Findeks’i olmayana kız yok

Kredi Kayıt Bürosu, bireylerin ve firmaların finansal durumlarını takip edebilmeleri için yarattığı ürünlerini Findeks platformu çatısında birleştirdi. Findeks’ten şahsi kredi notunuzu her an takip edebiliyorsunuz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kredi Kayıt Bürosu (KKB), Findeks adını verdiği yeni bir hizmet platformu tasarladı. Çek raporu, çek endeksi, bireysel kredi notu bilgileri ve risk raporunu Findeks’in içine alarak ‘izleme, uyarı, not danışmanı ve takipçi’ adıyla 4 yeni uygulamayı da devreye soktu. KKB, alınacak bu hizmeti de ‘klasik, gold, gold takipçi ve premium’ adıyla 4 farklı paket oluşturdu. Yıllık taahhütle aylık 4.5 TL’den başlayan en yüksek 11 TL ücreti olan bu paketlerle istenildiğinde findeks. com’dan istenildiğinde de akıllı cep telefonlarına indirilen uygulamalarla anında bireysel kredi notunuzu takip edebiliyor ya da çek bilgilerinize ulaşabiliyorsunuz. Bireysel kredi notu ev kiralamadan, otomobil kiralamaya, beyaz eşya alımına kadar kredili hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelirken bazı bankalarda yüksek notu olana düşük faizli kredi kampanyaları görülüyor. 

Yeni 1.000 kilometrelik hedeflerini oluşturduklarını söyleyen Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz (yukarıda), “Son 10 yıldır önemli yollar kat ettik. Bu ürünü kullanarak ticareti daha da şeffafl aştırmayı, güvenli hale getirmeyi ve ticaretin hacmini artırmayı hedefl iyoruz. Bireylerin bankalar nezdindeki kredibilitelerini kendilerine söyleyip bu kredibilitelerini yönetme imkanı vermek istiyoruz. Finansal disiplinini sağlamış bireylerin bankacılık sektöründen daha kapsamlı ve avantajlı hizmet almalarını hedefliyoruz. Finansal disiplinini sağlayamamış bireylerin de bu disiplini sağlamaları yönünde kendilerine destek olmak istiyoruz. Alacaklarını zamanında tahsil eden ve riskini doğru yöneten bir reel sektör, finansal disiplinini sağlamış bireyler bankacılık sektörü açısından daha az riskli olacaktır” dedi. 

KKB’nin Stratejik Planlama ve Kurumsal İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Koray Kaya da “Aynada kendinize baktığınızda nasıl kıyafetinizi, saçınızı düzeltiyorsanız, Findeks ile de finansal açıdan bankalar tarafından nasıl göründüğünüzü görebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

Yeni bir dünyanın kapılarını açıyoruz 

Akdeniz, yeni finansal hizmet platformu Findeks’in, temelde elektronik rapor sisteminin çok daha genişletilmiş hali olduğunu belirterek, “Findeks ile ülkemiz ve reel sektör için yeni bir dünyanın kapılarını açıyoruz. Elektronik rapor sistemini hayata geçirdikten sonra çek ve risk raporları üzerine çek endeksini ve bireysel kredi notunu koyduk. Böylece yeni bir ilke daha imza atıp çek endeksinin ve bireysel kredi notunun bireyler tarafından da kullanımını sağlamış olduk” diye konuştu. 

Bankacılık sektörü için son dönemde çok önemli ürün ve hizmetler geliştirdiklerini ifade eden Akdeniz, “Bankalarımız özellikle 2005 yılı sonrasında kredi hacimlerini olağanüstü artırdılar ve bunu da gecikmiş alacak oranlarını artırmadan yapabildiler. Şimdi de reel sektörü bilgilendirerek ticaret hacmini artırmayı hedefl iyoruz” değerlendirmesini yaptı. 

Kasım Akdeniz, Kredi Kayıt Bürosu’nun ulaştığı rakamsal hacimler hakkında da bilgi verdi. 2001 yılında yıllık 5 milyon civarında olan sorgulama sayısının, geçen yıl itibarıyla 320 milyonu aştı, bu yıl sonu itibarıyla 370 milyonun üzerinde sorgulama olmasını beklediklerini de söyleyen Akdeniz, “Uygulamanın başladığı 2004 yılında 10 milyon adet üretilen bireysel kredi notu, bu yıl sonu itibarıyla 300 milyonu aşmış olacak” dedi. 

Findeks’te izleme uygulaması ile tüm bankaların kullandığı kredi ve borç bilgileri görülebiliyor. Uyarı ile parametrelerini tanımlayarak notunu ya da sicilini etkileyecek bir adım attığında sistem tarafından bir mesaj ile uyarı yollanıyor. Not danışmanı, düşük notu olan bireylerin notunu nasıl yükseltebileceğini ya da yüksek notun nasıl korunacağı konusunda danışmanlık yapıyor. Takipçi ise çalıntı ve sahtecilik risklerini sıfırlıyor

Bu konularda ilginizi çekebilir