GE, üretim üssü yaptığı Türkiye'de atağa geçiyor

Tülomsaş ortağı GE, üretim üssü yaptığı Türkiye’den Avrupa'ya 11 lokomotif ihraç etti, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki yeni projeler takibe alındı. TCCD’ye 20 lokomotif teslim edildi, gündemde TCDD'nin '250 lokomotif yenileme' projesi var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel-yucel-007.png

General Electric, Tülomsaş ortaklığında Eskişehir’de ürettiği ‘GE PowerHaul’ dizel lokomotifl erin ihracatını hızlandırıyor. Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa pazarları için bu modelini Türkiye’de üreten şirket, Avrupa ve İngiltere’ye 11 lokomotif ihracat etti. TCDD’ye ise 20 lokomotif teslim eden şirketin gündeminde bu kurumun 250 yük lokomotifini yenileme projesi var. 

General Electric (GE), 175 ülkede 300 binden fazla çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Özellikle altyapı ihtiyaçlarına yönelik en son teknoloji çözümler sunan GE’nin Türkiye’de sekiz ofis ve tesis ile 2 binden fazla çalışanı bulunuyor.

Ulaşım alanında ise GE ve Tülomsaş, GE PowerHaul™ lokomotifl erin Türkiye’de üretilmesi amacıyla 2008 yılından bu yana stratejik bir ortaklık yürütüyor. İki şirket arasında 20 yıllık ortaklık bulunuyor. GE, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarları için ‘PowerHaul’ üretimini sadece Eskişehir’deki fabrikada üretiyor. GE Ulaşım; Avrupa, K. Afrika, Ortadoğu, Rusya, Türki Cumhuriyetler Genel Müdürü Gökhan Bayhan, üretime başladıkları son üç yılda Avrupa’ya 11, TCDD’ye ise 20 lokomotif teslim ettiklerini açıkladı. 

Projeler yeniden canlanıyor 

2015 yılındaki durgunluğun aksine 2016 yılında projelerin hızlandığını vurgulayan Bayhan, şöyle konuştu: “Geçen yıl işler kötüydü. İki seçim geçirdik. Bu sene iyi gidiyor. Projeler canlandı. TCDD ile projeler hızlandı.

TCDD’nin 250’ye yakın 40 yıllık eski lokomotifl erini yenilemeyi planlıyor. Bizim lokomotifl erimiz çok verimli olduğu için 250 lokomotif almalarına gerek olmayacak. 250 lokomotif yerine kaç tane alacakları konusunda çalışma yürütüyorlar. Bu projeyi Tülomşas ile yapmayı planlıyorlar” dedi. 

Bölgede 300 adetlik pazar var 

Türkiye’den ihracat yaptıkları Ortadoğu, Afrika ve Avrupa pazarlarında 300 lokomotifl ik bir pazar olduğunu belirten Bayhan, “Özellikle Suudi Arabistan ve Umman’da olmak üzere Ortadoğu’da büyük yatırımlar yapılması planlanıyor. Kuzey Afrika’da ise Cezayir ve Tunus’ta yatırım artırımı söz konusu. Mısır yatırım planlıyor. Avrupa’da şu anda durgunluk var, ama onun da değişeceğine inananıyoruz. Şu anda yatırımlarda bir yavaşlama olsa da bu bölgelerde 300’e yakın lokomotif ihtiyacı var. Bizim hedefimiz 100’e yakın lokomotif üretmek." Dünya çapında olduğu gibi Türkiye’de de yüzde 60 dizel yüzde 40 elektrikli lokomotif kullanıldığını ifade eden Bayhan, genel olarak elektrikli lokomotife geçme eğilimi olduğunu ancak bu oranın en fazla yüzde 50’lere çıkabileceğini söyledi. Türkiye’de demiryollarında yük taşımacılığına yönelik yatırımların artırılması gerektiğini vurgulayan Bayhan, “Şu anda hala yük taşımacılığının payı yüzde 4’ler civarında. Rusya’da ABD’de yüzde 30’a yaklaşıyor. Bu oran artarsa hem yük taşıyan firmalar için verimlilik sağlayacağız hem de karayollarındaki yükü kaldırmış olacağız” dedi.

Dijitalleşmeye yılda 1 milyar dolar yatıracak

GE'nin son iki senedir dijital ve endüstriyel internet üzerine büyük çalışmalar yaptığını belirten Gökhan Bayhan, şunları söyledi: “Amacımız sensörler üzerindeki bilgileri kullanarak müşterilerimizin oprasyonlarının daha verimli olmasını sağlamak. Eskiden odağımız lokomotifi n daha az bozulmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlamaktı. Şimdi ise dijital ile verimliliğe odaklanıyoruz. Bizim amacımız lokomotifl erimizin senenin yaklaşık yüzde 97’sini sürekli çalışıyor olarak geçirmesi. GE, dijital gücünü artırmak için yılda 1 milyar dolar yatırım yapacak. GE Ulaşım ise djital çözümler konusunda kendi içerisindeki mevcut yatırımlarını üç katına çıkaracak. Bu yatırımlar tren performansı, optimizasyon çözümleri, müşteri performans analitiği, projeleri & hizmetleri, mühendislik gibi dijital portföyümüzü güçlendirecek alanları kapsıyor. GE’nin 2016 yılındaki en büyük hedefi “dijital endüstriyel şirket olma stratejisini” en kapsamlı şekilde devam ettirmek. GE, dünyanın en büyük dijital endüstriyel şirketi haline dönüşmesi yolunda geçtiğimiz yıl “GE Dijital”i kurdu. GE Dijital, tüm iş alanları ile birlikte çalışarak, hem GE’nin hem de bu alanlardaki müşterilerinin endüstriyel internet konusunda avantaj elde etmeleri için çalışacak. San Ramon’da bu kapsamda bugün 2 bin kadar yazılımcı çalışıyor."

Özel sektörle görüşmeler başladı 

Serbestleşme sürecine gün sayan demiryollarında TCDD’nin tekelinin kalkması ile özel sektör fi rmalarının da müşterileri arasına gireceğini belirten Bayhan, “Serbestleşme sağlandığında yeni müşteriler devreye girecek bizim de işlerimiz artacak. Lokomotif almayı planlayan tüm şirketlerle görüşüyoruz. Bizim özelliğimiz yerli üretim yapmamız. Lokomotifi n bir kısmı bizim ADB’deki fabrikamızdan geliyor. Geri kalan kısmı Eskişehir’deki Tülomsaş fabrikasında üretiliyor. Özel sektörde yıllık 20 ila 30 arası bir ihtiyaç olacağını düşünüyorum" dedi.

Yüzde 18 daha az yakıyor, yüzde 20 daha fazla yük çekiyor 

GE’nin PowerHaul lokomotfl eri yüzde 18’e yakın yakıt tasarrufu sunuyor. Yüzde 20’ye yakın daha fazla yük çekme özelliğine sahip. Gökhan Bayhan, “Bu özelliklerinin yanı sıra lokomotifl erimiz güvenlik açısındanda çok ileride. Avrupa standartlarına tamamen uyan bir lokomotif üretiyoruz. Lomotifl erimiz Avrupa emisyon standartlarında. Kısacası, araçlarımız hem ekonomik, hem çevreci de hem güvenli” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir