GFK: Tüketici Güven Endeksi düzeyini korudu

Nisan ayında bir önceki aya göre 9 puanlık artışla 81,5 seviyesine yükselen Tüketici Güven Endeksi, Mayıs ayında da yüzde 81,5 olarak gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - GFK Türkiye'nin araştırmasına göre, bu yılın Nisan ayında 81,5 olan Tüketici Güven Endeksi, Mayıs ayında da aynı düzeyi korudu.

Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliğine (AB) üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen "İşyeri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı"nın tüketici araştırmasını Avrupa Komisyonu adına yürüten GFK Türkiye, Mayıs ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksini açıkladı.

Buna göre, Nisan ayında bir önceki aya göre 9 puanlık artışla 81,5 seviyesine yükselen Tüketici Güven Endeksi, Mayıs ayında da yüzde 81,5 olarak gerçekleşti.

Tüketiciler Mayıs ayında "ekonomiyi, Ergenekon Davasını ve terörü" son bir ay içerisinde Türkiye'nin gündemindeki en önemli olay ve konu olarak belirtti.

Endeksin alt kalemleri

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında ise Mayıs ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 100,9'dan 100,3'e indi.

Genel ekonomik duruma yönelik beklentide ve işsizlik oranına yönelik beklentide bir değişiklik olmazken, tasarruf eğilimi de bu ay 0,8 puan artarak 44,1'e çıktı.

 Tüm AB üye ve aday ülkelerde aynı sorular ve yöntem ile hesaplanan Tüketici Güven Endeksi ülkeler arası karşılaştırmasına göre, Nisan ile karşılaştırıldığında Mayıs ayında AB ortalamasında 2 puanlık bir düşüş kaydedildi. Ülkelere bakıldığında Almanya, Fransa ve İtalya'da 1 puan düşüş gözlendi.

İngiltere'de bir değişiklik olmazken, Bulgaristan'da ise 1 puanlık bir artış görüldü.