Fındık ihracatçısı olumsuz etkilendi

KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürsoy, Döviz kurunda yaşanan artışIN fındık ihracatçısına faydadan çok zarar getirdiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Karadeniz Fındık ve Mamulleri ihracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, döviz kurunda yaşanan artışın fındık ihracatçısına faydadan çok zarar getirdiğini savundu. 

Gürsoy, yaptığı açıklamada, son günlerde Türkiye'de döviz kurunda aşırı yükselişin yaşandığını, bu artışın fındık ihracatçısını olumsuz etkilediğini belirtti. 

Fındık ihracatçısının yüzde 95'inin döviz kredisi kullanarak fındık sezonuna girdiğini vurgulayan Gürsoy, şöyle devam etti: 

"Son dönemde döviz kredi faizleri, kurdaki yükseliş nedeniyle arttı. Bu da ihracatçının olumsuz yönde etkilenmesine yol açmakta. Döviz kurundaki artış, fındık ihracatçısını mağdur ediyor. Kurdaki artış piyasalardaki arz-talep dengesine de olumsuz yansıyor. Piyasalarda durgunluk hakim. Kurdaki yükseliş nedeniyle talep azaldı. İhracatçı önünü göremediği için beklemede. Piyasada büyük durgunluk söz konusu. Döviz kurunda yaşanan artış fındık ihracatçısına faydadan çok zarar getirdi". 

Gürsoy, yabancı alıcının Türkiye'deki durgunluk üzerine İtalya, Gürcistan ve Azerbaycan'a yöneldiğini anlatarak, "Bu da Türk fındığının fiyatlarında düşüşe yol açtı. Kurdaki yükselişe bağlı olarak piyasadaki durgunluk da ihracatçıyı olumsuz yönde etkiliyor" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir