”Gıda dışı ürünlerin yüzde 62'si insan sağlığına uygunsuz”

Metro Cash&Carry Türkiye Genel Müdürü Ergin Metro Toptancı Market'in gıda ile temas eden ürünler üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Metro Cash&Carry Türkiye Genel Müdürü Ziya Hakan Ergin, piyasadan, pazardan topladıkları gıda dışı ürünler üzerinde yaptıkları analiz sonucunda ürünlerin yüzde 62'sinin insan sağlığına uygunsuz olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Ergin, Metro Toptancı Market'in gıda ile temas eden ürünler üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını duyurmak üzere düzenlenen basın toplantısında, gıda ile temas eden ürünleri test ettiklerini belirterek, test ettikleri ürünleri garantilediklerini söyledi.

Gıda konusunda birçok kuruluşun çalışmalar yaptığını dile getiren Ergin, "Ancak gıda dışı konusunda Türkiye'de de dünyada da farkındalık yok" dedi.

Ergin, geçen yıl 100 bin lira bütçeli "Okula Dönüş" projesi ile kırtasiye ürünlerini test ettiklerini ve test ettikleri ürünlerin yüzde 17'sinin insan sağlığına uygunsuz olduğunu belirlediklerini hatırlatarak, "Bunlar, bize gelen ürünlerdi. Piyasadaki ürünlerde durum daha da kötü olabilirdi. Bu konuda Türkiye'de ve dünyada bir yasal boşluk vardı ama Türkiye, ilk olarak bir düzenleme yaptı. Bu konuda çalışmalarımızın payının olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Yaptıkları bu projeyle de gıda maddelerinin temas ettiği tüm maddelerin insan sağlığına etkilerini test edip garantilemeyi amaçladıklarını vurgulayan Ergin, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda plastik, cam, tahta, çelik, bakır, alüminyum döküm, seramik, marinex, melamin, teflon, silikon, porselen malzemeden yapılmış gıda ile doğrudan temas eden tüm maddeleri inceledik. 4 bin 383 ürünü bu kapsamda incelemeye aldık ama 451 ürünün analizini yaptık. Çünkü, ürünlerin çoğu içerik olarak birbirinin aynıydı. Ürünlerde ağır metaller, formaldehit, yasaklı azo boyarmaddeler, kanserojenik, allerjenik boyarmaddeler gibi zararlı kimyasallar araştırıldı."

Belirlenen zararlı maddeler

Ekmek kızartma makinelerinde ağır metallerin, teflon tavalarda da florun ve perflorooktan sulfonatların (PFOS) yoğunlukla görüldüğünü dile getiren Ergin, teflon tavaların çizilmesi halinde kullanılmaması ve değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Metro Toptancı Market reyonlarında satılan gıda ile doğrudan temas eden ekipmanların analizi sonucunda insan sağlığına uygunsuzluk oranının yüzde 1,77 olduğunu gördüklerini anlatan Ergin, şöyle konuştu:

"Piyasadan, pazardan topladığımız gıda dışı ürünler üzerinde yaptığımız analiz sonucunda ise ürünlerin yüzde 62,5'inin insan sağlığına uygunsuz olduğunu tespit ettik. Bu çalışma ile sadece Türkiye'de üretilen gıda ile temas eden ekipmanlarda değil yurt dışında üretilip Metro Toptancı Market reyonlarında satılan ürünler için de çalışma yapılmıştır."

"Zararlı ürünleri reyonumuza koymayacağız"

Test sonucunda insan sağlığına zararlı olduğu tespit edilen ürünleri, Metro Toptancı Market reyonlarına koymayacaklarını belirten Ergin, çalışmalarını resmi kurumlarla da paylaşarak, kalite ve güvenlik standartlarını tüm Türkiye'de yaygınlaştırmaya çalışacaklarını ifade etti.

Tüm ürünlerinin testlerini, İntertek Test hizmetleri ile işbirliği içinde yaptırdıklarını belirten Ergin, Intertek Laboratuvarları'nda yapılan testlerde "ISO, LFBG, DIN, EN" gibi uluslararası test metotlarının, ilgili Avrupa Birliği (AB) direktiflerinin ve Sağlık Bakanlığı genelgelerinin kullanıldığını sözlerine ekledi.