Fatih projesi bir taşla birçok kuş vurduracak

MEB, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında "Eğitimde Fatih Projesi İşbirliği Protokolü" ve "Eğitimde İşbirliği Protokolü" imzalandı. Nihat Ergün projeye ilişkin, "Herkese bir taşla birçok kuş vurma imkanı verecek, çok önemli bir proje"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, FATİH Projesi'nin herkese büyük fırsatlar sunduğunu vurgulayarak, "Projeyle ilgilenen firmaların önünde büyük bir fırsat var. Kendi alanında sıçrama yapmak isteyen firmalar bu işe girerken her türlü fedakarlığı yapmalı, hiçbir fedakarlıktan kaçınmamalı" dedi.

Bakan Ergün, Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında "Eğitimde FATİH Projesi Projesi İşbirliği Protokolü" ve "Eğitimde İşbirliği Protokolü"nün MEB Başöğretmen Salonu'ndaki imza törenine katıldı.

 
Müfredata uygun dijital içeriklerin hazırlanacak
Buradaki konuşmasında eğitim ve öğretimin niteliğini artırmak için MEB'in ihtiyaç duyduğu Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesinin büyük önem taşıdığının altını çizen Ergün, TÜBİTAK'ın söz konusu protokollerle sahip olduğu bilgi, tecrübe ve teknoloji kapasitesini MEB ile daha yoğun ve sistemli şekilde paylaşmaya başlayacağını bildirdi.
Protokoller neticesinde, müfredata uygun dijital içeriklerin hazırlanacağını ve öğrencilerin erişimine sunulacağını aktaran Bakan Ergün, şu bilgileri verdi:
"Bilim kültürünü geliştirmek amacıyla ilk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik bilim fuarları düzenlenecek. Özellikle İngilizce öğrenimine ilişkin ciddi araştırmalar yapılacak ve alternatif öğretim modülleri geliştirilecek. Fen Bilimleri, bilişim teknolojileri, teknoloji, tasarım ve matematik gibi alanlar için öğretim programları hazırlanacak. Bütün bu çalışmalar, eğitimin kalitesinin artmasını, çocuklarımızın geleceğe daha iyi hazırlanmasını sağlayacak."
 
"Proje Türkiye'yi bilişim üssü yapacak"
"Eğitimde FATİH Projesi Projesi İşbirliği Protokolü" sayesinde TÜBİTAK'ın FATİH Projesinin yürütülmesi için MEB'e önemli destekler sağlayacağını bildiren Ergün, TÜBİTAK'ın özellikle yazılım ve donanım altyapısının mimari tasarım çalışmalarına, içerik ve dağıtım standartlarının belirlenmesine, güvenlik yazılımlarının geliştirilmesine ve projeyle ilgili geleceğe dönük Ar-Ge çalışmalarına katkı vereceğini açıkladı.
 
Bakan Ergün, büyük önem verdikleri FATİH Projesi'nin en başarılı şekilde gerçekleşmesi için yoğun harcadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu projeyi sadece bir eğitim projesi olarak görmüyoruz, aynı zamanda bir sanayi ve üretim projesi olarak da değerlendiriyoruz. İlk 4 yılda 11 milyon civarında, sonraki her bir yılda ise en az 2 milyon tablet bilgisayar dağıtımı gerçekleştirilecek. Bu proje, ders içeriklerini de düşündüğümüzde hem yazılım hem de donanım açısından bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün gelişimine büyük ivme kazandıracak. Bunu temin etmek için, projenin ihale şartnamesinde yerlilik oranı, Türkiye'de üretim, Türkiye'de yatırım gibi konular da olacak. İhaleye ülkemizde Ar-Ge merkezi kurma ve teknik destek verme gibi ilave şartlar da koyacağız."
 
"Bir taşla birçok kuş"
FATİH Projesi'nin eğitim kalitesini artırmanın ötesinde, ülkenin bölgede önemli bir bilişim üssü haline gelmesini de sağlayacağını ifade eden Ergün, "Bu projeyle ilgilenen firmaların önünde büyük bir fırsat var. Kendi alanında sıçrama yapmak isteyen firmalar bu işe girerken her türlü fedakarlığı yapmalı, hiçbir fedakarlıktan kaçınmamalılar. Çünkü firmalar için de büyük bir gelecek potansiyeline sahip... FATİH Projesi deyim yerindeyse herkese bir taşla birçok kuş vurma imkanı verecek. Bu proje herkese bu imkanı veren çok önemli bir proje. Kurumlarımız arasında gerekli eşgüdümü sağlayarak, bu tür projelerin ve eğitimin içerik ve materyal açısından çağdaş seviyeleri yakalamasını sağlayacağız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak tarafından "Eğitimde FATİH Projesi İşbirliği" ile "Eğitimde İşbirliği" protokolleri imzalandı.
Bu konularda ilginizi çekebilir