Fındık üreticisine 'gelir desteği' uyarısı
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Fındıkta alan bazlı gelir desteği için üreticilerimizin 1 Nisan'a kadar başvurularını yapmaları gerekiyor" dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta alan bazlı gelir desteği ile yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi ve sözleşmeli üretim desteği başvurularının 1 Nisan'da sona erdiğini hatırlatarak, üreticilerden başvurularını son güne bırakmamalarını istedi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, fındıkta alan bazlı gelir desteğine ilişkin başvuruların 1 Nisan 2016'da sona ereceğini belirtti.
Üreticilerden, yaşanabilecek yoğunluğu dikkate alarak başvurularını son güne bırakmamalarını isteyen Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:
"Destek ödemesi için, 2015 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Fındık Kayıt Sistemine (FKS) kayıtlarını yaptırmış veya güncellemiş çiftçilerimiz başvuru yapabilecek. 2009 yılında başlayan fındıkta alan bazlı gelir desteği, 2009, 2010, 2011, 2012 yıllarında dekara 150 lira, 2013 yılında 160 ve 2014 yılında da 170 lira olarak uygulanmıştır. Son olarak 2014 yılında uygulanan alan bazlı gelir desteğinin, Birliğimizin girişimleriyle 2015 yılında da ödeme takvimine alınarak dekara 170 lira olarak ödenmesi kararlaştırılmıştı."
Fındıktaki alan bazlı gelir desteğinin üreticiler için büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, "Fındık, Karadeniz Bölgesi'nin sosyo-ekonomik yapısının lokomotifi, bel kemiğidir" ifadesini kullandı.
Bayraktar, dünya fındık üretim alanlarının yüzde 80'inin Türkiye'de olduğuna dikkati çekerek, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde 2 milyon insanın geçimini fındıktan sağladığını belirtti.
Yapılan desteklemelerden fındık üreticilerinin yüzde 84'ünün faydalandığını aktaran Bayraktar, alan bazlı desteklerin gelecek dönemlerde de devam etmesi gerektiğine işaret etti.
Yağlı tohumlu bitkiler
Bayraktar, 1 Ekim 2015’te başlayan yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi ve sözleşmeli üretim desteği başvurularının da 1 Nisan'da sona ereceğini hatırlatarak, şunları belirtti:
"2015 yılı tarım destekleri kapsamında verilecek yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi destekleri kilograma yağlık ayçiçeği için 30 kuruş, kanola için 40 kuruş, soya için 50 kuruş, aspir için 45 kuruştur. Sözleşmeli üretim desteği ise yağlık ayçiçeği, aspir, kanola ve soya için ilave olarak dekarda 15 liradır."
Bayraktar, ilave sözleşmeli üretim desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler için de tarımsal üretim sözleşmesi gerektiğini kaydetti.