Gerekirse ceketimizi satıp Ar-Ge'ye yatırım yapmalıyız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bakanlık olarak, elektrik-elektronik sektörünün 45 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşması için gerekli her türlü adımı atacaklarını kaydetti.
 
"Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Üstün Hizmet Ödülü alan Ergün, son 10 yılda kamu ve özel sektör olarak, ekonomide ve sosyal hayatta çok önemli icraatlar gerçekleştirdiklerini, 10 yıl öncesi ile karşılaştırılamayacak kadar önemli gelişmelere imza atıldığını, milli gelir 800 milyar dolar seviyesine çıkarırken, ihracatın da 152 milyar dolara ulaştığını anlattı.
"Ancak 10 yıl içinde gösterdiğimiz bu başarılara karşın, Türkiye'ye yakışan bir seviyede değiliz. Alacağımız daha çok yol var. Potansiyelimizi Ar-Ge'deki gelişimimizi harekete geçirmemiz lazım" diyen Nihat Ergün, bu konuda reel sektör ve sanayicilere büyük görev düştüğünü, Türkiye'nin son yıllarda çok fazla üretim yapan ve katma değer üren bir yapıya kavuştuğunu, 150 milyar dolarlık ihracatın yüzde 95'inin sanayi ürünlerinden oluştuğunu kaydetti.
Sadece bu rakamın bile Türkiye'nin üretim açısından nasıl bir seviyeye geldiğini gösterdiğini belirten Ergün, "Türkiye ne üretecek ve bunu nasıl üretecek? Bu soruyu kendimize sormamız gerekiyor" dedi.
Gelecek 10 yılda ileri teknolojiyle üretimi artırmanın hem sanayicimizin, hem de hükümetin hedefi olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, bu süreçte yeni markaların da oluşturulması gerektiğini belirterek, "İlk 10 ülke içine girip de küresel düzeyde markası olmayan bir ülke yoktur. Bir veya birkaç sektörde mutlaka küresel markaları olan ülkelerdir bunlar. Eğer biz de ilk 10 ülkeden biri olacaksak, bizim de mutlaka birkaç markamızın olması gerekiyor ve ihracatımızın kilogram değerini de 2 dolarlar seviyesinin yukarısına çıkartmamız gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin yüksek katma değerli ürünler üretmek durumunda olduğunu aktaran Ergün, şunları kaydetti:
"Bir yandan Ar-Ge'ye ayırdığımız kaynakları artırırken bir yandan da bu kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlıyoruz. Özellikle üniversite ve sanayi işbirliğine alt yapı oluşturmak açısından teknoparkların sayısını hızlı bir şekilde artırıyoruz. Şimdi bu teknoparkların niteliğini artıracak çalışmalara odaklandık. Onlar için bir performans kriterleri oluşturduk. Onları da endekse göre sıralayacağız.
Yazılım ve elektronik gibi sektörler için önem taşıyan iktisat teknoparklarını oluşturduk, girişimci firmalara çok büyük Ar-Ge hizmetleri sağladık. Herkesin bu programları yakından takip etmesini ve bu programlardan en iyi şekilde yararlanmasını istiyoruz.
Özellikle elektronik alanında gençlerin yaptığı işleri sektörün yakından takip etmesini istiyoruz. Gençlere, yaptıkları şeylerin ticarileştirilmesi konusunda alan açılmalıdır. Bilgi toplumuna dönüşümde en önemli sektörlerden biri elektrik ve elektronik sektörüdür. Sizin faaliyetleriniz, bütün sektörleri tetikleyici olması nedeni ile büyük önem taşımaktadır. Bugün yazılımlarla desteklenmeyen bir sektör kalmadı. Dünya pazarında söz sahibi olmak şeklinde vizyonunu açıkladığımız strateji belgesi eylem planını da bu çerçevede oluşturduk. Bu belgeyi en iyi şekilde uygulayacağız. Bu belgenin hazırlanması sürecinde sektörün çok büyük katkısı oldu. Şimdi uygulama sürecine geçiyoruz. Uygulama sürecine azami katkı veriyoruz."
 
"Ülkemiz 2013'te birçok yatırıma ev sahipliği yapacak"
2012'nin Avrupa için zor bir yıl olduğunu, krize rağmen Türkiye'nin önemli bir başarıya imza attığını ve Türkiye'nin bu sürece makro ekonomik dengeleri sağlamlaştırmak ve özellikle cari açık sorununu çözmek için bir fırsat olarak gördüğünü dile getiren Ergün, 2013'ün Türkiye ve sanayiciler için daha başarılı bir yıl olacağını, Türkiye'nin birçok yatırıma ev sahipliği yapacağını artık herkesin kabul etmiş durumda olduğunu dile getirdi.
Bu süreçte firmaların, sektörlerin kendilerine güvenmeleri, nitelikli yatırımlara yönelmelerinin önemine dikkati çeken Bakan Ergün, "Özellikle elektronik gibi katma değeri yüksek sektörler, önemli bir fırsata sahip olmuşlardır. Bu fırsatları iyi değerlendireceğimizi biliyorum. Biz de bakanlık olarak elektrik-elektronik sektörünün 2023 hedeflerine, 45 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşması için gerekli her türlü adımları atacağız. Sizin görüş ve önerilerinizi her daim alacağız. Çünkü sizin görüş ve önerileriniz, daha ileriye gitmemiz açısından son derece önemlidir. Sektörle bakanlığımız arasındaki yakın ilişki her zaman devam edecek" diye konuştu.
Ne olursa olsun Türkiye'nin Ar-Ge'yi ihmal edemeyeceğine vurgu yapan Nihat Ergün, "Ar-Ge Türkiye için son derece önemli... Türkiye'nin istikbali burada bulunuyor. Gerekirse ceketimizi satıp Ar-Ge'ye yatırım yapmalıyız. Sektörün Türkiye'ye katkısı çok büyük" dedi.
TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Altay da hedeflere ulaşmada genç ve eğitimli nüfusun, istikrarlı Ar-Ge stratejilerinin vazgeçilmez olduğunu belirtti.
Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Dervişoğlu ise Üstün Hizmet Ödülüne layık görülmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ve onurlandığını belirterek, "Ar-Ge'nin Türkiye için çok önemli olduğunu anladık ve sevindirici ilerlemeler görüyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Üstün Hizmet Ödülüne layık görülen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Prof. Dr. Dervişoğlu'na ödülleri Altay tarafından takdim edildi.
Daha sonra TESİD'in Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi.