ESK’dan süt tozu ihalesi
Üretici ile sanayici arasında tartışmalara neden olan çiğ sütte referans fiyat eylül sonuna kadar fiyat 1 lira 15 kuruştan devam edeceği bildirilirdi. Öte yandan Et ve Süt Kurumu, elindeki 4 bin 558 ton yağsız süt tozu satışı için ihale açtı.
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR - Ulusal Süt Konseyi kararıyla çiğ süt fiyatının aynı kalmasına karar verildi. Temmuz 2014’te çiğ süt referans fiyatını litre başına 1 lira 15 kuruş olarak belirleyen Ulusal Süt Konseyi, geçtiğimiz hafta cuma günü yapılan toplantıda da fiyatın eylül ayına kadar artırılmaması yönünde karar aldı. Böylece girdi maliyetlerindeki artışa rağmen 24 aydır artırılmayan çiğ süt fiyatı iki ay daha artırılmayarak bu alanda bir rekor kırılmış oldu.
Ulusal Süt Konseyi toplantısından önce Konya, Çukurova başta olmak üzere bir çok bölgede süt alımlarını azaltarak fiyatın artmaması yönünde ortam oluşturan süt sanayicileri maliyetlerin yüksek tüketimin ise düşük olduğunu belirterek fiyatın artırılmaması gerektiğini savundu. Üretici örgütlerinin itirazına rağmen çiğ süt fiyatı artırılmadı. Eylül ayı sonuna kadar referans fiyat 1 lira 15 kuruş olarak uygulanacak. Ancak 24 aydır artırılmayan ve eylül sonuna kadar da artmayacak olan 1 lira 15 kuruşluk referans fiyat bile birçok bölgede uygulanmıyor. Daha düşük fiyata süt alınıyor. Bazı firmalar alım fiyatını dün 5 kuruş aşağı çekti. Böylece ortalama 1 lira seviyelerinde olan çiğ süt fiyatı bazı böşlgelerde 75- 80 kuruştan alınıyor.
Süt tozu desteğinin artırılması isteniyor
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik göreve ilk geldiğinde çiğ süt fiyatının artırılması gerektiğini söylemiş ve süt tozuna verilen desteği süt sanayicilerinin talebi doğrultusunda ton başına önce 3 bin liradan 4 bin liraya daha sonra da 4 bin 50 liraya çıkardı. Ancak buna rağmen çiğ süt fiyatının düşürülmesi ile bakanlık rest çekerek üretici örgütlerine süt aldırarak süt tozu üretmeye başladı. Üretilen süt tozu da ihaleyle satıldı. Sanayicilere süt tozu ihracatında zorluklar çıkaran bakanlıkla süt sanayicileri arasındaki gerilim sürüyor. Süt sanayicileri piyasadan süt alımını azaltarak süt tozu üretimine olan desteğin ton başına 4 bin 500 liradan 5 bin liraya çıkarılması yönünde baskı uyguluyor. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise sanayicilerin çiğ sütü 1 lira 15 kuruştan almalarını istiyor. Bu çekişmeden zarar gören ise yine çiğ süt üreticisi oluyor.
İnekler kesime gidecek
Çiğ süt fiyatının artmaması ve buna karşılık yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle üreticiler süt üretmekten vazgeçerek ineklerini kestiriyor. Bir yandan da devlet Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla damızlık hayvan ithal ederek yeni işletmelerin kurulmasını sağlıyor. Avrupa Birliği destekli Kırsal Kalkınma Hibe Desteği (IPARD) kapsamında süt hayvancılığına destek veriliyor. Sektöre yeni kurbanlar katılıyor.
ESK’dan süt tozu ihalesi
İthal kırmızı etle piyasaya müdahale eden Et ve Süt Kurumu (ESK), bu kez süt tozu ihalesi açtı. Geçen ay 3 bin 213 ton yağsız süt tozunu ihale ile satan Et ve Süt Kurumu bu kez 4 bin 558 ton süt tozunu yine ihale ile satışa çıkardı. Üretici örgütleri aracılığıyla piyasadan arz fazlası sütü toplayarak süt tozuna dönüştüren Et ve Süt Kurumu, bu süt tozunu ihracatçı firmalara satıyor.
İhale için son teklif verme tarihi 4 Ağustos
Et ve Süt Kurumu’ndan yapılan duyuruya göre; Denizli’de 2 bin 63 ton, Mersin’de 393 ton, Balıkesir’ de 1012 ton Konya’da 1090 ton olmak üzere toplamda 4 bin 558 ton yağsız süt tozu ihale ile satılacak. İhale için son teklif verme tarihi 4 Ağustos 2016 Saat 10.30 olarak belirtildi.
Teklif edilecek mal bedeli tutarının en az yüzde 3’ü kadar geçici teminat isteniyor
Et ve Süt Kurumu’nun satışa çıkardığı 4 bin 558 ton yağsız süt tozu teklif toplama yöntemi ile satılacak. Teklif edilecek mal bedeli tutarının en az yüzde 3’ü kadar geçici teminat verilmesi gerekiyor. Toplam 9 kısımdan oluşan yağsız süt tozlarının tamamına teklif verileceği gibi kısmi teklif de verilebilecek. Süt tozu için en yüksek teklifler belirlendikten ve kayda alındıktan sonra satış sona erecek. Teklif edilen fiyatın firma üzerinde kalması halinde, mal bedeli firmaya yapılan tebligatın firma tarafından alınmasından sonra 10 gün içerisinde banka hesap numaralarına yatırılacak. Talep edilen ürünün bedeli yatırılmasına rağmen 10 iş günü içerisinde ürün çekilmez ise kurumca depolama hizmeti için kilogram başına yapılan masraf alıcıya yansıtılacak. Alıcı yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde geçici teminatı irat kaydedilecek.
Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2016/6 Resmi Gazete Tarihi 01/02/2016 Sayı: 29611) kapsamında, yağsız süt tozlarının satışı ihracatçı firmalara gerçekleştirilecek. Süt tozunu alıp ihraç eden firmalara ton başına 4 bin 500 lira destek sağlanıyor.
Ürün özellikleri
Et ve Süt Kurumu markası ile üretilen yağsız süt tozunun ilgili yönetmelik ve tebliğlere uygun olarak ambalajlanarak etiketlendiği belirtilen duyuruda şu bilgilere yer verildi: “Yağsız süt tozları, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’ne uygun 25 kilogramlık içte polietilen torba dışta 3 katlı kraft poşetler halinde ambalajlanmıştır. Ambalajlar paletli olarak muhafaza edilmektedir.
Firmalar isterlerse numune alabilecekler Firma talep etmesi halinde satışı yapılacak yağsız süt tozuna ait analiz raporlarının verilebileceği gibi yağsız süt tozu torbalarının bütünlüğü bozulmamak kaydıyla numune de alabilecektir. Mal bedeli teslimattan önce kombina veznesine veya kombinanın belirttiği hesap numarasına yatırılacaktır. Satış ve teslimat Et ve Süt Kurumu Kombina Müdürlükleri tarafından yapılacaktır. Yağsız süt tozunun yükleme işlemi bittikten sonra satış gerçekleşmiş sayılır. Satış gerçekleştikten sonra ürünün kalitesine itiraz edilemeyecek ve hak talep edilemeyecek.”