Garanti'den 712.4 milyon lira net kar

Bankanın konsolide aktif büyüklüğü ilk çeyrekte 105 milyar TL'ye ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İSTANBUL - Garanti Bankası, yılın ilk çeyreğinde 712 milyon 438 bin TL konsolide net kar elde etti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Garanti'nin konsolide aktif büyüklüğü 104 milyar 933 milyon 785 bin TL seviyesine ulaşırken, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye sağladığı destek, 69 milyar 341 milyon 943 bin TL'ye yükseldi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Garanti Bankası, son derece likit ve sağlam bilanço yapısı ve güçlü özkaynaklarıyla başlamış olduğu 2009 yılının ilk üç ayında da aynı performansına güçlü bir şekilde devam ediyor. Gelişmiş risk yönetimi sistemimiz ve yüksek operasyonel verimlilik anlayışımızla süreçlerimizi sürekli geliştiriyor, kayıplarımızı minimuma indiriyoruz. 2009'da ilk üç aydaki yüksek performansımızda, tabii ki, faizlerin sürekli düştüğü mevcut konjonktürün de etkisi var" dedi. Garanti'nin zor zamanlarda da ülke ekonomisine desteğini  kesmediğini belirten Özen "Türkiye'nin en çok kredi veren bankası olarak nakdi kredilerdeki pazar payımızı %15'in üzerine çıkardık. Daha iyi hizmet sunmak ve Garanti farkını daha çok kişiye yaşatmak için yatırımlarımıza devam ederek, 2009 yılında da şube ağımızı genişletiyoruz." dedi.

"Mevduatımız sektörün artış hızının çok daha üstünde"

Geçmişten bu yana süregelen yatırımlar sonucunda, son bir yılda 1,1 milyon kişinin daha Garanti'yi tercih ettiğini vurgulayan Özen, "Müşteri sayımızı 8,4 milyona çıkardık. Öte yandan, mevduatımızı, sektörün artış hızının çok daha üstünde artırmayı başardık. Müşterilerimizin Garanti markasına duyduğu güçlü güven bizi çok mutlu ediyor. 2009'un ilk üç ayında sadece ülkemizde değil, uluslararası finans çevrelerinden de takdir gördük. Euromoney dergisi, Garanti'yi, "özel bankacılık" alanında Türkiye'de faaliyet gösteren en iyi yerel banka seçti. Bonus Card ise Romanya'nın en saygın medya gruplarından Finmedia'nın Piata Financiara dergisi tarafından, 2008 En İyi Bankacılık Ürünü ödülüne layık görüldü" dedi.  

İlk Çeyreğe Ait Konsolide Finansal Tablodan;

  • Konsolide net kâr 712,4 milyon TL oldu.
  • Yasal mevzuat ve uluslararası uygulamalar doğrultusunda, vergi karşılıkları, kredi ve diğer karşılıklar dahil toplam 784 milyon TL karşılık ayrıldı.
  • Aktif büyüklük 2008 sonuna göre %6 artarak 105 milyar TL seviyesine ulaştı.
  • Özkaynaklar %8'lik artışla 10,5 milyar TL seviyesine ulaştı.
  • Nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla reel ekonomiye yapılan destek 69,3 milyar TL'ye ulaştı.
  • Nakdi krediler pazar payı 2008 yıl sonundaki %14,6 olan seviyesinden artarak %15,1'e yükseldi.
  • TL krediler pazar payı %11,9'a, YP krediler pazar payı ise %21,9'a yükseldi.
  • Mevduat toplamı 2008 yıl sonuna göre %10 artarak 63,6 milyar TL seviyesine ulaştı.