Esnek çalışmanın sosyo-ekonomik etkileri

Dünyada 16 ülkede esnek çalışma sistemine geçenlerin sayısındaki olası artış, karbondioksit seviyelerini 2030'a kadar her yıl 214 milyon ton düşürecek, işe gidiş-geliş sürelerinde 3.53 milyar saatlik tasarruf sağlayacak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hazır ofis hizmeti veren Regus'un son araştırmasına göre esnek çalışanların sayısındaki artış, karbondioksit seviyelerini 2030'a kadar her yıl 214 milyon ton düşürecek.

Yapılan araştırmaya göre, esnek çalışma alanlarındaki büyüme artarsa, 2030 yılına kadar işe gidiş-geliş sürelerinde 3.53 milyar saatlik bir tasarruf yapılmış olacak. Tasarruf edilen karbondioksit miktarı 5.5 milyar ağacın 10 yıldan fazla sürede havadan emdiği karbon miktarına eşit...

120 ülke, 1100 şehir

3.500 lokasyon, 1.100 şehir, 120'den fazla ülkede ofis alanı, sanal ofis, ortak çalışma alanı, toplantı odası, Business World ve Business Lounge hizmetleri veren Regus'tan yapılan açıklamaya göre işe gidiş geliş süresini azaltmak 2030'a kadar 214 milyon ton karbondioksit oluşumunu önleyebilir.

İşe gidip gelenlerin esnek çalışmaya dönerek 115 milyon saat tasarruf etmesi temel alındığında, Birleşik Krallık'ın 2030'a kadar 7,8 milyon ton karbondioksit oluşumunu önlemesi bekleniyor. Aynı zamanda, 2030'a kadar yıllık karbon emisyonunu en fazla düşürebilecek ülke Amerika Birleşik Devletleri. Ulaşımda ciddi ölçüde otomobillere bel bağlayan ABD'lilerin, işe gidiş-geliş süresinden 960 milyon saat tasarruf edebileceği öngörülüyor ve bu da 100 milyon ton karbondioksit oluşumunun önlenmesi anlamına geliyor.

Araştırmadan önemli notlar

Regus araştırmasında Avustralya, Avusturya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Polonya, Singapur, İsviçre, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere 16 ülkede esnek çalışmanın sosyo-ekonomik etkileri incelendi.

● Esnek çalışma, 2030'a dek 16 ülkenin ekonomisine 10,04 trilyon dolar katkı sağlayacak. Bu miktar, Japonya ve Almanya'nın günümüzdeki gayrisafi yurtiçi hasılalarının toplamından bile yüksek.

● 2030'a dek ABD esnek çalışmadan yıllık 4,5 trilyon dolar kadar bir ekonomik kazanç sağlayabilir. Bu miktar, ABD'nin günümüzdeki GSYİH'sinden yüzde 20 daha fazla ve Almanya'nın toplam güncel GSYİH'sinin üzerinde.

● Çin'de esnek çalışan insanların oranı nispeten düşük olacak ancak 2017'ye kıyasla 2030 yılında yüzde 193 oranında ekonomik kazanç ile şimdiye kadarki en büyük kazancını elde edecek. Bu miktar toplamda 1,4 trilyon dolarlık devasa bir büyümeye denk gelebilir.

● Esnek çalışma 2030'a dek 16 ekonomide 3,5 milyar saatlik yolculuk süresini ortadan kaldırabilir.

● ABD'de daha fazla kişi esnek çalıştığı takdirde neredeyse 960 milyon saat kazanılabilir. Bu da ABD'de çalışan her kişi için neredeyse bir tam günlük ek izne denk geliyor.

● Çin, esnek çalışma ile geri kazanılacak 1,4 milyar yolculuk saati ile zaman bakımından en büyük potansiyel kazanımı sağlıyor.

● İşe gidiş-geliş süreleri ve karbon önleme, esnek çalışma artışında "hızlanmış büyüme" senaryosu kullanılarak hesaplanmıştır. Bu senaryonun yanı sıra bu uyarı yazısında bulunmayan "her zamanki büyüme" senaryosu da vardır.

Sera gazı emisyonu 12-14 milyar metrik ton azaltılmalı

Regus Türkiye Ülke Müdürü Murat Özgönül, esnek çalışmanın iklim değişikliği hedeflerine ulaşmaya katkısını şöyle anlatıyor: BM Çevre Programı'na göre, küresel ısınmayı 2 santigrat dereceyle sınırlamak için dünyanın 2030 yılına kadar yıllık sera gazı emisyonunu 12-14 milyar metrik ton daha azaltması gerekiyor. İnsanların, evlerine daha yakın konumlarda çalışması ve yolculuk süresini azaltması sağlanarak her yıl milyonlarca ton karbonun oluşumu önlenebilir. Kriz halindeki bir çevrede esnek çalışma imkanı sunmak, yalnızca işletmeler ya da insanlar için değil, gezegenimiz için de faydalı bir gerekliliktir.