GES’te 4 milyar euroluk yatırım süreci başlıyor

Global Enerji Derneği Başkanı Dilek, GES-YEKA kapsamında her biri 50 milyon euro olmak üzere 81 ilde yatırım sürecinin 2019 yılından itibaren başlayacağını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

Ankara’da 8-9 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 11’nci Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’na başkanlık eden Global Enerji Derneği Başkanı Çiğdem Dilek, gerek kurlar gerekse sektördeki yasal düzenlemeler sebebiyle 2019 yılında enerji sektöründe 2 milyar dolar civarında yabancı yatırım beklediklerini söyledi.

Dilek, GES-YEKA kapsamında her biri 50 milyon euro olmak üzere 81 ilde yatırım sürecinin 2019 yılından itibaren başlayacağını belirtti.

Özellikle Avrupa merkezli enerji kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik ilgilerinin yoğunlaştığına dikkat çeken Çiğdem Dilek, bu konuda coğrafi konum, yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin yasal düzenlemeler ile döviz kurlarındaki değişimin etkili olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin cari açığı azaltmak için enerji sektörüne özel önem vermesi gerektiğini ifade eden Dilek, yoğunlaşan yabancı yatırımlarla birlikte kullanılan ürünlerin yerlileştirilmesinin de önemli olduğunu vurguladı.

Petrol ve doğalgazda dışa bağımlı olunduğu için çok fazla şey yapılamayacağına değinen Çiğdem Dilek, buna karşılık yenilenebilir enerji alanında teknoloji ile birlikte dışa bağımlılığın azaltılabileceğini aktardı.

Körfez ülkelerinden teklif var

GES YE-KA kapsamında pilot projelerin tamamlandığını ve 2019 yılından itibaren bunun ülke geneline yayılacağı bilgisini veren Çiğdem Dilek, her ilde 50 milyon euro olmak üzere 81 ilde bu kapsamda yatırımların gerçekleştirileceğini bildirdi. Yatırımlardan orta ölçekli firmaların da pay alacağının altını çizen Dilek, yatırım maliyetinin giderek düştüğünü belirtti. Dilek’in verdiği bilgilerden yapılan hesaplamalara göre, 81 ilin tamamında yatırımların tamamlanması halinde toplam 4 milyar euronun üzerinde yatırım gerçekleştirilmiş olacak.

Ankara Congresium’da gerçekleştirilecek 11’nci Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı hakkında da bilgi veren Çiğdem Dilek, geçen yıl çeşitli ülkelerden 13 bin 200 delegenin katıldığı fuara, bu yıl 14 binin üzerinde katılımcı beklediklerini kaydetti. Dilek fuar kapsamında üniversite öğrencilerine yönelik olarak enerji bilgi yarışması düzenleneceğini, bir çok ülkeden yatırımcı ve ticari heyetlerin katılacağını anlattı. Çiğdem Dilek, özellikle Körfez ülkelerinden projelere ortak olma yönündeki taleplerde yoğunlaşma olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir
GES