Faktoring Derneği üyelerinden 10.02 milyar dolar ciro
Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 küçülen sektör, 2009 yılı ilk 3 ayına göre yüzde 47,6 büyüme gösterdi
İSTANBUL - Faktoring Derneği'nin 48 üyesinin yılın ilk 6 ayında 10 milyar 22 milyon dolar ciro elde ettiği bildirildi.
Faktoring Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, dernek üyelerinin yılın ilk yarısını 10 milyar 22 milyon dolar ciro ile tamamladığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 küçülen sektörün, 2009 yılı ilk 3 ayına göre yüzde 47,6 büyüme gösterdiği kaydedildi.
İlk 6 aylık cironun 8,68 milyar dolarının yurt içi işlemlerden, 1,22 milyar dolarının ihracat işlemlerinden ve 112 milyon dolarının ithalat faktoringinden elde edildiği, 2008'in son çeyreğinde ve 2009'un ilk 3 ayında daralma yaşayan sektörün 2009 ikinci çeyreğinde ise ciro bazında artış gösterdiği belirtildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre ise sektörün bankalar hariç 6 aylık ciro toplamının 11 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleştiği, buna göre dernek üye şirketlerinin (bankalar hariç) toplam ciro içindeki payının yüzde 86,36 olduğu bildirildi.
Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, 2009 ilk yarı yıl sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, sektörde esas açılmanın 2010'un ilk çeyreğinden itibaren hissedileceğini ve 2009 sonunda 25-30 milyar dolar ciroya ulaşılmasını beklediklerini dile getirdi.
Türkiye'de bankacılıktan sonra en yaygın finansman yönteminin faktoring olduğuna işaret eden Ataman, şunları kaydetti:
"Faktoringi yalnızca finansman aracı olarak değerlendirmek yanlış bir yaklaşım olacaktır. Alacağınızı garantiye alan, hızlı nakit akışı sağlayan, likit kalarak güçlü durmanıza destek olan, yurt dışı ile yaptığınız ticarette alacağınız konusunda hiçbir riske girmeden yol almanızı, müşterinizi, pazarı tanımanızı sağlayan bir sektör...
Türkiye'nin ihracat faktoringinde, dünyada Çin'in arkasından ikinci sırada gelmesinin nedeni de budur. Kredi sigortasının aktif hale gelmesiyle birlikte ithalat faktoringinde de aynı sıçramanın olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla rekabet şartlarının giderek zorlaştığı bir ortamda, biz sektörümüzün yakın gelecekte işletmeler için çok daha kritik bir öneme sahip olacağını düşünüyoruz. Yapısal dönüşümün tamamlanmasının ardından sektörde hızlı bir dönüşüm gerçekleşecek. Eğer adımlar doğru atılırsa 5 yıl içerisinde yıllık 100 milyar dolar ciroya ulaşılabilir."