Faiz indirimleri konut sektörüne ilaç olacak

Yılın sonuna yaklaşırken konut, sektörüne bankalardan mutlu haber geldi. Üç kamu bankası konut kredisi faiz oranlarını 0.98’e çekti. Konut üreticilerinin belli bir miktarda faiz yükünü aldığı kampanyayla birlikte konut satışlarının 2017 yılını geçmesi bekleniyor. (Leyla İlhan)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Yılın sonuna yaklaşırken, kamu bankalarından konut sektörüne faiz indirim müjdesi geldi. Geçen hafta Ziraat Bankası'nın ardından bu hafta da VakıfBank ve Halkbank, aylık yüzde 0,98 faiz oranı ve 120 aya varan vade seçenekleriyle 500 Bin TL'ye kadar konut kredisi kullandıracağını açıkladı.

Üç kamu bankasının önderliğinde başlayan indirime özel bankaların da katılması beklenirken, kampanyaya bankaların ardından konut şirketlerinden de destek geldi. Bankayla çalışmakta olan konut üreticisi firmaların da maliyetin bir kısmını katkı payı olarak üstlenecekleri kampanyaya, Nef ve Sur Yapı gibi şirketler de dahil olmaya başladı. Sektörün uzun zamandır beklediği haberin gelmesiyle birlikte, satış ofislerinin telefonları daha fazla çalmaya başladı. Zorlu bir yılı geride bırakan konut sektöründe, faiz indirimlerinin konut satışlarına gaz vermesi umut ediliyor. Sektör temsilcilerine göre, bu yıl satışlar 2017 yılında 1 milyon 400 bin adet olan konut satış adetini geçecek. Ekim ayında konut adet satışı 1 milyon 148 bin adet olarak gerçekleşmişti.

Yılbaşından önce ciddi canlılık getirecek

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İNDER ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, konut faizlerindeki indirimin sektörü canlandıracağını hep dile getirdiklerini aktararak, "Dolayısıyla bu indirimler bizi mutlu kıldı. Önümüzdeki günlerde diğer markaların da peşinden gelmesini bekliyoruz. Birçok kişi de faizlerin inmesini bekliyordu. Bununla birlikte piyasada yılbaşından önce ciddi bir canlılığı göreceğimizi düşünüyoruz. Bu haberler çıktığından beri telefonla arayıp detay soruyorlar. Henüz detaylar tam gelmedi ama 0.98 müjdesini veriyoruz" dedi. Bu indirimlerden dolayı bir talep patlaması beklediklerini aktaran Durbakayım, "Özel bankaların da gelmesiyle sektör layık olduğu dinamizme kavuşur. Yılın ilk 10 ayında 1 milyon 148 bin satış rakamlarına yaklaştık. Bu desteklerle birlikte belki de geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 1 milyon 400 bin adet rakamlarını da geçebiliriz" açıklamasını yaptı.

Faiz oranını 0.98'de tutmalıyız

KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise, "KONUTDER olarak konut kredilerinin düşürülmesine yönelik Ziraat Bankası'na ilettiğimiz talebimizin olumlu yanıt bulması, sektörümüz için son derece sevindirici bir gelişme olmuştur" dedi. Bankaların konut kredi faiz oranını psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına çekmesiyle yaşanan bu gelişmenin hem ekonomi hem de sektörün canlanması açısından önemli bir adım olarak değerlendiren Elmas,"Konut üreticileri olarak bizler bir süredir kendi yaptığımız kampanyalarla özveride bulunarak vatandaşlarımıza konut alımında kolaylık sağlamaya çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte de, sektör oyuncuları ve bankalar hep birlikte hareket ederek aradaki maliyet farkını paylaşmalı ve faiz oranını 0,98'de tutmalıyız" dedi. Elmas, Ziraat Bankası'nın öncülük ettiği bu uygulamaya özel sektör bankalarının da dahil olmasını beklediklerini aktardı.

Psikolojik olarak olumlu hava estirecek

Uygulamayı değerlendiren Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise, faizlerin yüzde 1'in altına indiği dönemde konut sektörünün hep daha fazla hareketlendiğini kaydederek, "Bakanlık ve bankalar bu konuda çok güzel bir çalışmaya imza attı. Bu durumun da sektör için çok verimli olacağını düşünüyoruz. Hem psikolojik hem de satış anlamında piyasada olumlu hava estirecek. Ancak süreçte başka bankaların devreye girmesi kadar sektörün de kampanyalarla bunu duyurması önemli olacak" dedi.

Kampanyaya Sur Yapı ve Nef de dahil oldu

Sur Yapı, bankaların başlattığı faiz indirimi kampanyasına 15 projeyle dahil oldu. 15 Ocak tarihine kadar geçerli olan kampanya, Sur Yapı'nın İstanbul ve Antalya'daki toplam 15 projesinde yer alan tüm konut, dükkan ve ofisleri kapsıyor. Kampanyada bankalar konut kredisi faizlerini yüzde 1.98'den yüzde 1.78'e çekti. Bankanın müşterisi olan Sur Yapı da vade maliyetinin yüzde 0.80'i karşılayarak, yeni kampanyasından faydalanmak isteyen alıcılara vade oranını yüzde 0.98 olarak yansıtmaya karar verdi. Faizleri yüzde 0.98 olarak belirleyen bir diğer firma ise Nef oldu. Nef Çekmeköy, Nef Basınekspres, Nef Bahçelievler ve yeni projesi Nef Ortayaka ile birlikte 4 projede yüzde 10'luk indirime ek olarak; 120 ay vade için kredi oranını da yüzde 0,98'e çekti. 2019'a girerken bir Nef sahibi olmanın çok kolay olduğunu belirten Nef Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Çelik, aylık 2900 TL'den başlayan fiyatlarda şehir merkezinde bir Nef sahibi olabilmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

200 bin TL'de 144 bin cepte kalıyor

Kredi: 200 bin lira

Faiz 1.78 vade 10 yıl
Toplam maliyet: 485 bin 600 TL
Taksit: 4 bin 500 TL

Kampanyalı faiz: 0,98 vade 10 yıl
Toplam maliyet: 341 bin TL
Taksit: 2 bin 840 TL

Toplam fark: 144 bin 600 TL