”Gerektiği takdirde ilave önlemler de alınacak”

MB Başkanı Yılmaz, döviz likiditesinin desteklenmesi için gereken adımları atmaya devam edeceklerini aktardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, döviz piyasasının etkin çalışması ve döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla gerektiği takdirde ilave önlemleri imkanlar ölçüsünde ve basiretli bir şekilde almaya devam edeceklerini söyledi.

Merkez Bankası tarafından düzenlenen "Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası" konulu uluslararası konferansın açılışında konuşan Yılmaz, bankacılık sistemi açısından YTL likiditesinin yanı sıra döviz likiditesinin de ne denli önem taşıdığının farkında olduklarını ve bu dönemin en az sorunla atlatılabilmesi için gerekli önlemleri aşamalı bir şekilde uygulamaya koyduklarını söyledi. Bu amaçla 9 Ekim 2008'den itibaren Merkez Bankası nezdindeki döviz depo piyasasında aracılık faaliyetlerinin yeniden başlatıldığını, bankalara bu piyasada işlem yapma limitlerinin toplamda 10,8 milyar dolara yükseltildiğini belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu önemlere ilave olarak bankalararası döviz piyasasında döviz likidite akışkanlığının artırılmasını sağlayarak, finansal sistemdeki akışkanlığı ve kredi piyasalarının etkin çalışmasını desteklemek üzere bugünden itibaren bankaların kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankasından alabilecekleri döviz depolarının vadesinin bir haftadan bir aya yükseltilmesine, söz konusu piyasada yüzde 10 olan borç verme faiz oranlarının ABD doları için yüzde 7'ye ve avro için yüzde 9'a düşürülmesine karar verilmiştir."

İçinde bulunulan zorlu ortamdan gelişmekte olan ülkelerin döviz rezervlerini ne şekilde kullanacaklarının büyük önem taşıdığını kaydeden Yılmaz, "Bu gerçeği göz ardı etmeksizin Merkez Bankası bundan sonra da döviz piyasasının etkin çalışması ve döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla gerektiği takdirde ilave önlemleri imkanları ölçüsünde ve basiretli bir şekilde almaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

"Fazi indiriminin TL üzerinde çok fazla baskısı olmadı"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, global krize ilişkin değerlendirmesinde, güven sorunu olarak başlayan sıkıntının, kendisini likidite sorunu olarak ifade ettiğini kaydetti.

Yılmaz, gelişmeleri yakından takip ederek, mali sistemin gerek Türk Lirası gerekse döviz likiditesiyle ilgili olarak ellerinden gelen her türlü önlemi aldıklarını ve almaya devam edeceklerini belirtti.

Faiz indiriminin Türk Lirası üzerinde baskı yarattığı yönündeki bir değerlendirmeye ilişkin olarak Yılmaz, "Dün itibariyle Türk Lirası üzerinde çok fazla bir baskı olmadı. Bizim kararı aldığımız saatlerde (dolar) 1,69 seviyesindeydi, 1,72-1,73'lere kadar gitti. Tekrar geri döndü. Dolayısıyla bu dalgalanmalar olacaktır" dedi.

Yılmaz, aldıkları bu önlemlerin olumlu yansımasını alıp almadıklarına ilişkin bir soru üzerine, kendilerine verilen görevin fiyat istikrarı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu hedeften sapmadan, bu hedefi göz ardı etmeden ekonomimizin içinde bulunduğu koşullara cevap vermeye çalışıyoruz. Dolayısıyla bizim önceliğimizde herhangi bir değişme olmadı. Bizim önceliğimiz fiyat istikrarını sağlamaktır. Ancak son gelişmeler bize şunu gösterdi ki, enflasyon bizim beklediğimizden daha olumlu şekilde gelişecek ve düşecektir."