”Esnaf sanatkarın talebi 2 katrilyon”

Palandöken, Türkiye'deki iş yerlerinin Avrupa müktesebatına uyumu için 2 katrilyon paraya ihtiyaç olduğuna dikkati çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YALOVA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mevcut iş yerlerinin Avrupa müktesebatına uygun hale getirilebilmesi için 2 katrilyon liraya ihtiyaç olduğunu bildirdi. Palandöken, "Bugün geri dönüşsüz hibe edilen 6 katrilyonluk kredinin yanında, esnaf sanatkarın talebi 2 katrilyon. Bunu da geri ödemeli istiyoruz.Bu ekonomik bozuntunun bu siyasi istikrarsızlığın faturasını biz ödedik" dedi.

Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin düzenlediği istişare toplantısına katılmak için Yalova'ya gelen TESK Başkanı Bendevi Palandöken, burada yaptığı konuşmada, imalatçı esnafına kredi müjdesi verdi. 5 bin imalatçı esnafa yönelik olarak sıfır faizli kredi verileceğini ifade eden Palandöken, "25 milyar lira 'can suyu' dediğimiz imalatçı esnafına verilmeye mahsus bir kredi ayarladık. Gerçi sayısal olarak binde 2'ye geliyor, 2 milyon esnaf var. Dolayısıyla 5 bin kişi çok az. Bunun yüzde 25'i öncelikli kalkınma bölgesine, yüzde 25'i Doğu ve Güneydoğu bölgesine ve yüzde 50'si de iliniz de dahil olmak üzere ilçelere dağıtılacak" dedi.

Palandöken, bu kredilerden yararlanacak esnafın kendilerini geliştirebileceğini belirterek, "Zira sıfır faizli. Miktar 125 trilyon. Belki küçümsenecek bir miktar değil ama bizim sayısal çoğunluğumuz nedeniyle esnaf sanatkarın tamamını mutlu etmek olanağına sahip değiliz" diye konuştu.

Türkiye'deki iş yerlerinin Avrupa müktesebatına uyumu için 2 katrilyon paraya ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti:

"Makro ekonomi düzeyindeki işletmeler, geçtiğimiz dönemlerde nasibini aldı. Esnaf sanatkar ise bugüne kadar sadece 2 yüz trilyon liralık kredi kullandı. Bugün geri dönüşsüz hibe edilen 6 katrilyonluk kredinin yanında, esnaf sanatkarın talebi 2 katrilyon. Bunu da geri ödemeli istiyoruz. Ama ne diyoruz? Bu ekonomik bozuntunun bu siyasi istikrarsızlığın faturasını biz ödedik. Ödediğimiz bu faturanın yerine yeniden yapılanabilme, mevcut iş yerlerini Avrupa müktesebatına uygun hale getirilebilmesi için 2 katrilyon liraya ihtiyacımız var. Bunun için de Sanayi Ticaret Bakanlığı ile diyalog içerisinde çalışıyoruz. İstendiğinde meclisten dünya kadar kanun geçiyor. Esnaf sanatkarın bu talebine de olumlu yanıt vereceklerini umuyorum."

Palandöken, süper marketler konusuna da değinerek, büyük alışveriş merkezlerinin kent merkezlerine kurulmasını eleştirdi.

Büyük alışveriş merkezlerinin, gelişmişlik göstergesi olarak görüldüğüne işaret eden Palandöken, "Dünyanın her tarafında büyük mağazalar var. Ama onların konuşlandığı yerler var. Böyle şehrin göbeğine, esnaf ve sanatkarın yoğun olduğu yere kurulmasının zararlarını hep birlikte görüyoruz. Bunlar ileride bir beton yığıntısı olacak. Üretim olmadığı sürece suni teneffüsle ne kadar yaşayabiliriz?" diye konuştu.

Palandöken, toplantının ardından, Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından yaptırılan esnaf sarayını da gezerek Birlik Başkanı Fehmi Öncü'den bilgi aldı.