Gümrüklerde beklemeye son!
UND üyesi taşımacı firmalar, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (AEO) kapsamında elde edecekleri "İzinli Gönderici Statüsü" sayesinde iç gümrük idarelerine gitmeyecek, gümrük kapılarında beklemeyecek
İSTANBUL - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) üyesi firmalar, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (AEO) kapsamında elde edecekleri "İzinli Gönderici Statüsü" sayesinde iç gümrük idarelerine gitmeyecek, gümrük kapılarında beklemeyecek.
UND'den yapılan açıklamaya göre, Alberk Qa Technic Uluslararası Teknik Kontrol ve Belgelendirme firmasıyla imzalanan protokol ile UND üyesi taşımacı firmalar, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası kapsamında elde edecekleri "İzinli Gönderici Statüsü" sayesinde iç gümrük idarelerinde ve gümrük kapılarında yaşanan beklemelerden, gecikmeli teslimlere kadar birçok sorundan kurtulacak.
Gümrüklerdeki zaman kaybına son verecek ve gümrük süreçlerini basitleştirerek ticari faaliyetlere büyük ivme katacak bu statü, firmaları rekabette bir adım öne taşıyacak.
Birçok avantajı var
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İzinli Gönderici Sertifikası alımını destekleme projesinin imza töreninde, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası'nın dünyanın 46 ülkesinde uygulanmaya konulduğunu belirterek, ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere bu belgeye sahip olan firmaların daha güvenilir, saygın ve itibarlı olarak kabul edildiğini ve gümrük kapılarında işlemlerini daha hızlı gerçekleştirebildiklerini ifade etti.
UND'nin hedefinin batı sınır kapılarından geçişin 1 saate indirilmesi ve bu kapılardan günde ortalama 3 bin aracın işlemlerini tamamlayıp geçebilmesinin sağlanması olduğunu aktaran Şener, yetki belgesinin sağladığı avantajlara ilişkin şunları kaydetti:
"Bu yetkiye sahip olan üyeler, iç gümrük idarelerine gitmeden kendi tesislerinden araçlarının ihracat ve gümrük işlemlerini tamamlayabilecek. Sınır kapılarında beklemeksizin tanınan öncelik kapsamında çıkış işlemlerini öncelikli olarak bitirebilecek. İthalatta gümrük idaresine gitmek yerine doğrudan kendi tesislerinde aracı boşaltabilecek. Ayrıca, belge ve araç kontrol oranlarının azalması ve gerekli olması durumunda firmaya öncelik tanınması, kontrol işlemlerinin kendi tesislerine gelecek olan muayene memurları tarafından yapılması, azaltılmış zorunlu bilgilerden oluşan özet beyan verme gibi imkanlara sahip olacaklar."
UND'nin başlattığı bu projeyle üyelerine toplu eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlayarak daha ekonomik ve daha hızlı sistemler kurulmasını sağlayacağını vurgulayan Şener, hedeflerinin yıl sonuna kadar yetkilendirilmiş kuruluş sayısını 20'ye çıkarmak olduğunu dile getirdi.
ISO 27001 Bilgi Yönetim Sistemi ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgelerine sahip olmayı şart koşan "Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası" ve taşımacıları ilgilendiren "İzinli Gönderici Statüsü" dünyanın 46 ülkesinde kabul görüyor. UND'nin Alberk Qa Technic Uluslararası Teknik Kontrol ve Belgelendirme firmasıyla imzaladığı protokol kapsamında ISO 27001 ve ISO 9001 belgeleri UND üyelerine özel olarak düzenlenen toplu eğitim ve danışmanlık hizmeti kapsamında uygun maliyetlerle elde edilebilecek.