Eskişehir’de iki yeni endüstri bölgesi kurulacak

Eskişehir Sanayi Odası, kent sanayinin gelecek 20 yılına yönelik Master Plan hazırlıklarına başladı. Oda, Eskişehir’in batı ve kuzeyinde 2 yeni endüstri bölgesi ve serbest bölge oluşturulmasını hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Soner CAVKAYTAR

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, kent sanayisinin büyümesini sağlamak ve önümüzdeki 20 yılı planlamak amacıyla bir Sanayi Master Planı hazırlamak üzere çalışmalara başladıklarını söyledi.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin dolduğunu ifade eden Celalettin Kesikbaş, “Kent sanayisinin hangi üretim şekli ve hangi sektörlerle istediğimiz seviyelere getirebileceğimize ilişkin bir yol haritası hazırlıyoruz. Eskişehir sanayisi ihracat odaklı büyüyecektir. Sektörleri ve şirketleri doğru seçip kent sanayisinin potansiyelini doğru kullanıp, büyüme yoluna gideceğiz. Burada iki önemli nokta var; biri büyük ölçekli seri üretimdir, çünkü rekabete dayalı üretim yapılmalı. Diğeri ise ileri teknoloji üretimidir. Bunların ikisi de inovasyona dayalı üretim teknikleriyle ihracat odaklı alanlar olacaktır. Her ikisi için de Eskişehir sanayisinin potansiyeli oldukça yüksektir” diye konuştu.

Eskişehir sanayisine yeni ihtisas endüstri bölgeleri kazandıracaklarını kaydeden Kesikbaş, “Şehrin batı ve kuzeyinde yer alacak iki yeni endüstri bölgesi oluşturulacak. Ayrıca havaalanına yakın bir serbest bölge oluşturacağız. Buranın lojistik imkanlarından faydalanacak ve yurtdışından gelen parçaların işlenerek ihracını sağlayacağız. Bunlar birbirine yakın olan sektörlerin bir araya geleceği endüstri bölgeleri olacak. Altyapı ve sosyal tesisleriyle, güvenlikten enerjiye kadar ortak kullanım alanlarına sahip olacak üretim kampüsleri halinde planlanacak. Türkiye’nin en modern sanayi bölgesi olacak. Bu iki sanayi bölgesinde modern, çevreyle barışık, yeşil, kendi enerjisini kendisi üreten bir bölge oluşturacağız. Bu endüstri bölgelerinde kurulacak gayrimenkul yatırım ortaklığı girişimleriyle yatırımcılara çeşitli avantajlar sağlanacaktır” açıklamasını yaptı.

Diğer sanayi odaları ile işbirliği yapılacak

Kent sanayisinin Marmara üretim havzası içinde yer almasını istediklerine değinen Kesikbaş, “Bölgenin lojistik ve liman olanaklarını kullanarak bölgesel kalkınma ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunarak, küresel pazarlarda etkinliğimizi artırmak istiyoruz. ESO olarak diğer sanayi odaları ile işbirliği çalışması başlattık. Örneğin Bursa ile yaptığımız işbirliğinde havacılık, raylı sistemler ve uzay teknolojileri alanlarında şirketlerimizi ve kümelerimizi bir araya getirerek bunlardan bir sinerji çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odasıyla (BTSO) imzalanan iş birliği protokolünü de değerlendiren Kesikbaş, “Artık rekabet yerine işbirliği yapılmalı. Bundan iki hafta önce de İstanbul Sanayi Odası ile birlikteydik. Firmalarımızla İstanbul firmalarını bir araya getirecek ve işbirliği imkanları arayacağız. Artık iş birliği dönemi; rekabetler, çekememezlikler bitti” diye konuştu. Türkiye’de şirket satın almak, yatırımcı bulmak için uygun koşulların olduğunu vurgulayan Kesikbaş, “Rekabet gücü artı, maliyetler işçi bazında düştü. Şu an yatırımcıların gözdesi durumundayız. Hesap kitap bilen üretim yatırımcıları gelecekler” dedi.

Eskişehir tasarımın merkezi olacak

ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, kent sanayisinin ileri teknoloji üretimi ve tasarımla ilgili kabiliyetlerinin yüksek olduğunu belirtti. Kesikbaş, konuya ilişkin vizyon çalışmasını bitirdiklerini ve kısa vadede Eskişehir’in tasarımın merkezi olacağını ifade etti. Tasarım merkezi sayısının her yıl arttığı Eskişehir’de bir tasarım kültürünün oluştuğunu dile getiren Kesikbaş, merkezlerin sayısının artacağının altını çizdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir