AB'den Gümrük Birliği için müzakere talebi
AB, Türkiye ile Gümrük Birliği'ni güncelleştirmek için yetki talep etti.
Avrupa Komisyonu, AB ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini iki katına yani 300 milyar dolara çıkarma potansiyeli bulunan Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi süreci için AB Konseyi'nden yetki talep etti.
Avrupa Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa Komisyonu Konsey'den Türkiye ile AB arasında 20 yıldır var olan Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonu için yetki istedi" denildi.
Açıklamada anlaşmanın güncellenmesinin hem Avrupa'nın beşinci büyük ticaret ortağı olan Türkiye hem de Avrupa ekonomileri için "sağlam" ekonomik kazanımlar getireceğine dikkat çekildi.
Türkiye uzun bir süredir ilgili anlaşmanın güncellenmesi ve genişletilmesi gerektiğini savunurken ekonomi yönetimi bu yönde adımlar atılması için çeşitli temaslar yürütüyor.
'Rahatça iki katına çıkarabiliriz'
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Reuters ile yıl ortasında yaptığı söyleşide Gümrük Birliği'nin hizmetler, tarım ve kamu alımlarını da içerecek şekilde güncellenmesine ilişkin etki analizlerinin hem AB hem de Türkiye tarafından yapıldığını belirterek, "En geç 2017'nin başlarında resmi görüşmelerin başlayacağını umuyoruz" demişti.
Şimşek "Türkiye-AB ticaret hacmi şu anda 158-160 milyar dolar civarında. Buna bizim de niyet ettiğimiz gibi hizmetleri, kamu alımlarını, ziraatı dahil ederseniz rahatça ticaret hacmini iki katına çıkarabilirsiniz ki bu da Türkiye'yi AB'nin üç büyük ticaret ortağından biri yapar" dedi.
'Demokrasi' ve 'temel haklara saygı' vurgusu
Avrupa Komisyonu'ndan bugün yapılan açıklamada da Gümrük Birliği anlaşmasının gıda/tarım, hizmetler ve kamu alımlarını da içerecek şekilde modernizasyonu ve uzatılmasının Avrupa Birliği şirketleri için bir çok (ticari) fırsatı da beraberinde getireceği belirtildi.
Açıklamada ayrıca demokrasi ve temel haklara saygının anlaşmanın temel unsurları arasında yer alacağı da belirtildi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Gümrük Birliği'nin tarım, gıda, hizmetler, kamu alımları ve üçüncü ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmalarını kapsayacak çerçeveye yayılabilmesinin Türkiye açısından başarı sayılacağını belirtiyor.
Zeybekci ilgili sürecin 2017 yılı içinde tamamlanma ihtimalinin bulunduğunu belirtirken konunun hiç bir engele takılmadan devam ettiğini belirtiyor.
GSYH'de yüzde 2'ye yakın artış getirebilir
Öte yandan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Alman Bertelsmann Foundation'ın yaptığı araştırmaya göre ilgili anlaşmanın Türkiye'nin talep ettiği revizyonlar ile birlikte gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasında(GSYH) yüzde 1.84'lük artışı da beraberinde getirebilir. Araştırmaya göre Türkiye'nin Avrupa ülkelerinde gerçekleştirdiği tarım/gıda ihracatı yüzde 95'e varan artış potansiyeli taşırken hizmet sektöründe artış yüzde 430'a ulaşabilir.
Öte yandan araştırmaya göre, GB anlaşmasının tamamen kaldırılması Türkiye ekonomisinde yüzde 0.81 düşüş anlamına geldiğine de dikkat çekildi. Bertelsmann Foundation'ın araştırmasına göre GB anlaşmasının genişletilmesi Türkiye ekonomisine sağladığı katkının yanından Avrupalı şirketler için de önemli potansiyel taşıyor.