”Fiziki saklamalar bir an önce yapılmalı”

SPK Başkanı Erol, VOB faaliyete başlamasının 4. yılı dolayısıyla düzenlenen gecede konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB), ticaret borsalarının yardımıyla fiziki saklamanın bir an önce yapılması gerektiğini belirterek, "Bu fiziki saklama hızlı bir şekilde yapıldığı zaman arkasından vadeli işlemler kısmı çok daha kolay gelecektir" dedi.

Erol, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasının (VOB) faaliyete başlamasının 4. yılı dolayısıyla düzenlenen gecede yaptığı konuşmada, VOB'un kurulmasının kendileri ve Türkiye için farklı bir örneği teşkil ettiğini belirtti. Vergi konusunun Türkiye'de birinci öncelik olduğunu ifade eden Erol, "Ancak finansal center'lar için birinci öncelik insan kaynağıdır. Yetişmiş insan gücü çok önemlidir" diye konuştu.

İstanbul'un finans merkezi yaklaşımını çok önemsediklerini de dile getiren Erol, VOB'un faaliyete başlamasından bu yana çok önemli mesafe katettiğini, işlem hacmi bakımından 40 kat civarında artış olduğunu, kontrat bakımından da 2.5 kata yakın artış görüldüğünü ifade etti.

Erol, VOB'un ürün piyasaları konusunda çok yoğun çalışmalar yaptığını belirterek, "TOBB'un mali imkanları hakikaten çok iyi. Bunlardan yararlanarak ticaret borsalarıyla beraber bu fiziki saklamanın bir an önce kurulması gerekiyor. Bu fiziki saklama hızlı bir şekilde yapıldığı zaman arkasından vadeli işlemler kısmı çok daha kolay gelecektir. Sermaye piyasaları olarak buna her türlü desteği vereceğiz. TOBB'un, ticaret borsalarının yardımıyla fiziki saklama bir an önce yapılmalı" şeklinde konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker de öngörülebilir normal bir ekonomide çalışmak istediklerini ifade ederek, "Artık sürprizler yaşamak istemiyoruz" dedi. Parseker, VOB'un yeni olanaklar, teknikler ve fırsatlar sunduğunu dile getirerek, kurucu ortağı bulundukları VOB'un ülke ekonomisine ve reel sektörün ihtiyaçlarına cevap vereceğine inandığını da söyledi.

VOB Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli

VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de VOB'un 4 Şubat 2005'te faaliyete geçtiğini hatırlatarak, işlem hacminin 2007'de, 2006 yılına göre yüzde 560 oranında artarak 118 milyar YTL'yi aştığını bildirdi. Işınsu Kestelli şunları kaydetti;

"2008 yılının ilk yarısındaki işlem hacmimiz ise 2007 yılı toplam işlem hacmine hemen hemen yaklaşmış ve 109 milyar YTL olarak gerçekleşmiştir. Bu çerçevede VOB İMKB-30 vadeli işlem sözleşmesi finansal piyasalarımızdaki en likit araçlardan biri haline gelmiştir. Borsamızın gelişimi global piyasa aktörleri tarafından da yakından takip edilmektedir. Uluslararası Vadeli İşlem Piyasası Birliği (FIA) yıllık raporunda borsamızın sözleşme adedi bazında yüzde 263'lük olağanüstü bir büyüme gerçekleştirdiğine yer verilmiş ve dünyanın en hızlı büyüyen borsaları arasında gösterilmiştir."

"VOB'da kote edilmesi projeler arasında"

Hisse senetlerine dayalı vadeli işlem sözleşmeleri, gecelik faiz oranına dayalı sözleşmeler ve enflasyon oranı sözleşmeleri gibi yeni ürünlerin VOB'da kote edilmesinin 2008 yılı projeleri arasında yer aldığını belirten Kestelli, bu konuda önceliklerinin hisse senetlerine dayalı vadeli sözleşmeler olduğunu, bu sözleşmeler üzerine olan çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi.

2008 yılı gündem maddelerinin ise emtia vadeli işlem sözleşmeleri olduğunu vurgulayan Kestelli, "Borsamızda opsiyon sözleşmelerinin işleme açılması yönünde altyapı çalışmalarımız da sürmektedir. Bu projeyi 2009 yılı sonu itibarıyla sonuçlandırmak hedefimizdir" diye konuştu. VOB'da uygulanmakta olan vergi avantajının 2008 sonrasında da devam ettirilmesi konusundaki çalışmalarının süratle devam ettiğini dile getiren Kestelli, söz konusu vergi avantajının yerli yatırımcılar için 2009 ve sonraki yıllarda da devam etmesi yönünde ilgili kurumlarla görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.

VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez de 2008 yılı ilk çeyrek FIA verilerine göre, VOB'un 13 milyon adet sözleşmeye yaklaşan işlem hacmiyle vadeli işlem sözleşmelerinin işlem gördüğün borsalar arasında dünyada 21. sıraya yerleştiğini, VOB İMKB-30 sözleşmesinin ilk çeyrek itibarıyla dünya borsalarında alınıp satılan en likit 13. hisse senedi endeksi vadeli işlem sözleşmesi haline geldiğini bildirdi.

VOB'un gelişmesi için vergi avantajının en az 2 yıl daha devam etmesi gerektiğini vurgulayan Dönmez, üye sayısının 86'ya ulaştığını, hala üye olmak isteyen önemli kurumlar bulunduğunu, hesap sayılarının da 35 bini geçtiğini söyledi. Bu arada, SPK Başkanı Erol, gecede gazetecilerin, "Son günlerde hisselerinde hareketlilik yaşanan Fenerbahçe'ye yönelik inceleme başlattınız mı?" sorusu üzerine, yapılması gereken ne varsa yapıldığını, her şeyin takip edildiğini, bütün borsa şirketlerinin her zaman gözetlendiğini kaydetti.