Fırsatlar ülkesi Kolombiya, Türk yatırımcıları çağırıyor

Latin Amerika’nın en istikrarlı ekonomik verilerine sahip ülkesi Kolombiya, Türk yatırımcıları çağırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

DIŞ HABERLER - Enerjisi kendine yeten ve son yıllarda enerji ihracatçısı konumuna gelen, hidroelektrik santralleri, petrol ve doğalgaz kaynakları sayesinde ithalata ihtiyaç duymayan, Latin Amerika’nın en istikrarlı ekonomik verilerine sahip ülkesi Kolombiya, Türk yatırımcıları çağırıyor. Türkiye ile toplam dış ticareti 800 milyon dolar civarında olan ve bu ticaret hacminin neredeyse tamamının Türkiye’nin yüksek kaliteli kömür ithalatıyla oluştuğunu belirten Kolombiya Türkiye Büyükelçisi Dicken Fernando Panesso Serna, bu yelpazenin genişleyebilmesi için Türk yatırımcılara seslendi. 

‘Türkiye-Kolombiya serbest ticaret anlaşması yetmez’ 

ABD ve Avrupa Birliği ile mevcut serbest ticaret anlaşmaları bulunan ülke, Türkiye ile de müzakerelere başladı. 2013 yılında ekonomisi yüzde 4.7 büyüyen Latin Amerika ülkesinin 2014 yılı ilk çeyrek büyümesi ise yüzde 6.4. IMF verilerine göre 2014’te Japonya, Brezilya, Rusya ve Endonezya gibi dünya ekonomilerine göre daha yüksek bir kişi başı GSYH kaydeden Kolombiya, 8126 dolarla, Latin Amerika ülkeleri arasında en yüksek dördüncü kişi başı gelire sahip. Sadece ticaret anlaşmasının iki ülkenin büyümesini desteklemeye yetmeyeceğini belirten Büyükelçi Panesso Serna, iki ülkenin de kazançlı çıkabileceği ‘kazan-kazan’ anlaşmalar için yeşil ışık yaktı. Türkiye’nin beyaz eşya sektöründeki uzmanlığından faydalanmak istediklerini belirten Serna, Kolombiya’nın kahve, muz, çiçek gibi tropik ürünlerinin Türkiye pazarına gelebileceğini ifade etti. 

2013 yılında 16.3 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekti 

Ana ithalat ülkelerinin ABD, Çin ve Meksika olduğunu belirten Serna, “Fırsatlar ülkesi Kolombiya” sloganıyla ışık tuttuğu ülke ekonomisine 2013’te rekor seviyede doğrudan yabancı yatırım girdiğini belirtiyor. Geçen yıl 16.3 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım alan ülkede petrol sektörü yüzde 29.3’le yatırımlardaki aslan payına sahip. Madencilik ve taş ocakçılığı ise bu yatırımlarda ikinci sırayı alıyor. İnşaat, toplumsal hizmetler, tarım, ormancılık ve balıkçılık, elektrik, doğalgaz ve su ise ekonominin en hızlı büyüyen sektörleri.

Hollanda’dan sonra dünyanın en büyük 2. çiçek ihracatçısı 

Son 25 yıldır sadece 1999 yılında negatif büyüme kaydeden Kolombiya aynı zamanda Hollanda’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci çiçek üreticisi. Özellikle Sevgililer Günü ve öncesinde gökyüzünde dünyanın en değerli orkidlerini taşıyan binlerce kargo uçağı, ülkenin taze çiçek sektöründeki yetkinliğinin altını çiziyor. 

‘Ülkenin insan kaynağı kalitesi de yükseldi’ 

Bir yatırımcının temel ihtiyacının hiçbir zaman değişmediğini ve tüm bu ihtiyaçları istikrarla karşılayabildiklerini belirten Serna işsizlik oranının 2013 yılında yüzde 9.7 olduğunu enflasyonun ise yüzde 3 seviyesinde olduğunu belirtti. Bütçe açığı da olmayan Kolombiya, eski uyuşturucu kartelleri sebebiyle ülke ekonomisinin imajının kötü olduğunu ve bunu hızla değiştirmek için çabaladıklarını kaydetti. Büyükelçi, ülkede yatırım yapmayı değerlendiren Türk işadamlarına “Artık hızla eğitim kalitesi yükselen Kolombiya toplumunun suçluları toplumsal anlamda reddetti. Ülkenin insan kaynağı açısından da kalitesini çok yükseltti” diye seslendi. “Koç gibi büyük şirket grupları, ülkedeki imkanları değerlendirmek için delegeler gönderiyor” diyen Büyükelçi, mobilya üreticisi Çilek firmasının ülkede mağazalar açtığını, Koleksiyon’un ise yerel şirketle ortaklık kurduğunu belirtti. 

Beyaz eşya şirketi Türkiye’de joint venture yapmak istiyor 

Sadece şarkıcı Shakira ile değil Elektrolux gibi beyaz eşya markalarıyla da tanınan Kolombiya, Türkiye’nin beyaz eşyadaki uzmanlığından faydalanmak istiyor. Büyükelçi Serna, Elektrolux markasını bünyesinde bulunduran HACEB şirketinin Türkiye’de joint venture imkanlarını araştırdığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir