Gümrükte 12 binden fazla silah ele geçirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, yılın ilk yarısında gümrüklerde 8,6 milyon lira değerinde yaklaşık 12 bin 340 adet silah ve mühimmat ele geçirildiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sınır kapılarında yılın ilk yarısında yaklaşık 12 bin 340 silah ve mühimmatın ele geçirildiğini belirterek, "Silah ve mühimmat yakalamalarının toplam bedeli 8,6 milyon lirayı buldu. Bu yakalamaların yaklaşık her 10 tanesinden biri patlayıcı yakalaması olarak gerçekleşti." dedi. 

Tüfenkci, yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak ülke menfaatlerinin korunması amacıyla her türlü kaçakçılıkla mücadeleye aralıksız devam ettiklerini söyledi. 

Gümrük muhafaza ekiplerinin yılın ilk yarısındaki çalışmaları ve operasyonları neticesinde toplam 2 bin 223 olayda 1 milyar 157 milyon 201 bin lira değerinde kaçakçılığın ortaya çıkarıldığını bildiren Tüfenkci, ayrıca 330 kaçak göçmenin de yakalandığını ifade etti. 

Söz konusu dönemde sigara kaçakçılığıyla mücadele konusunda çok önemli sonuçlar elde edildiğine dikkati çeken Tüfenkci, "Kaçak sigara yakalamalarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 115'lik bir artış kaydedildi ve bu yıl toplam 72 milyon 956 bin lira değerinde yaklaşık 9 milyon 178 bin paket sigaraya el konuldu. Yapılan bu yakalamalarla yaklaşık 27 milyon lira tutarında bir vergi kaybının önüne geçilirken, kaçak sigara kullanım oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4'den yüzde 13'e geriledi." diye konuştu. 

Bu dönemde toplamda 32,7 ton tütün ile 4 milyon 738 bin adet sigara kağıdı, sigara filtresi, puro ve sigara bandrolü ele geçirildiğini kaydeden Tüfenkci, yaklaşık 17 bin litre alkollü içkiye de el koyulduğunu belirtti. 

Alınan ilave tedbirler neticesinde uyuşturucu kaçakçılarına da göz açtırmadıklarını dile getiren Tüfenkci, bu yılın ilk yarısında 1,4 ton uyuşturucunun ele geçirildiğini bildirdi. 

Gıdada kaçağa geçit yok 

Gıda kaçakçılığının önlenmesine yönelik faaliyetlere de hız verdiklerini vurgulayan Tüfenkci, "Yılın ilk 6 ayında kaçak et yakalamaları bir önceki yıla göre hem miktar hem de değer olarak oldukça artış gösterdi. 2015 yılının ilk 6 ayında 44,3 ton olan kaçak et miktarı bu yılın ilk 6 ayında 504 tona, 2015'in ilk yarısında 1 milyon 197 bin lira olan değeri ise 2016'da 14 milyon 208 bin liraya ulaşmıştır. Ayrıca, 2015 yılının aynı döneminde 476 ton olarak gerçekleşen ceviz ve ceviz içi yakalaması bu yıl iki kat artarak 921 tona yükselmiştir." diye konuştu. 

Bakan Tüfenkci, bitkisel yağ ve kuru yemiş kaçakçılığında dikkat çekici artış yaşandığını belirterek, "Bitkisel yağ kaçakçılığı 39 bin tonu, kuru yemiş kaçakçılığı ise 306 tonu bulmuştur. 2016 yılının ilk yarısında artış gösteren bir başka gıda kaçakçılığının ise taze meyve-sebze türünde yaşandığı görülmüştür. Geçen yıl aynı dönemde 101 ton meyve-sebze kaçakçılığı engellenmişken, bu yılın ilk yarısında bin 637 ton kaçak meyve-sebzeye el konulmuştur." ifadelerini kullandı.

Söz konusu dönemde gümrük muhafaza ekiplerince 26 milyon lira değerinde elektronik eşya kaçakçılığının önlendiğini bildiren Tüfenkci, söz konusu kaçak eşyaların üçte birinin cep telefonlarından oluştuğunu vurguladı. 

Taşıt kaçakçılığı ile de etkin mücadele ettiklerine işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti: 

"Lüks otomobil kaçakçılığı konusunda alınan önlemler, kurulan özel ekipler ve yakalamaların yaratmış olduğu etkiler sebebiyle 2016 yılında taşıt kaçakçılığının azalma eğilimi gösterdiği görülmektedir. Gümrük birimlerince bu yılın ilk 6 ayı içerisinde sınır kapılarımızda ve ülke çapında gerçekleştirilen kontrol ve operasyonlarda, gerek kaçakçılığa konu edilmek istenilen gerekse kaçak eşya nakliyesinde kullanıldığı tespit edilen 19 bin 500 taşıta işlem yapılmıştır. Kaçakçılığa konu olan araçların toplam değeri 90 milyon lira olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 3 milyon liralık kısmı lüks otomobil kaçakçılığına aittir. Otomobilini mevzuatta belirtilen süreler dışında ülkemizde bulunduranlara ise yaklaşık 5 milyon lira idari para cezası kesilmiştir." 

Yurt güvenliğinin sağlanması noktasında son derece hassas davrandıklarına değinen Tüfenkci, yılın ilk yarısında uzun namlulu silah, tabanca ve mermilerin de aralarında bulunduğu 8,6 milyon lira değerinde yaklaşık 12 bin 340 adet silah ve mühimmatın ele geçirildiğini bildirdi. Bakan Tüfenkci, bu yakalamaların yaklaşık yüzde 10'unun patlayıcı yakalaması olduğunu söyledi.