Fındık işçileri umduğunu bulamadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Fındık hasadı için her yıl Ağustos ayında Karadeniz'e gelen işçiler, bu yıl düşük rekolte nedeniyle iş bulmakta zorluk çekiyor.

Zor şartlara rağmen, çocuklarıyla fındık toplamak üzere Ordu'ya gelen işçiler, Uzunisa ve Efirli köylerinde hazırlanan alanlarda konaklamaya devam ediyor. İş bulanlar kendinlerini "şanslı" kabul ederken, geride kalanlar konaklama yerlerinde fındık toplamak için çağrılmayı bekliyor.

Şanlıurfa'dan fındık hasadında çalışmak üzere Ordu'ya gelen Recep Kotlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş verenlerin fındığın azlığından şikayetçi olduğunu söyledi.

İş bulamadıkları için günlerinin boş geçtiğini anlatan Kotlu, "Bu sene iş yok. Geçen sene bir ay kadar fındık toplama imkanımız oluyordu ancak bu sene en fazla 15-20 gün çalışırız. Belki iş çıkarsa başka bahçelerde çalışma fırsatı bulluruz" dedi.

Bir diğer fındık işçisi Nedim Sulu ise bu sezon umduklarını bulamadıklarını dile getirdi.

Geçen seneye oranla mağdur olduklarını belirten Sulu, "Biz her sene bu bölgeye fındık toplamak için geliriz ama bu sene maalesef umduğumuzu bulamadık. Neden? Çünklü fındık az. Bu nedenle çalışma süremiz bir aydan 15 güne iniyor, daha az para kazanıyoruz. Mağdur olduk" ifadelerini kullandı.

"Biz uyarmıştık

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, işçilerin iş bulmakta zorluk çekmelerinin doğal olduğunu söyledi. Fındıkta bu sezon rekoltenin düşük oluştuğunu ifade eden Cörüt, şöyle konuştu:

"Bizim için bu durum sürpriz olmadı, çünkü daha önce uyarıda bulunmuştuk. Fındığın az olacağını ancak işçi sayısının fazla olduğunu söylemiştik. Nitekim bazı işçiler iş bulmakta zorluk çekiyor. Yapacak fazla bir şey yok" diye konuştu.