Eskişehir’e 4 yeni sanayi bölgesi

Eskişehir’de Raylı Sistemler ve Havacılık kümelerinin ardından Otomotiv, Raylı Sistemler, Lojistik İhtisas OSB’leri ile Savunma ve Havacılık Sanayi Endüstri Bölgesi hayata geçirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


 

Dilek TOP

ESKİŞEHİR - Eskişehir, 3’ü ihtisas OSB olmak üzere 4 yeni sanayi bölgesi ile katma değerli üretimde öne çıkmak istiyor. Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, Eskişehir sanayisinin güçlü yönlerine yönelik hazırladıkları stratejik plan doğrultusunda ESO öncülüğünde Seramik, Raylı Sistemler ve Havacılık Kümelerinin kurulmasına öncülük ettiklerini belirterek, “Şimdi ise sektörlerimizin gelişimine ciddi katkı sağlayacak İhtisas OSB’lerini hayata geçiriyoruz” dedi.

Şu anki mevcut ESO OSB’nin dışında Eskişehir-Ankara Karayolu üzerinde bulunan İmişehir-Kalkanlı sınırları içerisinde yer alacak bölgenin bir tanesinin otomotiv diğerinin ise havacılık ve savunma sanayi sektörlerine ayrıldığını açıklayan Özaydemir, “Şimdiki OSB’yi birinci kampüs sayarak İmişehir-Kalkanlı Bölgesi’nde yani tam Ankara Yolu üzerinde, birinci kampüse 6 kilometre uzaklıkta olan karşılıklı 2 bölgeden birini Otomotiv Sanayi İhtisas OSB olarak belirledik. Toplamda 10 milyon metrekarenin üzerinde olan bölgenin 4.8 milyon metrekarelik bölümü otomotiv sanayine tahsis edilecek. Burada imar çalışmaları devam ediyor. Ayrıca buraya otomotiv sanayine yönelik büyük ölçekli üretim gerçekleştiren firma ya da firmalar gelirse diğer yan sanayi firmalarımız da onun etrafında konuşlanıp kümelensin istiyoruz” diye konuştu.

Otomotiv sektörüne yönelik bölgenin hemen karşısında yer alan 5.1 milyon metrekarelik alanın ise ‘Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi’ olarak belirlendiğini vurgulayan Özaydemir, “Bu konuda da çalışmalar bakanlık nezdinde sürüyor. Buranın endüstri bölgesi olarak belirlenmesinin en önemli nedeni savunma ve havacılık konusunda ciddi maliyet gerektiren yatırımlara teşvik sağlamak. Eskişehir’deki güçlü havacılık sektörü bu sayede daha da gelişebilecek. Eskişehir yatırımlar için insan kaynakları açısından cazip bir yer. Ancak havacılık gibi ülkemizin ve şehrimizin sanayisini güçlendirecek sektörlerimize ciddi teşvikler ve destekler gerekiyor. Bunu sağlamanın en önemli yollarından biri de özel bölgeler. Bu konuda Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor ve bunun için çalışmalarımız sürüyor. Amacımız şehrimize böyle bir bölgeyi kazandırmak” açıklamasını yaptı.

