”Esas dinamomuz iç tüketim”

Hisarcıklıoğlu, iç tüketimin devamının sağlanması durumunda krizden etkilenmenin sınırlı olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAKARYA - Ekonomide dinamiğinin yüzde 70'inin iç tüketimden kaynaklandığını kaydeden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iç tüketimin devamının sağlanması durumunda krizden etkilenmenin sınırlı olacağını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Arifiye ilçesindeki Kalibrasyon Merkezi açılışının ardından, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) üyeleriyle bir araya geldi.

Türkiye'nin kuruluşunun 100. yılında dünyanın en büyük on ekonomisi içinde yer alma hedefini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, krizden en az şekilde etkilenmesine yönelik tedbirleri alması gerektiğini bildirdi.

Çin'deki büyüme rakamlarının beklenenin altında çıkması ve Japonya'nın ihracatındaki daralma nedeniyle ekonomistlerin Asya üzerinden gelecek ikinci bir kriz dalgasına dikkati çektiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Asya üzerinden yeni bir kriz dalgası bekleniyor. Onun için tedbirli olmak lazım. Krizin bittiği gün dünya milletlerinin olduğu yarışta kan kaybetmeden, gücümüzü kaybetmeden ayakta olmamız gerekiyor. İşte o zaman biz patlama yapacağız. Belki işlerimiz küçülecek ama gelecek daha parlak olacak. Ekonomimizi hızlandıracak veya büyümeyi devam ettirecek şey iç tüketimin devamını sağlayabilmektir. İç tüketimin devamını sağlayabilirsek, krizden etkilenmemiz çok sınırlı olacaktır. Hep beraber ülkemizde üretilen ürünlerden satın alarak, talep ve ihtiyaçlarımızı ertelemememiz lazım. Ekonomimizin dinamiğinin yüzde 70'i iç tüketimden kaynaklanıyor. Bunu unutmamamız lazım. Bizim esas dinamomuz iç tüketimdir."