Günay: Krizde kongre turizmi bir fırsat

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kongre turizminin ekonomik kriz ortamında turizm sektörü açısından bir fırsat olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kongre turizminin, dünya turizm pastasının yüzde 30'unu teşkil ettiğini, ancak Türkiye'nin henüz bu pastadan genel olarak turizmden aldığının çok gerisinde bir pay aldığını söyledi.

Günay, WOW İstanbul Oteli'nde düzenlenen ''Türk Kongre Endüstrisi İçin Yeni Açılım'' toplantısında yaptığı konuşmada, kongre turizminin dünyada turizmin hızla gelişen alanlarından biri olduğunu belirtti.

İstanbul'un önemli bir dünya kenti olduğunu, bu yıl 7 milyon ziyaretçiyi ağırladığını ifade eden Günay, ''Ama İstanbul sanıyorum ki 19. sırada, Antalya bu yıl 10 milyon ziyaretçiyi ağırladı. Antalya 90. sıralarda bir yerlerde. Bu değerler Türkiye'de kongre turizmi konusunda üzerimize düşeni yapmadığımızı gösteriyor'' dedi.

Bu alanda sektörle işbirliği yapmanın ve kongre turizmi için gerekli altyapıyı hızla oluşturmanın, önlerindeki birincil görev olduğunu dile getiren Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'nin bu kriz ortamında bazı imkanları var. Türkiye, Akdeniz çanağının belki de en nitelikli konaklama merkezlerine sahip ülkelerden biri. Aynı zamanda bu kaliteye göre uygun fiyat sunabilen bir ülke. Fiyat kalite dengesinin ve Avrupa'ya yakın destinasyon olmanın, bu kriz yılında bizi geçen yıldaki seviyelerde tutabileceğini umut ediyoruz.

Türkiye bu yıl 26 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladı. 20 milyar doların üzerinde bir gelir elde etti, ama bizim bu turizm ülkesinde turizmi yaz dışındaki mevsimlere yaymak gibi bir sorunumuz var. Kongre turizmi bu açıdan fevkalade bir olanak sunuyor.''

İstanbul, kongre turizminde tecrübeli

Bakan Günay, İstanbul'un kongre turizmi alanında niteliklerinin ön plana çıktığını, kentin kongre turizmi konusunda geçmişten gelen bazı deneyimleri olduğunu söyledi. İstanbul'un, önemli toplantılara ev sahipliği yapmaya hazırlandığını ifade eden Günay, Mart ayında Dünya Su Kongresinin, Eylül'de IMF Kongresinin yapılacağını anımsattı.

Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığının ''Kongre Bürosu'' çalışmalarının da bulunuğunu ifade ederek, bu çalışmaları sektörün bilgisine sunacak düzeye getirdiklerini belirtti.  İstanbul'da kongre turizmi açısından önemli yatırımlar yapıldığını anlatan Günay, Ayazağa ve Sütlüce'deki kültür merkezlerini canlandırmaya çalıştıklarını kaydetti.

İstanbul bir kongre şehri

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy da İstanbul'un bir kongre şehri olduğunu ve Türkiye'de artık kongrenin konuşulduğunu ifade etti.

Bunun mutluluğunu yaşadığını dile getiren Ulusoy, ''Bir sektör başkanı olarak, ülkemizin gelişmesi en büyük arzumdur. Türkiye güvenilir, huzurlu, emniyetli bir ülkedir. Bunun için garanti vermiyoruz, ama bu işin garantisi Türkiye'dir. Uluslararası seyahat özgürlüğünü ortadan kaldıran teröre karşı tüm ülkelerin birleşmesi gerekiyor. Bu bizim boynumuzun borcu'' diye konuştu.