Lojistik köy

ESO OSB’nin belirlediği diğer bölgelerin raylı sistemler ve lojistik sektörlerine yönelik olduğunun altını çizen Özaydemir, bu bölgelerin ise Eskişehir-Ankara
Demiryolu hattı üzerinde olduğunu açıkladı. Söz konusu yeni 2 bölgenin Hasanbey Lojistik Köyü’nün hemen yanında yer alacağını anlatan Özaydemir, “TCDD daha önce OSB ilan edilen alanın yaklaşık 250 dönümünde bir Lojistik Köy yapıyor. O lojistik köy doğrudan doğruya şuanda şehrin içinde bulunan ve TCDD tarafından işletilen lojistik merkezinin yani Tren Yolu Elle İşleme istasyonunun buraya taşınmasını hedefliyor. Ama buraya taşırken orada olmayan modern lojistik hizmetleri de vermeyi hedefliyor. Biz de OSB’de hem bu savunma ve havacılık, hem otomotiv hem de mevcut birinci kampüsteki yüklerin taşınabilmesi için oraya bir lojistik ihtisas OSB kuruyoruz” şeklinde konuştu. Lojistik OSB’de 2 tür hizmet verileceğini dile getiren Özaydemir, “Bunlardan biri depolanacak yüklerin belli sürelerle burada depolanarak bekletilmesi ve ondan sonra ihtiyaç olan yerlere gönderilmesi olacak. OSB yasasına göre belli bir orandan fazlasının depo alanı olarak ayrılamaması sorununu da Lojistik İhtisas OSB ile çözeceğiz. Lojistik OSB sadece bu amaca yönelik olduğu için böyle bir sınırlama olmayacak. Lojistik İhtisas OSB’de demiryolu ve karayolu bağlantılarının yanı sıra depo alanları ve demiryollarının vagon ve konteynır bakımı gibi işleri de olacak” dedi.

Demiryolundan da yararlanılacak

Lojistik İhtisas OSB’nin hemen karşısında Raylı Sistemler İhtisas OSB’sinin yer alacağı bilgisini veren Özaydemir, “Lojistik OSB’nin kuzeyinde 2 milyon metrekareye yakın bir alan raylı sistemler sektörü için hizmet verecek bir bölge olacak. Odamızın kurulmasına öncülük ettiği ve OSB’nin de içinde olduğu Raylı Sistemler Kümesi’nin fiziki  altyapısının gerçekleştirecek böyle bir OSB alanı ilan ettik. Buraların altyapısı mevcut OSB tarafından yapılacak. Burada da amaç demiryolundan da yararlanarak o tür sektörlerin gelişmesini büyümesini sağlamak” dedi.

Bölgelerin altyapısını Eskişehir OSB üstlendi

ESO Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, kurulacak 4 bölgenin de altyapısının ve altyapı bedellerinin yapım işini Eskişehir OSB’nin üstleneceğini ifade ederek, “Ayrıca arsa temini, satışı gibi hizmetleri de yine Eskişehir OSB karşılayacak” dedi. 4 bölgenin de arsa fiyatlarının yapılacak istimlak çalışmaları sonrasında belli olacağını kaydeden Özaydemir, “Fiyatlar çok yüksek olmayacak. Tek amacımız kar etmek değil, yatırımcılar için makul düzeyde cazip bölgeler oluşturmak. Ayrıca bölgelerin kendine has özel altyapıları olacak. İhtiyaca göre altyapılar yapılacak ve mevcut OSB’mizdeki gibi mükemmel ve çevreci bir çalışma gerçekleştirilecek. Altını çizmek gerekirse hedefimiz şehrimizin sanayisini daha ileriye taşımak” diye konuştu.

ESOGÜ Eskişehir Meslek Yüksekokulu hizmete girdi

ESO ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) işbirliğiyle hayata geçirilen ESOGÜ
Eskişehir Meslek Yüksekokulu hizmete açıldı. ESO OSB Müdürlüğü tarafından inşa edilen okulun eğitim müfredatı ve ders içeriği sanayicilerin ihtiyacı olan nitelikli insan gücünü yetiştirmeye yönelik olarak planlandı. Bin 290 metrekaresi kapalı olmak üzere, toplam 16 bin 350 metrekarelik bir alan üzerine kurulan okulda elektrik ve makine bölümleriyle, son yıllarda gözde bir meslek dalı haline gelen mekatronik ve çevre bölümü olmak üzere 4 dalda eğitim verilecek. Okul bünyesinde 8 derslik, 4 laboratuvar, öğretim üyesi odaları, yönetim ofisleri, kütüphane, internet salonu, seminer ve toplantı salonu, yemekhane ve kantin ile diğer yardımcı birimler yer alacak. Üniversite sanayi işbirliğine örnek gösterilen yatırım 2 milyon TL’ye mal oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir