Frito Lay organik atıkları enerjiye dönüştürecek

Firmanın Kocaeli Fabrikasında, Organik Atık Arıtma Tesisi törenle hizmete açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

KOCAELİ - Frito Lay Türkiye'nin, Kocaeli Fabrikasında organik atıkları enerjiye dönüştürme amaçlı hayata geçirdiği Organik Atık Arıtma Tesisi törenle hizmete açıldı.

Türkiye'de atıştırmalık çerez sektöründe pazar lideri olan ve performans gösterirken topluma fayda sağlamayı vizyon olarak belirleyen Frito Lay Türkiye'nin, 'sürdürülebilir bir çevre' amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile hayata geçirdiği Katı Atık Arıtma Tesisinde yıllık 100 watt'lık, 7 bin ampulün yanmasına yetecek, 2,5 milyon kw/saat enerji üretilecek. Aynı zamanda, elde edilecek atık, çeşitli besin katkısıyla organik gübre olarak kullanılabilecek.Frito Lay Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel, tesisin açılışı için düzenlenen törende, doğaya ve çevreye önem veren bir şirket olma sorumluluğuyla hareket ederek organik atıkları yenilenebilir enerjiye dönüştürme amaçlı Organik Atık Arıtma Tesisini hayata geçirdiklerini bildirdi.

Bölgenin en az su ve enerji tüketen fabrikası olduklarını ifade eden Aksel, Frito Lay Türkiye olarak, "Fayda Gözeten Performans" vizyonunun çevresel sürdürülebilirlik sacayağı çerçevesinde su tasarrufu, atık su dönüşümü, enerji tasarrufu, enerji üretimi ve alternatif enerji kaynakları kullanımı olmak üzere pek çok çevresel konuda yatırımları hayata geçirdiklerini ifade etti.

Geri dönüşüm

Atıklarının ekolojik dengeyi bozacak ve doğayı kirletecek riskler içermediğini, ancak gerçekleştirilen yatırımlarla 2005 yılına göre birim kilogram üretim başına enerji tüketiminin yüzde 22, su tüketiminin de yüzde 17 azaldığını dile getiren Aksel, atıklarının tamamen doğal olduğunu, patates ve mısır içeren pişmiş ve ham gıda atıklarının hayvan yemi ve gübre haline getirilmek üzere anlaşmalı firmalara verildiğini, uzun süre kullanılmadan beklemiş bitkisel yağlarının sabun imalatında değerlendirildiğini, ambalaj atıklarının ise geri dönüşümünün sağlandığını kaydetti.

Krizin etkisi

Aksel, bir gazetecinin global ekonomik krizin atıştırmalık gıda sektörüne yansımasına ilişkin sorusu üzerine, "Ekonomik krizin etkileri ekim ayının başından beri hissediliyor. Ancak, sektörümüzde henüz bir daralma görmedik. Tüketici için doğru olan ürünü, uygun fiyatla piyasaya sürersek tercih edilen, daralma yaşamayan bir zeminde oluruz" diye cevapladı.

Konuşmaların ardından Organik Atık Arıtma Tesisi açıldı.