Fındık ihracatında rekor beklentisi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ORDU - Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy,"Fındık ihracatında sezon sonu itibariyle beklentimiz minimum 280-290 bin ton olup, bu rakamla Türkiye rekoru kırılacaktır" dedi.
 
f3-005.jpg
 
Gürsoy, yaptığı açıklamada, bu sezon fındık ihracatının çok hızlı geliştiğini belirtti.
1 Eylül'de başlayan ihracatın halen devam ettiğini ifade eden Gürsoy, "Rakamlar bize fındık ihracatında Türkiye rekorunun kırılacağını gösteriyor" ifadesini kullandı.
 
[PAGE]
 
Büyük bir ihtimalle fındık ihracatının bu sezon 300 bin tona çıkabileceğini kaydeden Gürsoy, şunları söyledi:
 
f2-005.jpg
"Bu zamana kadar 195 bin ton iç fındık ihraç edilmiş. Bu rakamı geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda yaklaşık 60 bin ton fark var. Bunun karşılığında da 1 milyar 107 milyon dolar döviz girdisi oldu. Bu rakamlar geçen sezondan daha fazla. Bu rakamlar bize gösteriyor ki bu yıl fındık ihracatı çok hızlı gelişiyor. Bunun bir çok nedeni var. En önemli neden, geçen yıla göre fiyatların biraz daha makul olması. İkinci neden ise rakiplerimiz İtalya, İspanya, Azerbaycan ve Gürcistan'daki fındık rekoltelerinin daha düşük olması. O ülkelerin hem kaliteleri bozuk hem de daha az rekolteleri var. Dolayısıyla Türkiye'nin ihracatı hızlı bir şekilde devam ediyor. Fındık ihracatında sezon sonu itibariyle beklentimiz minimum 280 ya da 290 bin ton olup, bu rakamla Türkiye rekoru kırılacaktır. Bilindiği üzere bundan önce en yüksek rakam 281 bin tondu. Büyük bir ihtimalle bu sezon ihracat rakamı 300 bin ton olabilir."
 
[PAGE]
 
En çok Avrupa ülkelerine ihracat yapılıyor
Fındık ihracatında en çok Avrupa ülkelerine ihracat yapıldığını anlatan Gürsoy, şöyle devam etti:
 
f1-005.jpg
"Almanya başta olmak üzere fındığın yüzde 71'ini Avrupa Birliği ülkelerine, yüzde 10'unu deniz aşırı ülkelere ihraç ediyoruz. Bizim için sevindirici gelişme genelde Çin, Japonya ve Amerika gibi hedef pazarlarda ihracat rakamlarımız çok iyi gidiyor. Bu sezon özellikle Amerika'da önemli bir atak oldu. Bunun yanında Çin'deki gelişmeler gayet güzel. Buralara yönelik ihracatın artmasında kuşkusuz Fındık Tanıtım Gurubunun çalışmaları etkili oldu. Bunların yanında bütün fuarlara katılıyoruz. Hepsi ihracatımızın artmasına neden oluyor. Türk fındığına karşı çok büyük bir talep var. Bu tabloda bizleri oldukça sevindiriyor."
 
[PAGE]
 
"Fındık kaybettiği yeri kazanmaya başladı"
Öte yandan bir çok sanayi alanında yeniden fındığın tercih edilmeye başlandığını vurgulayan Gürsoy, şunları kaydetti:
 
f4-005.jpg
"Dünyada yeni gelişmeler var. Özellikle badem, cashew, (hint kuruyemişi) ve cevizde ki aşırı fiyat dalgalanmaları bazı sanayi dallarını fındığa doğru yöneltiyor. Bu bizim açımızdan sevindirici bir gelişme. Mesala, Avrupa Birliği'nde pasta sanayisi ve ekmek sanayisinde fındık yerine badem yer almıştı. Şimdi bu gelişmelerin ardından fındık yeniden kaybettiği yeri kazanmaya başladı."
Gürsoy, fındık ihracatının Türkiye ekonomisine çok büyük bir katkısının olduğunu da sözlerine ekledi.