Eximbank 4 ayda 3,1 milyar dolar destek sağladı

Türk Eximbank Genel Müdürü Kılıçoğlu, bu yılın ilk 4 ayında 1,8 milyar doları nakdi, 1,3 milyar doları da sigorta/garanti imkanı sağladıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, bu yılın ilk 4 ayında 1,8 milyar doları nakdi, 1,3 milyar doları da sigorta/garanti imkanı olmak üzere, ihracata toplam 3,1 milyar dolar destek sağladıklarını söyledi.

Kılıçoğlu, Türk Eximbank olarak, bu yıl ihracata nakdi ve gayri nakdi olmak üzere, yaklaşık 13 milyar dolar tutarında destek vermeyi öngördüklerini bildirdi.

Türk Eximbank'ın 2007 yılı hesaplarının TBMM KİT Komisyonu'nda görüşülmesine devam ediliyor.

Kılıçoğlu, bu yıl Ocak-Nisan döneminde kısa vadeli ihracat kredilerinden yararlanan firma sayısının  yaklaşık 2 bin olduğunu vurgulayarak, "Kriz, bankamız kredilerinden faydalanmak isteyen firma sayısında önemli bir artışa neden oldu. Dolayısıyla önceki yıla göre kredilerimize başvuran firma sayısı yüzde 43'lük bir artış gösterdi. KOBİ firmalarına kullandırılan kredi tutarı ise 506 milyon dolar olarak gerçekleşti" dedi.

Geçen yılın son çeyreğinden itibaren dünyayı etkisi altına alan küresel krizin, uygulanan önlemlere rağmen etkinliğini sürdürdüğünü ifade eden Kılıçoğlu, uluslararası ticaret hacmindeki daralmayla birlikte ihracatçılar açısından, bu yılın zorluklarla dolu olacağının aşikar bulunduğunu kaydetti.

Kılıçoğlu, "2002 yılından itibaren yıllık ortalama yüzde 20'nin üstünde artan ihracatımız da uluslararası ticaretteki daralmaya paralel olarak, 2008'in son çeyreğinden itibaren aylık bazda düşüş göstermeye başlamıştır" diye konuştu. İhracattaki düşüşte en önemli etkenin ihracatın yarıdan fazlasının gerçekleştirildiği AB ülkelerinde yaşanan durgunluk olduğunu kaydeden Kılıçoğlu, bunun olumsuz etkilerini Afrika ülkeleri ile yakın ve ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatta yaşanan artışlarla bir miktar hafifletmeye çalışıldığını söyledi.

Kaynak çeşitlendirilmesi amacıyla yurt içi ve yurt dışında fon sağlanmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Kılıçoğlu, Merkez Bankası'nın tahsis ettiği uygun maliyetli 2 milyar dolarlık reeskont limiti kapsamında, bu yıl Nisan sonu itibariyle toplam 550 milyon doların ihracatçılara kullandırıldığını ifade etti.

Kılıçoğlu, geçen yılın ikinci yarısında Dünya Bankası ile Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağlanan uzun vadeli 600 milyon dolar tutarında uygun maliyetli kredinin 200 milyon dolarlık kısmının bu yıl içinde kullandırmayı planladıklarını bildirdi. Bu kredilerin imalat sanayi, gemi inşa, turizm ve lojistik sektörlere yönelik yatırımlara tahsis edileceğini ifade eden Kılıçoğlu, "Bu yılın başından bu yana ihracatın finansmanına aracılık kredisi kapsamında Dünya Bankası'ndan 91 milyon dolarlık kredi için onay alınmıştır" dedi.

Geçen yılın tamamında teminat altına alınan ihracatın 5,1 milyar dolar, tahsil edilen primin 18 milyon dolar, ödenen tazminatın 7 milyon dolar olduğunu hatırlatan Kılıçoğlu, "Bu yılın ilk 4 ayında teminat altına alınan ihracat 1,3 milyar dolar, tahsil edilen prim tutarı 4,8 milyon dolar, ödenen tazminat 2,7 milyon dolar oldu. Yıl sonunda prim tahsili ve tazminat ödemelerini baş başa getirirsek başarılı bir yıl geçirdik diyeceğiz" şeklinde konuştu.

Yönetim kurulu üyelerinin kredi kullanması

Komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Kılıçoğlu, Eximbank'ta bazı yönetim kurulu üyelerinin, firmalarına, Eximbank'tan kredi kullanıp kullandırmadıklarına ilişkin; Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun, bu konuda hukuka aykırı bir durum tespit etmediğini söyledi. Kılıçoğlu, kendisinin de bilgisi dahilinde böyle bir kredi kullandırımının söz konusu olmadığını bildirdi.

Yüksek Denetleme Kurulu sözcüsü, bu konuda doğrudan bir tespitleri bulunmadığını, sadece banka ana sözlemesine göre, konunun etik açıdan incelenmesi gerektiğini belirtti.

Komisyon üyesi milletvekillerinin, Eximbank'ta yönetim kurulu üyeliği yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Oğuz Satıcı ve Adnan Ersoy Ulubaş'ın firmaları adına kredi kullandıklarında ısrar etmeleri üzerine, banka yönetim kurulu üyelerinden Adnan Ersoy Ulubaş, " Şu anda söz konusu şirketle hiçbir ilgim yoktur. Ancak, bu şirkette hiç bir zaman kanuna aykırı bir kredi kullanımı içinde olmamıştır" diye konuştu.

Bunun üzerine KİT Komisyon Başkanı Ünal Kacır, Yüksek Denetleme Kurulu üyelerine " Tespitler doğrudan ve açıkça ortaya konulsun, böyle bir durum varsa net tespit yapılsın. Ne yapılacağına dair de öneri getirilsin" uyarısında bulundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) temsilcisi yaptıkları incelemeler doğrultusunda, Bankalar Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca, aykırı bir durum tespit etmediklerini bildirdi.

Eximbank Genel Müdürü Kılıçoğlu, bankanın doğrudan ve dolaylı kredilerinin farklı olduğunu, dolaylı kredi kullandırımının bankalar üzerinden gerçekleştirildiğini hatırlatarak, bu anlamda Bankalar Kanununa aykırı bir durumun sözkonusu olmadığını ifade etti. Kılıçoğlu, "Etik açıdan bu konu, genel kurulda Sayın Bakan'ın takdirine bağlı" dedi.

Komisyon çalışmalarına öğleden sonra devam edecek.