Ford çalışanları, yeni çalışma koşullarını kabul etti

Değişiklikler, maaşların dondurulmasını, refah payı artışıyla birlikte ücretli izinlerin ve primlerin de kaldırılmasını içeriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA/KOCAELİ - Birleşik Otomobil Çalışanları Sendikası (UAW), ABD'li otomobil üreticisi Ford çalışanlarının, kontratlarında ve diğer haklarında yapılacak değişiklikleri oylayarak kabul ettiğini bildirdi. 

Değişiklikler, maaşların dondurulmasını, refah payı artışıyla birlikte ücretli izinlerin ve primlerin de kaldırılmasını içeriyor. Anlaşma, sağlık hizmetlerinde de yeni düzenlemeler içeriyor.

Ford, Birleşik Otomobil Çalışanları Sendikası ile anlaşmaya varan ilk ABD'li otomobil üreticisi olurken, rakipleri GM ve Chrysler, şu sıralar benzer anlaşmalar yapmaları gerektiği baskılarıyla karşı karşıya bulunuyor.

UAW Başkan Yardımcısı Bob King, oylama sonuçlarının, Ford ve ABD otomobil endüstrisinin karşı karşıya bulunduğu sorunların çözümünün bir parçası olabilmek için üyelerinin acı verici fedakarlıklara hazırlandıklarını gösterdiğini söyledi.

Ford, çalkantılı dönemi aşabilmek için yeterli parası olduğunu, ancak anlaşmanın satışların çöktüğü bir ortamda gelirlere yardımcı olacağını belirtti.

Otay: Her krizin ardından büyüme yaşanır

Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay, otomotiv sektöründe ekonomik krizin etkilerinin hafifleyip, toparlanmanın bu yılın sonu ve kısmen önümüzdeki yıl olacağını düşündüklerini, ancak otomotiv sanayinin 2008'deki noktaya gelmesinin birkaç yıl sürebileceğini belirtti.

Otay, yaptığı açıklamada, küresel finansal krizle birlikte Türkiye'de otomotiv sanayinde kapasite kullanımının çok düştüğünü bildirdi.

Bu durumun Ford Otosan için de geçerli olduğunu, Mart ayında yüzde 23, Mayısta yüzde 27, Nisan ayında ise yüzde 40 kapasite kullanım oranına ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Otay, yılın toplamında ise yüzde 60 dolayında kapasite kullanımına ulaşacaklarını tahmin ettiklerini söyledi.

Hem şirket, hem de çalışanlar olarak küresel finansal krizin olumsuz etkilerini en az kayıpla atlatacaklarına inandıklarını dile getiren Otay, "Ford Otosan üretiminin yüzde 70'ini ihraç ediyor. Otomotiv sektöründe ekonomik krizin etkilerinin hafifleyip, toparlanmanın bu yılın sonu ve kısmen önümüzdeki yıl olacağını düşünüyoruz, ancak otomotiv sanayinin 2008'deki noktaya gelmesi birkaç yıl sürebilir" dedi.

Türkiye otomotiv pazarında bu yıl 350-400 bin civarında araç üretileceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Otay, geçen yılın üretim hızının 580 bin mertebesinde başladığını, ancak yılın 525 bin araç üretimiyle bittiğini anımsattı.

Her ekonomik krizin ardından bir büyüme yaşandığının altını çizen Otay, şunları kaydetti:

"Şirketlerin, güçlü, ileriye yönelik kuvvetli durdukları, krizlerle baş ettikleri, faaliyetlerine, başarılarına ortam ne olursa olsun devam ettikleri sürece hem rakiplerine karşı bir avantaj elde edeceklerine, hem de kriz sonrası daha fazla büyüme ve istihdam sağlayacaklarına inanıyoruz.

Böylece hem ülke ekonomisine, hem istihdam yaptığımız bölgeye, hem de şirketimize daha pozitif katkı sağlarız. Bugünün veya yarının planlarını yaparken, tedbirlerini alırken zinde kalmayı hiçbir zaman unutmayıp, bir sonraki büyümede de rakiplere karşı avantaj elde etmek şart. Arkadaşlarımızla birlikte bu yönde çalışıyoruz. Böyle de olacağına inanıyoruz."