Gelir vergisi kesintileri yargıya taşındı

Enerji Bir-Sen, gelir vergisi kesintilerinin çalışanların geliri oranında yapılması talebine, Maliye Bakanlığının olumsuz görüş bildirmesi üzerine mahkemeye başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji Bir-Sen, gelir vergisi kesintilerinin çalışanların geliri oranında yapılması talebine Maliye Bakanlığından olumsuz görüş gelmesi üzerine, maaş ve ücretlerdeki vergi kesintisine esas matrahların iptali ve geçmiş yıllar da dikkate alınarak yeniden değerleme oranları doğrultusunda düzenlenmesi istemiyle Ankara 11. İdare Mahkemesine başvurdu.

Gelir vergisi hesabının çalışanların mali gücü nispetinde yapılmamasının düşük ücrete tabi kamu çalışanlarının daha yüksek vergi ödemesine neden olduğunu belirten Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, gelir vergisinin hesaplanmasında Anayasanın 73'üncü maddesinde yer alan "mali güç ölçütü"nün dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Tonbul, "Düşük gelirli kamu çalışanlarının vergi dilimi, yüksek gelirli kamu çalışanlarına göre daha yüksek. Bu sebeple temel ilkesi adalet olan verginin, yapılan uygulamalar sonucunda adaletsizliğin kaynağını oluşturduğunu görüyoruz." dedi.

"Gerekirse konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyacağız"

Tonbul, orantısız vergi kesintileri nedeniyle tek geçim kaynakları maaşları olan memur ve kamudaki sözleşmeli personelin ekonomik ve sosyal açıdan zor durumda kaldığına dikkati çekerek, "Mahkemeden çalışanlar adına olumlu bir kararın çıkacağına inanıyoruz ama çıkmazsa da bu konudaki mücadelemize devam edeceğiz. Gerekirse konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyacağız." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir