Eş dost zinciri kırılacak

SPK Başkanı Vedat Akgiray, "Eminim ki önümüzdeki yıllarda firmalarımız eş dost zincirini kırıp biraz daha bağımsız kararlar verebilecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray,"Eminim ki önümüzdeki yıllarda firmalarımız eş dost zincirini kırıp biraz daha bağımsız kararlar verebilecek" dedi. TÜSİAD tarafından düzenlenen Yeni Türk Ticaret Kanunu ve yeni yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kurumsal Yönetim İlkeleri ışığında,"Yeni Düzenlemeler Işığında Denetim Komitesi Uygulamaları Nasıl Olmalı?" başlıklı seminerde konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Kurumsal Yönetimi İlkelerini yayınladıklarını, tartışmaya, değerlendirmeye ve eleştiriye söz konusu olarak uygulamaya girdiğini hatırlatarak "Bir iki istisna hariç genel kurullar bitti. Yönetim kurulu üyeleri atandı. Hiç sürpriz olmayan eş dost atandı. Bunun farkındayız. Ama ilk yıl böyle olacak. Her halde şu mesaj verilmiş oldu. Mesaj vermek bir kurumdan piyasaya belki doğru değil ama en azından dünyadaki gelişmeyi yansıtmak açısından bir anlamı vardır" dedi.

Firmaların işine yarayabilecek gerektiği zaman bağımsızca düşünebilecek ve karar verebilecek bazı kişilerin yönetim kurulunda olmasında fayda gördüğüne dikkati çeken Akgiray şöyle konuştu: "Artık bunu duyduk duymadık kimse kalmasın mesajı verilmiş oldu. Eminim ki önümüzdeki yıllarda firmalarımız eş dost zincirini kırıp biraz daha bağımsız kararlar verebilecek. Hatır var tabii, on yıldır abimiz yönetim kurulunda ona 'haydi git' denemez. Biraz daha dursa olur mu? Olur ama hep olmaz. Bir şey başladı gibi anlaşılıyor, arkası gelirse... Bizim öngörümüz denetim komitesinin hepsinin bağımsız üyelerden oluşmasını öngörüyor. Şirket büyük küçük olsun en az iki bağımsız üye olsun dedik ki bir komite olduğunun anlamı olsun. Burada bir problem var tabii ki, teorik düşünün. Yönetim kurulu var, bağımsız üyeler var. Bağımsızlar hakikaten bağımsız. Denetim komitesini de onlar oluşacak ve tüm sorumluluk yönetim kurulunda olacak. Önümüzdeki dönemde yönetim kurulu oluştururken bağımsız üyelerini iyi seçmeli. Kararı sen ver sorumluluk bende kalsın öyle olmaz. Acelemiz yok ama bu kültür zamanla oluşacak.'

"2008 yılında toplam pazar içinde düzenlenmeyen pazarın oransal büyüklüğü arttı"

Dünyanın da denetleme komiteleri üyelerinin bağımsız olması yönünde gittiğini ifade eden Akgiray, dünyadaki örnekleri şöyle anlattı: "ABD'deki tüm denetim kurulu üyelerinin bağısız olması şartı var. Avrupa Birliği her zamanki gibi large davranıyor. 'Bir kişi olsa yeter' diyor. Orada değişik bir etkiler kümesi kararları var. Uzak Doğu'da ağırlıkla Hong Kong ve Malezya vs. ülkelerde tüm denetim komitesi üyeleri bağımsız üyelerden oluşuyor. 8-10 yıllık trende bakarsak herhalde Avrupa dahil birçok yerde denetim komitesinin bağımsız kişilerden oluşması bir norm olacak gibi. Doğrusu da bu aslında. Çünkü bağımlı denetim olmaz. Kimse bağımsız değil ama mümkün olduğunca en azından."

Vedat Akgiray, Avrupa'da yakın vadede olası bir çözüm görmediğini belirterek "Hep krizi konuştuk. Sanki hep bir ağızdan aşırı borçlanma, hesapsız borçlanma suçlandı. Borçlanma oranlarının makul seviyelere indirilmesi gerektiği söylendi. Sermayenin önemi vurgulandı. Bir de düzenlenmeyen ve denetlenmeyen özellikle borsalarda büyük pazarlar oluştu, CDS pazarı gibi vesaireler suçlandı. Düzenleyemeyince denetleyemiyorsun, gözetleyemiyorsun, bir problem vukunda iş işten geçmiş oluyor. Özetle buraya geldi" şeklinde konuştu. 2008 yılında toplam pazar içinde düzenlenmeyen pazarın oransal büyüklüğünün arttığını, bütün her şeye rağmen ülkelerin bile borçlanabilirliğinin sorgulanmasına rağmen global olarak bakıldığında toplam borçlanma oranların da arttığına değinen Akgiray, "Bir takım hastalıkları teşhis ettik konuştuk. Bir şeyler yapalım diye uğraşıyor herkes, bir yandan da problem olarak gördüğümüz sorun da büyüyor" dedi

Bu konularda ilginizi çekebilir