”Gereken önlemleri alacağız”
Piyasalardaki gelişmelerin yakından izlendiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Atılması gereken adımlarla ilgili ne gerekiyorsa bu adımlar atılacak" dedi
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin küresel krize güçlü ekonomik yapısıyla karşı koyduğunu belirterek, "Gelişmeleri an be an tüm kurumlarımızla takip ediyoruz. Alınması gereken önlemleri hiç tereddüt etmeden alıyoruz, alacağız" dedi.
Merkez Bankası'ndaki Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtım toplantısında konuşan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Hükümet olarak enflasyonla mücadele noktasında mali ve para politikasında en küçük bir tavize bile sıcak bakmadık, bakmıyoruz. Türkiye'nin on yıllar boyunca tecrübe ettiği olumsuz şartların, olumsuz ortamın, kronik problemlerin geri gelmesine asla müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. 2002 yılı sonundan itibaren Türkiye, çok sağlıklı bir ekonomik dönüşümü başlattı, bu süreci devam ettiriyoruz. Eğer bizler de 1990 ve 2000'li yılların krizlerinden ders almamış olsaydık şu anda mevcut küresel ekonomik krizin darbesi bizi de süratle vurabilirdi. İnanıyorum ki biz bundan en az etkilenen ülke konumunda olacağız. Türkiye, devam etmekte olan küresel krize güçlü ekonomik yapısıyla direniyor, karşı koyuyor. Elbette dikkati ve ihtiyatı elden bırakmıyoruz. Gelişmeleri an be an tüm kurumlarımızla takip ediyoruz. Alınması gereken önlemleri hiç tereddüt etmeden alıyoruz, alacağız. İnanıyorum ki bu küresel türbülansı en az etkiyle aşacak, Türkiye ekonomisindeki dönüşümü tavizsiz şekilde sürdürecek ve hedeflediğimiz gibi Türkiye'yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına sokmuş olacağız."
"Ne gerekiyorsa adımlar atılacak"
Merkez Bankası'ndaki Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtım toplantısında, konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Erdoğan, global krizle ilgili yeni tedbirlere yönelik bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in ilgili bakanlarla sürekli irtibat halinde olduğunu, aynı şekilde Bankalar Birliği temsilcileri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi kuruluşlarla da bağlantı halinde bulunulduğunu bildirdi.
Uluslararası piyasalar ile yurt içi piyasanın da yakından izlendiğini kaydeden Erdoğan, "Atılması gereken adımlarla ilgili ne gerekiyorsa tabii ki bu adımlar atılacak" diye konuştu.
Başbakan, Merkez Bankası başta olmak üzere, Hazine ve Ziraat Bankası ile diğer bankaların temsilcileriyle de görüşmeler yapıldığı ifade etti.
Bu ay Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve diğer ilgililerin (Dünya Bankası-IMF toplantıları için) ABD'de olacağına da dikkat çeken Erdoğan, ABD'deki çalışmalar sırasında çeşitli temaslarda da bulunulacağını belirtti.
Makro istikrar ve siyasi istikrarı koruma noktasında hassas bir şekilde çalışmaları sürdürdüklerini söyleyen Erdoğan, gelişmelerle ilgili gerektiğinde açıklama yapıldığını da hatırlattı.
"Banka mudileri rahat olsun"
Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili bir başka soru üzerine de, bankaların tamamının BDDK'nın kontrolünde, takibinde bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Gerek Fortis olsun, gerek Dexia olsun bu bankalar da yine aynı şekilde bu takibin içerisindeler ve BDDK tarafından ilgili banka yönetimleriyle bütün görüşmeler yapılmakta. Ben burada herhangi bir sıkıntı doğacağını düşünmüyorum. Bunlar aşılacaktır ve onların da bütün oradaki mudileri rahat olsun tavsiyesini burada tekrarlıyorum.
Ülkemizde bizim şu anda böyle bir sıkıntı, böyle bir durum söz konusu değil, hepsi yakın takiptedir. Zaten böyle bir durum olacak olsa BDDK bunları bize rapor eder. Böyle bir şey söz konusu değil ve bizim bankacılık sistemimiz 2000'li yıllarda yaşanan o atmosferi kesinlikle yaşamıyor, hiç böyle bir şey yok. Burada rahat olalım. Düşünün o zamanlar yüzde 30, 35'lere varan kredilerde risk vardı. Ama şu anda böyle bir şey yok. Bankalarımızda çok kararlı ve dikkatli gidiyorlar. Bizler de bunu yakından takip ediyoruz. BDDK zaten bu konuda tavizsiz bu işi takip ediyor. Şüphesiz ki rehavete kapılmayacağız, dikkatli olacağız ama böyle bir sıkıntımız şu anda söz konusu değil."
"Ziraat'in özelleştirilmesini şu an düşünmüyoruz"
Erdoğan, Ziraat Bankasının özelleştirmesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de şu anda böyle bir düşünceleri olmadığını bildirdi.
Böyle bir zamanda, kalkıp da Halk Bankasının özelleştirilmesi veya halka açılmasında yeniden bir sürece girmenin "akıl karı" olmadığını vurgulayan Başbakan, "Yani eğer iyi tüccarsanız bunun zamanlamasını da iyi yapacaksınız. Şu anda bunun zamanı değil, dikkatli olmak zorundayız" dedi.
Erdoğan, mevduat garanti tutarlarının yükseltilip, yükseltilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de, bunun da şu anda gündemlerinde bulunmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan, "Sıkıntı yokken niye adım atalım, sıkıntı olursa o da gündeme gelir" diye konuştu.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da küresel krizle birlikte ortaya çıkacak yüksek enflasyonun TL'yi aşındırıp, aşındırmayacağı konusundaki bir soruyu şu şekilde yanıtladı:
"Enflasyon yüksek ise paranın satın alma gücü düşer, bu hayatın gerçeği. Ama bugün geldiğimiz noktada, siyasi istikrar ve makro istikrar, kamu maliyesinin güçlü ortamı, Merkez Bankasının sıkı para politikası var. Mevcut politikalardan taviz vermezsek, bu çalkantıdan rahatlıkla çıkabiliriz. Etkilenmemek mümkün değil ama bugünkü verilerle, büyük ihtimalle yıl sonunda enflasyonun tek haneli olacağını düşünüyoruz. Yeni paralar için çok aşındırıcı olacağını düşünmüyoruz."