden şikayet var mı var.. Bunu dillendiren bir Başbakan, Cumhurbaşkanı olarak hep gündemimde, gündemimde olmaya da devam edecek. Çünkü faizi ben ülkede hep söylüyorum, çok açık net söylüyorum. Yüksek faizi bir sömürü aracı olarak görüyorum. Kar amaçlı faiz mantığı yok. Sömürü aracı olarak bir faiz mantığı var.” dedi.

Erdoğan, uygun şartla verilmeyen, yüksek maliyetli krediler olduğunu belirterek, “Bu anlayış adil bir anlayış değil. Bunun da çözülmesi şart. Bunu da çözeceğiz” dedi.

6 aylık yol haritası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin gelecek vizyonunu oluşturmak için çalışması gerektiğini belirterek, 2053 ve 2071 vizyonlarını gelecek nesiller için hayata geçirmek istediklerini kaydetti. Bu yılın sonuna kadar Bakanlardan kısa vadeli planları için 6 aylık yol haritası oluşturmasını isteyeceğini belirten Erdoğan, “Bu 6 aylık yol haritasıyla birlikte biz 2019’un hazırlıklarını yoğun şekilde yürüteceğiz. Çünkü 2023 türkiyenin adeta bir dönüm noktası olacak. 100. Yıl Türkiye’de sıçramanın ispat edildiği dönüm noktası olacaktır. Bunun için de hazırlıklarımızı kararlılıkla yapmamız gerekiyor.” dedi.

Türkiye’nin ve bölgedeki gelişmeleri bir meydan okuma olarak niteleyen Erdoğan, bu meydan okumayı bir fırsat gibi gördüğünü belirtti. Türkiye’nin 2035’te 90 milyonu aşacak nüfusuyla Dünyanın ilk 20 ülkesinden biri olacağını söyleyen Erdoğan, “Asıl önemli olan dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olarak bu nüfusu değerlendirecek olmamızdır. Genç nüfusu ekonomik yapının itici gücü haline getirmekte kararlıyız.” İfadesini kullandı.

Erdoğan, konuşmasının son bölümünde de aynı konuya değinerek, “Bugün bizi terör örgütleriyle tehdit edenler, işbirliği için bize koşacaktır. Bugün başkalarına uygulamadıkları kriterleri bize dayatanlar, bizim kurallarımızla oynayacaktır. Daha sıkı çalışacağız. Önümüze çıkarılan engellerin ya üstünden atlayacağız, ya yanından dolaşacağız ya da yıkıp gideceğiz. Yeter ki birlikte olalım..” ifadelerini kullandı.

Recep Tayyip Erdoğan, sanayi 4.0 olarak adlandırılan teknoloji yoğun üretime hazırlanmak gerektiğini belirterek, istihdam piyasalarının buna göre şekillenmesi ve kadınların işgücüne katılımın arttırılmasının şart olduğunu vurguladı. Erdoğan, enerji, ulaştırma ve lojistik alanlarında Türkiye’nin cazibesinin yükseltilmesi için yatırımlar yapılacağını vurguladı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Ekonomi diplomasisi yürüttük

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında 15 Temmuz sonrasında yurtdışında Türkiye aleyhine oluşturmak istenen algılara karşı yoğun lobi yaptıklarına vurgu yaptı. Hisarcıklıoğlu, “Darbeye karşı koyduk, önüne geçtik. Ama sonrasında işimiz bitmedi. 3 alanda faaliyetlerimizi yoğunlaştırdık. Bunlardan ilki, etkili bir ekonomi diplomasisi yürütmekti. Resmi diplomasi sürecine, özel sektörün azami desteğini sağladık. Zira dünyada eşi benzeri olmayan bir etki alanımız var. Atlantik ile Pasifik arasında, yani Avrupa’dan Çin’e kadar, tüm küresel iş örgütlerinin yönetim kurullarında, etkin bir şekilde yer alıyoruz. Bunu başaran, dünyadaki tek meslek örgütüyüz” şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu, bu süreçte 6 kıtada, 98 ülkedeki muhatapları ile 25 çok uluslu iş örgütüyle temas kurduklarını anlattı.

Hükümetin yurtdışında başlattığı imaj kampanyasına da her türlü katkıyı verdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Çünkü bu vatan bizim. Bu devlet, milletin. Millet varsa, devlet var” diyerek, şunları kaydetti: “İkinci önemli konu, yatırımcıların güvenini yeniden tesis etmek ve yükseltmekti. Bunun için önce, Türkiye’de yatırım yapmış en büyük 300 uluslararası şirketi, sonra da 81 ilin kanaat önderleri olan Oda ve Borsa Başkanlarımızı, Cumhurbaşkanımızla ve Başbakanımızla bir araya getirdik. Olan biteni doğrudan liderlerimizden dinleyince, tedirginlikleri kayboldu. ‘Peki, dünyaya anlattınız, yatırımcıları da topladınız, konuştunuz. Sonuç ne oldu?’ diye soranlar olacaktır. Size iki rakam vereyim. Darbe girişimi öncesindeki 7 ayda Türkiye’ye gelen küresel sermaye miktarı, 6,3 milyar dolar. Sonraki 7 ayda gelen yatırımsa, bunun üzerinde, tam 7,1 milyar dolar. Yani çok şükür, milletçe hiçbir emeğimiz zayi olmadı. Yatırımcıların ve piyasaların güvenini yeniden kazandık. İşte bu, Türkiye’ye güvenin eseridir. Türkiye’nin geleceğine güvenin eseridir.”

İstihdam Seferberliği’nin de meyvelerini verdiğini kaydeden Başkan Hisarcıklıoğlu, “Ülke çapında bu işi tanıttık, yaygınlaştırdık ve takip ettik. Bu görevi üstlendik. Mayıs itibariyle toplam istihdam artışı 1 milyonu geçti. ‘Bu iş olur’ dedik ve çok şükür ‘bu iş oldu’. Milyonlara iş, milyonlara aş oldu. İstihdamla büyüyen Türkiye oldu. İnşallah 2017 sonuna kadar hedefimize ulaşacağız. Bu meseleye sahip çıkan tüm Oda ve Borsa Başkanlarıma teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız” diye konuştu.

“TOBB Nefes Kredisi”ne de değinen Hisarcıklıoğlu, “Kampanyayla 27 bin KOBİ nefes aldı” dedi.

KGF Kredisiyle büyümemize en az bir puan eklendi

İş dünyasını en çok teminatla ilgili yaşanan sıkıntıların zorladığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Fabrika binasını teminat verebiliyorduk. Ama fabrikadaki makinemizi teminat gösteremiyorduk. Yıllardır beklediğimiz ‘Taşınır Rehni Kanunu’ çıktı. Artık iktisadi değer taşıyan her varlık; yani lisans ve ruhsatlar, araç, iş makinası, stoklar, tarladaki ürünler, ticari plaka ve hatlar, teminat olarak gösterilebiliyor. Bu sistem sayesinde, yılın ilk 4 ayında, 20 milyar lira kredi kullanıldı. Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kefalet kapasitesi 250 milyar liraya çıkarıldı. Bu fondan geçen seneye kadar 36 bin firma yararlanmıştı. Şu anda bu rakam 254 bin firmaya, verilen kredi de 168 milyar liraya ulaştı. Bu da büyümeye en az 1 puan ilave katkı demektir” diye konuştu.

Yeni talepler

Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının hızlanması için yeni talepleri olduğunu vurgulayarak, bunları istihdamı zorlaştırıcı unsurlar olarak niteledi. Hisarcıklıoğlu, işçi-işveren uyuşmazlığında arabuluculuğu zorunlu hale getiren iş mahkemeleri kanun düzenlemesi, belirli tutarın altında tahkimi zorunlu hale getiren düzenleme, cazibe merkezlerine daha fazla kaynak ayrılması, KDV sisteminde vadeli satışlarda peşin KDV ödemesinin değiştirilmesi, geçici vergi uygulamasının kaldırılması olarak sıraladı.

Demokratik, laik sosyal hukuk devleti

Hisarcıklıoğlu,konuşmasında Türkiye’ye Avrupa Basketbol Şampiyonluğu gururunu yaşatan Fenerbahçe’ye tebriklerini sundu. Bu mesaj salondan yoğun alkış aldı.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının sonunda, önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun atıf yaptığı 2008 konuşmasında kullandığı,”Her zaman dediğim gibi, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti yapımız, geleceğimizin güvencesidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve aziz şehitlerimizin emaneti olan bu ülke, hepimizin omuzlarında yükselecek ve yeniden lider ülke haline gelecek” ifadesini kullandı.

Hakkari ve Cizre idari bölümlenmesi yeniden yapılacak

Cumhurbaşkanı’nın konuşması devam ederken, Cizre’den gelen bir TOBB delegesi ayağa kalkarak, “Cizre’den selam getirdim, artık bizi sevindirin, müdeli haber verin” dedi ve Cizre’nin il olmasını talep eden bir pankart açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasını bölerek, “Tamam tamam.. O (iş) olacak. Cizre şehir olacak. Ya Şırnak Cizre’ye dönüşecek. Hakkari de Yüksekova’ya dönüşecek. Çünkü şehircilik böyle bir şey.. Neresi şehir olur olmaz iyi bilirim. Cizre ile Şırnak’ı yan yana getirseniz Allah aşkına Şırnak’ı nasıl şehir yapmışlar diye şaşırırsınız. Hakkari ile Yüksekova’yı yan yana getirince de Hakkari’yi nasıl şehir yapmışlar diye şaşarsınız. İşte şimdi biz bir kalkınma hamlesi yapacaksınız şehircilikten başlayacaksınız. Sen merak etme. Zaman çok yakın” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı’na “Kalem Suresi”nin son iki ayetinin birleşmesinden oluşan “Nazar ayeti” yazılı bir hat eser hediye etti.
Salonda, istihdam seferberliğine yönelik slogan yer aldı.
Genel Kurul sloganı olarak “Gücümüz Birliğimiz” seçildi.
Sosyal medya için ilk kez hashtag (#tobb) oluşturuldu.
TOBB Genel Kurulu, 2018’de seçimli olarak yapılacak. Bu nedenle, 2017 sonunda oda ve borsalarda seçim heyecanı başlayacak. Genel Kurul boyunca, oda ve borsa başkanları sonbahar aylarındaki seçim heyecanı nedeniyle birbirlerine şaka yaptılar.
Salonda, “Gücümüz Birliğimiz” “Kolaylıkta Güçlükte” “Sevinçte Tasada” “İyi Günde Kötü Günde” “İstihdamla Büyüyen Türkiye” afişleri asıldı